Борис Бонев се разграничи от спорните идеи за данъците, били на "Екипът на София", а не на "Спаси София"

Борис Бонев се разграничи от спорните идеи за данъците, били на "Екипът на София", а не на "Спаси София"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Лидерът на "Спаси София" и общински съветник, който ще бъде предложен за председател на Столичния общински съвет (СОС) Борис Бонев, се разграничи от спорни идеи, които се появиха тези дни и са обект на много дебати - празните жилища в София да се управляват от общината, да има повишаването на данъците за втори и трети автомобил в семейството и т.н. Пред БНР Бонев уточни, че "има разлика между "Спаси София" и "Екипът на София", откъдето идват предложения като тези за жилищния фонд и трафика.

"Екипът на София" са помагали за писането на част от програмата и са независим субект, който изразява позиции, поясни Бонев. "Нито в нашата обща програма, нито в целите и приоритетите на "Спаси София" не са предвидени подобен тип мерки като настаняване на семейства в частни апартаменти, които са празни и всякакви други подобни неща. Нямам намерения да нося отговорност за организации, които няма как да контролирам", каза той. Днес Бонев повтори, че единствено би одобри повишаване на таксата за разрешително за строеж, която не е променяна от 2006 г.

Бонев не очаква на тържествената сесия на СОС утре да бъде избран председател на общинския съвет. Допълни, че неработещ Общински съвет значително ще затрудни работата на Васил Терзиев като кмет и на районните кметове.

"Вероятността да не изберем председател е огромна. 61 са общинските съветници, трябва 31 да изберат председател. Може и догодина да не сме го избрали този председател, може никога и да не го изберем", каза Бонев.

 

"Не се притесняваме от обжалване на резултатите от изборите", заяви пред БНР Борис Бонев от "Спаси София", водач на листата на ПП-ДБ за местните избори в столицата, номиниран за председател на новия Столичен общински съвет. Той не очаква на тържествената сесия утре да бъде избран председател на СОС, а "неработещ Общински съвет значително ще затрудни работата на Васил Терзиев като кмет и на районните кметове".

Важни за всяка от политическите групи мерки и решения ще се реализират, независимо че идват като предложения от опозицията, описа новия подход на работа Борис Бонев. Той беше категоричен, че старият подход ще бъде променен и "няма да има сглобки".

Не знаем какво е актуалното финансово състояние на общината, коментира Борис Бонев в предаването "Неделя 150". Според него трябва да се повиши таксата за разрешително за строеж, защото това са парите, с които ще могат да се отчуждават повече имоти за строителство на детски градини, училища и улици. Тази такса не е променяна от 2006 г.

София създава около 40% от БВП на държавата. На фона на тези 70-80 милиарда лева годишно собствените приходи на общината от данъци и такси са под 1 милиард, отбеляза Бонев. Той изрази мнение, че трябва да се работи за повишаване на собствените приходи и не се изключва актуализация на данъци и такси, но "по-скоро това ще се случи догодина".

Във връзка с държавния бюджет и регионалните проекти, които от ГЕРБ настояват да бъдат разписани там, Борис Бонев заяви, че "чисто теоретично това, което ГЕРБ искат, е напълно коректно и правилно", но години наред "същата тази партия, когато правеше бюджета на София, не просто не искаше да покани опозицията да участва в съставянето на бюджета, не даваше възможност дори за съществени дискусии".

Източници: БНР, dnevnik.bg

 

 

Коментари

  • бензинджия

    12 Ное 2023 15:18ч.

    мишуенца.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ся е съвсем в реда на нещата

    12 Ное 2023 15:39ч.

    да започнете да се люспите един от друг. Гиди , крадливи плазмодии некадърни

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    12 Ное 2023 17:31ч.

    А сега де. Нежните ще вземат да се изпокарат след мижавата им победа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    12 Ное 2023 17:37ч.

    Значи в жълтопаветният център на София където живея, се беше откъснал един стълб, като беше останало заострено желязо по най грозният начин, и вървейки точно аз си скъсах обувката на него! На другия ден не можах да повярвам на очите си когато вървейки по същият път, гледам Борис Бонев снима с телефона заостреното желязо и на другия ден го оправиха! Това е което съм видял с очите си, хубаво момче е дано си намери жена и има деца, и се надявам да е по добре положението от колкото при Данчето която беше дъно и всичко беше на невероятна цена и по отвратителен начин, София се превърна в кочина и е пред умиране!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    12 Ное 2023 18:54ч.

    София има тоя дял от БВП щото всички "големи данъкоплатци" служебно са регистрирани в Столицата(пс маймуните в раздутата централна администрация). Макар че "Соди" Девня се води "софийска" или "Лукойл"(банки, латифундисти, добивна и преработваща промишленост) там е само пощенска кутия и престижен офис Няма как София да събира местни данъци и такси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    12 Ное 2023 20:15ч.

    Има една такава работа. Те така шантажират местните власти - "Ако ..., ще се пререгистрираме в София".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Акаденков

    12 Ное 2023 21:05ч.

    ..."Спаси София" се разграничи от "Екипът на София"... заедно с които "спечелиха" изборите... спасителите на София и нейният екипаж не си ли говорят...?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    12 Ное 2023 22:29ч.

    Вече няма значение... в кюпа си ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи