Борел: В антисемитизъм биват обвинявани всички, които не се харесват на Нетаняху

Борел: В антисемитизъм биват обвинявани всички, които не се харесват на Нетаняху

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел призова днес за уважение към решенията на Международния наказателен съд (МНС). Трябва да уважаваме работата на МНС, нека той да реши как да постъпи с обвиненията, посочи Борел по повод съобщението на главния прокурор на МНС Карим Хан миналата седмица, че е поискал издаване на заповеди за задържане за премиера на Израел Бенямин Нетаняху и за министъра на отбраната Йоав Галант, както и за трима водачи на "Хамас". Според Борел обвиненията в антисемитизъм срещу Хан са напълно неприемливи. По думите му, в антисемитизъм биват обвинявани всички, които правят нещо, което не се харесва на премиера Нетаняху. Това съобщава кор. на БТА в Брюксел Николай Желязков.

Въпросът как да бъдат наложени решенията на международните съдилища остава открит. Днес ще обсъдим въпросите за Газа и Близкия изток, как да бъдат подкрепени палестинците и техните власти, добави Борел пред журналисти преди началото на заседанието на Съвета на ЕС по външни работи в Брюксел. По неговите думи решението за две държави изглежда по-трудно с всеки изминал ден и в ЕС няма единодушие.

Върховният представител добави, че днес за първи път европейските външни министри ще обсъдят обстановката в Грузия след събитията около приемането на спорния закон за чуждестранните агенти. Грузинското правителство се откъсва от европейския път, европейските министри трябва да решат какво да се прави, посочи Борел.

Той отбеляза, че в дневния ред на днешната среща е включено също обсъждане на обстановката в Украйна. Предвижда се министрите от ЕС да разговарят по видеовръзка със своя украински колега Дмитро Кулеба.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Да Бе

    27 Май 2024 9:50ч.

    Жозефаа пак къса маргаритки от китната си градинка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    27 Май 2024 10:18ч.

    Аха да кажа, че на Борел май му се е върнал акъла, заради солидното му логическо заключение за "антисемитизма" и Натаняху, но после прочетох за Грузия... Затова бих препоръчал на него, и на останалите еврокомсомолци, да продължават с опитите да мислят, докато осъзнаят и че "в откъсване от европейския път биват обвинявани всички, които правят нещо, което не се харесва на" Вашингтон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво за коментара !

    27 Май 2024 10:50ч.

    ++++++++ !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тоя тип наистина не е с всичкия си!

    27 Май 2024 10:53ч.

    Не съм прочел нищо смислено от него откакто се изтъпанчи на сегашния си пост!А що се отнася до напъните да се налагат някакви забрани и наказания от масонската измишльотина зоовяща се незнам какъв си съд,това наистина е простотия да шия!Нито Биби,нито ислямските главорези ще се съобразят с него а и Израел е в пълното си право да мачка ислямистите включая и арабските селяндури де им помагат!Израел,дръж се,ние сме с теб и Натаняху!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    27 Май 2024 15:01ч.

    Хайл Хитлеряху!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи