Борел: Всяка страна от ЕС сама ще преценява дали нейно оръжие да се ползва по цели в Русия

Борел: Всяка страна от ЕС сама ще преценява дали нейно оръжие да се ползва по цели в Русия

Следвайте "Гласове" в Телеграм

ЕС няма да решава дали доставените на Украйна оръжия да се използват за поразяване на цели в Русия, тази преценка остава в ръцете на отделните държави, заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел на пресконференция след днешното заседание на европейските министри на отбраната в Брюксел.

Обсъдихме използването на западни оръжия по руски цели, както предвижда международното право, когато това е съразмерно, посочи той, цитиран от БТА. Всяка държава от ЕС сама трябва да вземе това решение и да поеме отговорност, каза върховният представител.

Той отбеляза, че държави, които са били първоначално против, са променили мнението си. Никой не може да принуди страните от ЕС да вземат такова решение, никой няма да реши това на равнище ЕС, поясни Борел.

Разбираемо е, че украинците искат да нанасят удари по цели в Русия. Разбирам притеснението от задълбочаване на войната. Някои държави в ЕС силно се противопоставят, други определено подкрепят искането на Киев. Не мога да кажа кои ще бъдат мнозинство, хората променят мнението си и някои, които се въздържаха, вече подкрепят този подход. Никоя страна в ЕС не трябва да се притеснява, че ще бъде задължена да прави нещо, което не желае, обобщи върховният представител.

Източници: segabg.com, БТА

Коментари

 • рукола Z

  28 Май 2024 18:26ч.

  Ха сега да ги видим българските квачки 😆🤣 ще пращат ли оръжие на усрайна???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • То Украйна и президент няма

  29 Май 2024 9:45ч.

  Кой ще поеме отговорността пък там?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  28 Май 2024 18:27ч.

  На това му се вика автогол по еврогейски 🤣🤣🤣

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За страните от ЕС разбрахме, а страните от НАТО какво ще правят?

  29 Май 2024 10:15ч.

  Гиди метастази ракови гнусни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аха!

  28 Май 2024 18:30ч.

  Няма НАТО, няма мато - всеки сам да си носи гайлето демек, а т.н. член 5-и да си го заврете на онова, тъмното място!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мара канибала

  28 Май 2024 18:32ч.

  Тия маняци не спряха да говорят за удари и за война, напълно забравяйки, че насреща им е Русия, а не африканска колония. Чудя се докога руското ръководство ще ги търпи, макар че при това положение, оставяйки ги да си говорят, работата в западащия свят съвсем заприличва на цирк с няколко пуснати от лудницата луди, които, говорейки само за война, разрушения и убийства срещу Русия, се правят на властници. Не че с народните низини нещата с акъла са по-добре де... Картината е пълен абсурдизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  28 Май 2024 18:33ч.

  Е нали сте обединени? Нали сте единни? От какво ви е страх? Утре ако например Полша реши да прати консерви на украина и руснаците пък рекат да думнат Полша, пак така ли ще разсъждавате? Ние не се месим - поляците да си се оправят с русите, да не са давали консерви. Ние ще помагаме с нови консерви на Полша. :)))))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Contra

  28 Май 2024 18:36ч.

  Тея наистина ни мислят за слабоумни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кой отстоява войната

  28 Май 2024 18:46ч.

  Президент России Владимир Путин провел пресс-конференцию по итогам переговоров со своим узбекским коллегой Шавкатом Мирзиёевым. Естественно, у журналистов были и вопросы по ситуации на Украине. Один из представителей СМИ попросил главу российского государства прокомментировать заявление президента Республики Беларусь Александра Лукашенко, который предположил, что с учетом истечения срока полномочий Зеленского на посту президента начиная с 21 мая, Москва могла бы провести переговоры о мирном завершении военного противостояния непосредственно с украинскими военными. На это российский лидер отметил, что если бы Украиной сейчас управлял такой глава государства, как Лукашенко, заботящийся на деле о национальных интересах, а не интересах своих хозяев в Европе и США, то, действительно, завершить конфликт можно было бы очень быстро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • शिव

  28 Май 2024 18:49ч.

  Четвъртия Райх VS Руската Империя ! Това шоу ще го гледаме от първия ред. Между другото има един Закон , че когато вадиш нож , трябва да го използваш докрай , а не за сплашване. Западните европейци не са си взели поука от историята и явно пак ще се повтаря същия извратен цирк . Руската империя сега има СЯО и предполагам ще го използва в подходящия момент , защото иначе за какво са и тези ракети !?! За украса !?! Не мисля.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Започнат ли с тактическо ЯО по цели в Европа,

  28 Май 2024 19:16ч.

  ще завършат със стратегическо ЯО по цели в САЩ. Затова САЩ усетиха дебелия край на сопата и нещо се дърпат, но европейските палета джавкат ли джавкат срещу Мецана. В крайна сметка има и вариант САЩ да излязат от скапаното нАТО или да кажат, че член 5 на нАТО не ги задължава непременно да влизат във война с Русия. Може само да помагат в ООН, като в случая с Израел. Всъщност, последната хипотеза е най-логична.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Забелязващ

  28 Май 2024 19:01ч.

  Няма такива отрепки като тия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Летящ холандец

  28 Май 2024 19:06ч.

  Наще дават. Бой по руснята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Борел от името на държавите-поръчители

  28 Май 2024 19:09ч.

  Не се притеснявайте, сами си отговаряте за оръжията, които давате на наемния убиец Зеленски. Някои от държавите-поръчители на поръчковите убийства се въздържаха от убийствата на територията на Русия, но вече кандисаха под натиска на Столтенберг. Но не се безпокойте, защото никой насила няма да ви принуди да поръчате на Зеленски да убива и на руска територия (Крим, ДНР, ЛНР, Херсонска и Запорожка области, след проведени референдуми, са приети като самостоятелни субекти на Русия и като нейна неразделна територия.) Фактичести, а вече и юридически държавите, които продават и/или даряват оръжия и боеприпаси за юдо-фашисткия и укро-нацистки режим на Зеленски, се явяват поръчители на убийства и на разрушения на територията на Русия. Либерално-фашистката еврогейска и натовска България е в кюпа - държава спонсор на тероризъм, убийства и разрушения на руска територия. Това няма да ни бъде простено. Ще плащаме по най-високите цени на историята. Ще плащат и нашите деца и нашите внуци...ако въобще остане български народ..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мара канибала

  28 Май 2024 19:18ч.

  Вижте за каква съпротива срещу реална диктатура става дума в Украйна. От видеото ясно си проличава, че народът, и особено жените, категорично не са с "ловците на глави" за пушечно месо от хунтата на Зеленски: https://t.me/yurasumy/15594

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мужи пак отърва командировката

  28 Май 2024 19:19ч.

  Едвам го извадиха Мужика от лапите на режима.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мужик

  28 Май 2024 19:56ч.

  Все още не съм, със съпруга ми Нов Кмет чакаме небинарна повиквателна!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  28 Май 2024 19:25ч.

  Ха сега де кви ще ги измислят сглобкаджиите като началниците прехвърлят отговорността на тях и няма да могат да се измъкнат с дежурното квото кажат началниците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  28 Май 2024 20:07ч.

  Всеки сам да си преценя

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  28 Май 2024 20:35ч.

  ''Главният градинар на ЕС'' го усуква по ''килифаревски'' и не иска да поема отговорност за последствията...,страхливец! В България кой ще поеме отговорност... служебните или Магнолията, който се кани да управлява отново?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Селямсъза

  28 Май 2024 22:20ч.

  Боже мой, как историята от 1941 -ва г. се повтаря по спирала, хора какво можем ние да направим? Бог да пази България!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ядрен специалист

  28 Май 2024 23:12ч.

  НАТО: много сме, силни сме. Но като дойдат рашките девиза става "всеки сам си преценява".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ***///

  28 Май 2024 23:40ч.

  Идиократия, сэр!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  29 Май 2024 4:46ч.

  Борелите,Лаинените,Мишелите и цялата останала смехотворна дружина, с високопарните глупости които граголеха през цялото време,нямат полезен ход.Те всъщност нямат представа,какво е да поемеш отговорност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мале, сега Макрон

  29 Май 2024 6:49ч.

  ще го отнесе...Искаше му се да бъде само ръженът, който побутва другите без да влиза в огъня, а се оказа, че трябва да взима трудни решения. Щеше да бъде готино Борел да е действителен фактор и думата му да тежи, но уви....не е! Сега предстоят хлъзгави лупинги и демонстрации на единство с активното участие на манекена микрон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не разбирам

  29 Май 2024 14:12ч.

  Как България, която според ПороСенко от 2014 снабдява Украйна с оръжие, ще попречи на западните военни, които командват там, да ползват провокативно именно българско оръжие, с цел да ни въвлекат във войната с Русия? Понеже им трябват проксита за пушечно месо, а ние сме набелязани за фронтова държава още от гъ-жа Нуделман в прав текст.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи