Борис Бонев: Съгласуване с полицията на проекта за бул."Патриарх Евтимий" по закон не е задължително

Борис Бонев: Съгласуване с полицията на проекта за бул."Патриарх Евтимий" по закон не е задължително

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Общината не е съгласувала с МВР новата организация за движение около НДК

Да се върне старата организация на движение по бул."Патриарх Евтимий" и бул."Витоша" поискаха групите на ГЕРБ-СДС и БСП преди днешното заседание на Столичния общински съвет. За оставка на зам.-кмета по транспорта призова Прошко Прошков от ГЕРБ като посочи, че по новата бус лента вече било отчетено, че 95% от тролеите закъснявали средно с 90 секунди. "Значи няма ефект от нея", заключи той. Оставката на зам.-кмета поискаха и от БСП.

Изявлението на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) от неделя, че новата организация на движението около НДК не е била съгласувана с тях бе повод за брифинг на зам.-кмета по транспорта Илиян Павлов и Борис Бонев, председател на групата на "Продължаваме промяната-Демократична България-Спаси София".

Показан бе протокол от заседанието на т.нар.малка транспортна комисия на Столичната община, в който оторизираният представител на СДВР в нея е одобрил проекта за реорганизацията на движението. "Напълно законен е проектът, съгласуван е от двата органа - дирекция "Пътна полиция" и дирекция "Управление и анализ на трафика". Категорично смятаме, че Столичната община е спазила законовите изисквания за за съгласуване на проекта", заяви Павлов.

От СДВР твърдят, че е трябвало да им се изпрати целия проект с чертежите за съгласуване, като се позовават на наредба на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В нея става въпрос за проекти за организация и безопасност на движението в населени места, които обаче "съответстват на Генерален план за организация на движението". В случая с булевардите около НДК не става въпрос за съгласуване на нов Генерален план, защото той се изготвя и важи за цялата община.

В отговор Борис Бонев отбеляза, чесъгласуванията се уреждат в Закона за движение по пътищата, параграф 3, където се посочва, че становище от службите на МВР се издава само при направено искане от заинтересуваните лица.

"Което означава, че само ако Столичната община изрично поиска от СДВР становище, те са длъжни в едномесечен срок да го дадат", посочи Бонев и напомни, че оторизираният представител на СДВР в малката транспортна комисия на общината е одобрил проекта за реорганизацията на движението, както изисква общинската наредба. Той отбеляза, че още през първата седмица, откакто действат велоалеите около НДК, са се увеличили двойно велосипедистите по тях.

По искане на кмета Васил Терзиев се създава работна група съвместно със СДВР, в която проектът ще бъде огледан още веднъж. А дадените препоръки за подобрения на движението около НДК ще бъдат взети под внимание, обеща Бонев.

Отделно пак по искане на Терзиев се създава комитет за наблюдение на проекта. В него ще участва зам.-кметът по транспорта, представители на СДВР, на Държавната агенция за безопасност на движението по пътищата, пътни експерти и представители на гражданите, живеещи около НДК, както и на екипите, изработили Плановете за устойчива градска мобилност и "София - град за хората", заяви Бонев.

Източник: dnevnik.bg

 

 

 

Коментари

 • Много прости тия бе

  16 Май 2024 14:15ч.

  Че и нагли!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @!@

  16 Май 2024 15:07ч.

  Е то, принципно, колкото по-тъп и прост си, толкова и по-нагъл си! Тези "качества" си вървят ръка-за-ръка...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Софийските педерастчета май са се взели толкоз насериозно, че дори са започнали да се считат за хора

  16 Май 2024 15:23ч.

  Педерастите не са хора и нямат човешки права.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  16 Май 2024 17:10ч.

  Едно контрапредложение в СОС и всичко ще се върне ............

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  16 Май 2024 14:27ч.

  Т. Е. Биби се хвали, че от двама вече велосипедистите с четирима.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • колела

  16 Май 2024 14:33ч.

  ако беше ефективно да се придвижваме с колела в София, то предците ни щяха да са го направили преди нас и вече да е традиция. Предвид денивелацията в града и липсата на такива традиции, абсурдни се тези опити да се присажда шлифер към копче. Който иска да спортува с колело, товари колелото на кола и отива на място, подходящо за такъв вид спорт - градът София не е подходящ заради геологически дадености, не заради нежеланието на населението. Където е подходящо- хората си карат колелета и без алеи - Видинско примерно и другадде из населените места в Дунавската РАВНИНА и Тракийската РАВНИНА.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @олела

  16 Май 2024 17:14ч.

  Става въпрос за тротинетки не за велосипеди, просто колелото звучи по готино и всеки е карал, докато тротинетките са реалният проблем! Знаеш ли коя е Емили Тротинетката?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • някой вярва ли?

  16 Май 2024 14:29ч.

  проектите се съгласуват в КАТ след съгласуването им в ОБД-СО от над 10 години вече. Ако за да сложиш временно скеле на тротоара за 10 дни искат съгласуване (както и за всичко друго свързано със строителство, верменна организацияна движение и постоянна такава), кой ще повярва, че за смяна в организацията на движението в самият център на София не се изисква? Поредната лъжа е това и заобикаляне на законите - значи за всички законите са едни, но за ПП-ДБта и зелени те не важат! При положение, че СДВР заявява, че е трябвало да се съгласува проектът за такава драстична промяна на движението, че той не е съгласуван, на СДВР ли да вярваме или на Бонев? Аз предпочитам становището на СДВР. Колкото до ПП-ДБ, надявам се скоро въобще да сме ги изчистили от цялото ни битие като някакъв фактор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • E, ся

  16 Май 2024 15:26ч.

  Всяка тяхна хрумка е законна, не ли? Няма просто как да не е. На тия мисленето е такова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айде

  16 Май 2024 14:49ч.

  СДВР трябва да арестува Бонев, както и Гълъбова, за липса на ограда към планината и заблуда с табели за видеонабклюдение на психиатрията в планината. Те създават опасности за живота на хората. Има вероятно измрели пациенти. Просто те ги изписват и не се бриятж там, не се знае какво става. Но вместо СДВР да ги арестува и тя тръгнала да става депутат през отзадзе, от Стара Загора. Ще са си дружки с Бонев и ще се гаврят с всички.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А не така

  16 Май 2024 14:56ч.

  Ще има пляс, пляс педалите! Къде им е статистиката и колко ще се ползва за работа, а не да си правиш кеф?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Асан Манафа

  16 Май 2024 15:04ч.

  Много е сладка мис Бони....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кировец

  16 Май 2024 15:42ч.

  Вижте в СИК точно този район за кого гласува. Да си им берат гайлето на ергенчетата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Като чуя от някоя особа

  16 Май 2024 15:42ч.

  с юридически претенции фразата "по закон" и моментално разбирам колко ниско е нивото. Иначе под чаршафите си е негова работа що твори. Не бъдете груби и примитивни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи