Борел си купил учебник, за да разбере хуманитарното право

Борел си купил учебник, за да разбере хуманитарното право

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че си е купил учебник по прилагане на хуманитарното право, за да разбере какво то представлява. Това съобщи самият Борел в реч на форум на ЕС и международни неправителствени организации в Брюксел.

"В момента светът се намира в състояние на големи сътресения, тъй като отбелязваме 75-годишнината от приемането на Всеобщата декларация за правата на човека, 25-годишнината от приемането на Декларацията за защитниците на правата на човека и Римския статут, а това съвпада с 30-годишнината от приемането на Виенската декларация. За да отпразнувам тези събития, си купих книгата "Практическо ръководство по хуманитарно право". Тъй като говорим за хуманитарно право, говорим за спазването на международното право, включително и на хуманитарното право, говорим много за това, но да ви кажа честно, всеки път, когато питам моите правни съветници за това как се прилагат хуманитарните закони, получавам толкова различни мнения, че реших да си купя книгата", съобщи Борел.

"С тази дебелина", добави той, като показа с пръсти разстояние от около пет сантиметра, и се усмихна.

"Практическо ръководство по хуманитарно право. Да могат да разберат каква е същността на Декларацията за защитниците на правата на човека, на Римския статут, каква е ролята на Международния наказателен съд, как работи той. Какво е военно престъпление и кой трябва да решава какво е то от правна гледна точка. Къде започват правата на човека, кой ги нарушава и кой ги защитава", продължи той.

В изявлението си Борел не уточнява каква информация е получил от книгата."Когато дойдох тук преди четири години, всичко беше много по-просто. След това се случи пандемията и имаше две войни. Войната на Русия в Украйна и сегашната война, или конфликт, между Израел и Палестина. Но има и други конфликти. А правата на човека се нарушават все повече и повече", оплаква се той.

По време на речта му се чу как един от организаторите тихо му казва: "Хората напускат залата". 

Източник: ТАСС

 

 

Коментари

 • Господинов

  04 Дек 2023 18:45ч.

  Към края на мандата обикновено служителите отбелязват лек прогрес. Това, че си е купил книга е любопитен факт, но няма индикации, че е прочел нещо от нея.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По-важното е да го прочете

  04 Дек 2023 19:21ч.

  Но от много работа не му остава време

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джони инглиш

  04 Дек 2023 20:01ч.

  Пияндурника си купил книга. Само не казва , че му е първата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  04 Дек 2023 21:04ч.

  Явно и в Европата вече си имат Еднокнижник!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хохол

  04 Дек 2023 20:24ч.

  Върховния представител на ЕС по външната политика си купил учебник по хуманитарно право?!И взел,че най-официално се похвалил с това?!Горко ни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  04 Дек 2023 20:58ч.

  няма лошо, когато политик купи и прочете някоя книга. Лошото е когато политик си поръча билбордове с надпис "Границите на Русия никъде не свършват"-вижте линка. И после хленч и рев със сополи, че РФ е жертвата на съседите си: https://www.msn.com/en-us/news/world/russian-provocation-banner-featuring-putin-appears-at-the-border/ar-AA1kW5zT?ocid=msedgntp&cvid=bd4eefdc758941c5abb5649487c26a56&ei=19

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разбира се

  05 Дек 2023 7:25ч.

  че няма лошо когато политик прочете някоя книжка, ако книжката е "Пиказките на братя Грим" или "Пипи Дългото чорапче", ама на края на кариерата си да четеш книга, която се предполага, че трябва да четеш в началото ѝ, е някак си лош индикатор за способностите на въпросното лице като "първи дипломат" на ЕС. Макар че "дипломат", призоваващ за победа на бойното поле, едва ли може да се нарече дипломат... Освен това, позоваването на информация от т.н. съветник на МВР на Украйна Антон Герашченко, е още по-лош индикатор за качеството на пропагандата, практикувана от някои западни медии... Същият този Герашченко преди няколко седмици "демонстрира" мизерията в РФ с някакъв клип, показващ, че в някакво село в богатата Якутия няма канализация, без изобщо да помисли, че подобно съоръжение никой не строи във вечно замръзнал терен... Дори и в пребогатата Аляска...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  04 Дек 2023 21:06ч.

  Деди, вече на 76. Кога в пенсия?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мен

  04 Дек 2023 21:41ч.

  Тоя дядка не е ли закъснял с тая книга. Тя се чете преди да стане външен министър на ЕвроСССР, а не в края на мандата си. РЕЗИЛ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Безчестие

  05 Дек 2023 6:36ч.

  Каква неприятна физиономия. И той живее с мисълта че е морализатор и и посочва кое е правибно и кой е лош и добър. И той ни командори и насочва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фриц Клингенберг

  05 Дек 2023 9:01ч.

  Тотален идиот.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логото

  05 Дек 2023 9:55ч.

  Западът на дело никога не е имал нищо общо с хуманитарното право, защото политиката му открай време е завоевателна и империалистическа, а моралът - всякога в дефицит на възвишени принципи. Иначе на приказки го докарват, но то лицемерието им е всеизвестно, както и хитростта им, съчетана с ниска информираност и фрапантно високомерие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи