Борел: Русия вече загуби войната, Украйна още не е спечелила

Борел: Русия вече загуби войната, Украйна още не е спечелила

Той обясни, че ако спре подкрепата за Киев, руските войски ще стигнат до полската граница и това ще застраши допълнително сигурността.

Русия вече загуби войната, Украйна още не е спечелила. Военното поражение на Русия е очевидно. Това заяви днес върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел на среща в Брюксел, организирана от Европейския форум за сигурност и отбрана, съобщава кореспондентът на БТА в Брюксел Николай Желязков.

В началото на войната започнахме да правим изявления, да осъждаме нападението, да изразяваме тревога. Спомням си, че говорих с мои колеги и те казаха, че има фонд за предоставяне на оръжие за партньори на ЕС по света. Първоначалното предложение беше да се отпуснат 50 милиона евро, попитах дали това не е шега. Веднага решихме първата сума да бъде половин милиард евро, а днес сме близо до шест милиарда евро. Общо държавите от ЕС и европейските институции вече осигуриха около 16 милиарда евро подкрепа за Украйна, посочи Борел.

Надявам се войната да спре, но Русия продължава постоянния обстрел. Чувам хора, които искат мир. Същото искам и аз, а украинците го искат най-много. Кажете как да се постигне мир и какъв да бъде той, призова върховният представител. Той обясни, че ако спре подкрепата за Киев, руските войски ще стигнат до полската граница и това ще застраши допълнително сигурността.

Всяка държава от ЕС трябва да изпраща боеприпаси на Украйна от своите запаси. Тези боеприпаси ще бъдат възстановени, ще платим за това, поясни той. Според него войната е станала екзистенциален въпрос не за Русия, а за руския президент Владимир Путин. По неговите думи преди войната присъединяването на Украйна към НАТО не е било на дневен ред и страната не е представлявала военна заплаха за Русия.

Готови сме за мирни преговори, но всеки, отишъл до Кремъл за среща с Путин, се връща със същото послание - че той има военна цел и докато не я постигне, няма да спре. Но в тази война не става дума за сражение между две войски, Русия постоянно обстрелва цивилни и разрушава инфарструктура, убива деца, отбеляза Борел. Дипломатическата победа е също толкова важна, колкото е военната, трябва да обясняваме на хората защо свободният свят не може да позволи победа за Путин, добави той.

По неговите думи всеки, който подкрепя Украйна, е част от "колективния Запад" и това не е географско понятие. 

Молим Китай да използва влиянието си над Русия, за да спре войната, да изпълни своята отговорност като член на Съвета за сигурност на ООН, заяви Борел, но изрази съмнение, че Пекин може да бъде посредник в мирни преговори. Безграничната дружба между Китай и Русия има граници. Това е "ограничено безгранично приятелство", коментира той и отбеляза, че Русия икономически е равна на Италия или Испания, а Китай съставлява една пета от световната икономика. Китай явно подкрепя Русия, но засега не осигурява военна помощ за Москва, добави върховният представител. По неговите думи е неизбежно превръщането на Китай в световна сила, но важното е дали Пекин използва тази мощ в съответствие с международното право и дали застрашава ценностите на свободния свят.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • читател

    11 Май 2023 13:39ч.

    В тази дълга статия, няма и един ред, който да е истина. Очевидно ни смятат за идиоти, щом ни сервират тези елементарни лъжи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Борелиоза

    11 Май 2023 16:29ч.

    Борел вече е с дементни отклонения, но още не го знае. Помогнете му, има здравословни проблеми!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    11 Май 2023 16:33ч.

    Борел донякъде е прав, защото руснаци избиват руснаци! Това си е донякъде гражданска война под диктовката на англосаксите и принудителните контрадействия на руснаците!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    11 Май 2023 13:41ч.

    Ще си мечтае тоя изветрял бюрократ Русия да е "икономически равна на Испания" или някой от другите фалирали южноевропейски икономически трупове, мърдащи само благодарение на ЕЦБ. Клоуни ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • актуално

    11 Май 2023 13:47ч.

    прав си за Испания ,която е със 150% заеми външен дълг спряма икономиката и.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Човек с очи

    11 Май 2023 13:48ч.

    На този възрастен човек явно добре му плащат за да говори лъжи. Това е специален талант, иска се пълна липса на съвест, и е рядкост, затова му плащат много.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нещо губиш, друго печелиш.

    11 Май 2023 13:52ч.

    Не искам аз да съм добре, искам Вуте да е зле.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много просто!

    11 Май 2023 13:59ч.

    Борел вече е в паника! И то сериозна! Вчера заяви, че украината се крепи благодарение на западната помощ. Днес получи много краен отговор от Михаил Подоляк - ръководителя на офиса на укро президента. Та той каза дословно следното: "Пан Борел трябваше да продължи, че ако престанат да доставят оръжия на Украина, това ще означава, че на Украина ще има геноцид, след което война ще започне и в други страни. Съществено ще се увеличат терактовете в Европа. .." Укрофашистите директно заплашиха Европа и Борел се накъка. Така е, когато събуждаш Франкенщайн, без да можеш да го контролираш!!! Омотаха се като пиле в калчища, а като за капак британците предават крилати ракети на укрофашистите! Именно тях чака Зеленски, за да започне прословутото си настъпление. Даже не искам и да гадая какъв ще бъде руския отговор!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Буги Барабата

    11 Май 2023 14:01ч.

    Ако приложим схемата на Ибн Халдун за четирите поколения, значи края на Европа е по близо отколкото си мислим. Този дядка е живо потвърждение на думите на мъдрия арабин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    11 Май 2023 14:01ч.

    Ми що не празнувате, ами сте в траур? ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кадиров

    11 Май 2023 14:06ч.

    РФ е на 8-мо място в света по БНП, официално според ООН и МВФ, но в БВП на РФ има неотчетени производства главно зад Урал, които никой дори не подозира, че съществуват. Пропагандата не променя нищо. А РФ никога не е имала и няма намерение да показва реалната икономическа си мощ. СВО мобилизира част от резервите и и днес тя е единствена в Европа с малък официален ръст. От друга страна публичният дълг на РФ е около 16% от БВП ,което е нищо спрямо наличните активи. Трябва да се посочи също,че спрямо РФ, и руски юридически и физически лица действат от 2014г. 14000 вида санкции, ограничения и пречки, само една от които е спрямо разплащанията и чрез СУИФТ. И въпреки това руската икономика не е на колене, за разлика от ЕС и САЩ. Нещо повече: РФ е водеща държава в борбата за многополярност на света, заедно с Китай и членовете на БРИКС!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    11 Май 2023 14:07ч.

    Демагогските излияния на Варела вече не се възприемат на сериозно от никой сериозен човек, дори и на Запад. Наслушахме се на лозунги и елементарна пропаганда, в стила на вече забравените партийни събрания. В едно свое обещание обаче, този дебилен боздуган е прав - всички ще продължаваме да плащаме за продължаването на поредния кръстоносен поход срещу Русия... Ако се наложи и до последния европеец! Това са ни подготвили сегашните краварски подлоги и васали, узурпирали управлението на ЕС... Дано до година, когато изтичат мандатите на тези "полезни идиоти", ги заменят по-разумни и здравомислещи прагматици, на който да им е ясно, че оцеляването на Европа в условията на новия световен ред, в който САЩ няма да са едноличен хегемон е от първостепенно значение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дано до година, когато изтичат мандатите на тези "полезни идиоти", ги заменят по-разумни и здравомислещи прагматици,

    11 Май 2023 14:24ч.

    Какво те кара да мислиш, че сме на път за обръщане на тенденцията всяка ЕК да е по-зле от предишната? Лично аз очаквам деградация, и то на степен. Въпреки, че /засега/ не мога да си представя нещо по-зле от Урсула, Борел & сие, това не значи, че няма да стане. И преди не си представях нещо по-зле от Ишиас Юнкер и тогавашната сбирщина, ама ей на - действителността ни изненада. Баш в хегемона САЩ инсталираха пълно посмешище за президент, та тук ли нещо ще им се опре?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    11 Май 2023 14:38ч.

    Здравомилвещи хора във европедалският съюз няма всичко е джендър до джендър и содомити до содомити .Със две думи мутирали помияри и нищо друго .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вероятно всички кадри на Съюза се подготвят старателно и вече един-двама чакат на опашката да продължат делото на предшествениците си - поробването или унищожаването на населението

    11 Май 2023 16:49ч.

    Както е тръгнало, едва ли има връщане назад - поне ако уравнението си остане в същия вид.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    11 Май 2023 14:18ч.

    "Русия вече загуби войната, Украйна още не е спечелила. Военното поражение на Русия е очевидно. " Това е поредният пропаганден репер. Същият, както, че Путин бил казал, че ще победи за три дена. Всяко забавяне е поражение. Каквото и да се казва, ще се оттласват от това - "Русия загуби войната". Ето и това: "...ако спре подкрепата за Киев, руските войски ще стигнат до полската граница " Значи, Русия ще стигне до Полша, но е загубила войната?! От Украйна ще остан една дрипа, но Русия е загубила войната?! Русия, ще вземе Берлин, но е загубила войната. Бедни ми, бедни Борел ... Пердун!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мислав Колакушич, депутат в европарламента, за днешното управление на ЕС

    11 Май 2023 14:19ч.

    "Преди три десетилетия Европа беше световна сила, а Китай - относително бедна развиваща се страна. Тогава Европа се водеше от силни национални политици, а сега - от мъже с рокли. Сега, Китай е световната икономическа и военна суперсила, а ЕС - абослютно незначителен на световната карта, освен като туристическа дестинация. Днес, ЕС налага производството на електрически автомобили. 95% от лития, без който това производство е невъзможно, се произвежда в Китай. След наложените санкции на Русия, ако наложим санкции на Китай, ще спрем напълно производството на автомобили в ЕС. Натам ли отиваме? Към пълен провал?" https://twitter.com/mislavkolakusic/status/1648290625614217219 В този ред на мисли, какво кара такива смешници като Борел да си мислят, че каквото и да било зависи от тях?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Западът не е с всичкия си

    11 Май 2023 14:23ч.

    Русия вече загуби войната, Украйна още не е спечелила. Военното поражение на Русия е очевидно. Това каза говорещата глава от намкъде си. А какво казва Роберт Кенеди-Младши? Ние причинихме на Украйна 300 000 убити военни и 40 000 мирни жители. Съотношението на жертвите е 8:1 === https://rusvesna.su/news/1683743302

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ***///

    11 Май 2023 14:27ч.

    Днес, ЕС налага производството на електрически автомобили. 95% от лития, без който това производство е невъзможно, се произвежда в Китай. === А движението на електрически автомобили дали е възможно без наличието на мощна електроенергетика, поне три пъти по-мощна от сега? Безнадеждно изкуфяване, на такова ми прилича. Или просто унищожаване на излишното население.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Може би причината за насилственото налагане на ел. автомобили няма нищо общо с грижа за човека, в екологично или някакво друго отношение.

    11 Май 2023 16:53ч.

    В този смисъл може би изобщо не е изкуфяване, а напротив - успешно постигане на скритите им цели, под прикритието на "грижа за човека", за да няма много ритане, докато колят добитъка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А Борел може изобщо да не е уведомен защо ги говори тези неща...

    11 Май 2023 16:55ч.

    Едва ли е останало нещо нормално у тези хора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    11 Май 2023 14:35ч.

    Дъртото куку Борел е във паника ,щото въпреки 11 -те пакета санкции срещу Русия наложени от европедалите ,те не дадоха резултат .Напротив европедалите го закъсаха здраво и сега се чудят какви да вършат .Икономиките на всичките 27 членове на съюза са във колапс и сега си папат резервите . Беше им добре на западняците когато купуваха евтини природни ресурси от Русия и си живуркаха доволни .Да ама мандалото хлопна и край на добрият живот . .Руската икономика е самодостатъчна и може и без стоките от запада да се оправи .От тук нататък ще им гледаме сейра на европедалите и тяхната гибел като съюз .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    11 Май 2023 15:31ч.

    Бедата е, че и ние ще сме част от сеира, а не зрители.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    11 Май 2023 14:38ч.

    Ак не разбрали. Борел има предвид, че Русийката има 1 година до фалита си, време за което няма как да спечели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • добре че ни обясни

    11 Май 2023 15:49ч.

    Ким че педал. Какво щеше да прави форума без теб - преводач на лоботомираните идиоти като Борел, Лайнен и останалата безмозъчна компания.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Долна рубладжийска измет,

    11 Май 2023 15:52ч.

    която понеже пише в Митрофанови вести не може да бъде изтрита.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • sseed

    11 Май 2023 16:02ч.

    Долна , джендърска измет, имаш незначителен брой почитатели!...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • талантът да си самопричиниш измплозия

    11 Май 2023 16:06ч.

    След толкова много омраза без нищо градивно, накрая ЕС-есовска Европа обезателно ще се унищожи сама - все пак тази енергия няма да се укроти, докато не избие някъде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ......

    11 Май 2023 16:07ч.

    ЕК откри ново заболяване, вирусен ишиас. Ходи само по еврокомисари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дора

    11 Май 2023 16:09ч.

    Според мокрите сънища на сенилните брюкселски старци,усрите всеки момент ще превземат Москва и на света ще настъпи благоденствие,където всеки ще си избира пола според настроението а изкуственият интелект ще работи докато щастливите безполови същества нагъват сандвичи от гурме инсекти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • инферно

    11 Май 2023 16:28ч.

    Тя Русия все губи войните, пък на финала току се присламчат към нея, за да споделят "загубите".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    11 Май 2023 16:29ч.

    Доста шизофренно и оксиморонно изказване. Хем "Русия вече загуби войната", което би означавало, че Украйна я е спечелила, хем "Украйна още не е спечелила", което би означавало, че Русия още не е загубила... Освен това явно не е наясно, че бюджетът на ЕС е от вноските на държавите-членки, и когато казва, че "Тези боеприпаси ще бъдат възстановени, ще платим за това", има предвид, че държавите-членки сами ще възстановят на самите себе си разходите за въпросните боеприпаси...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Винаги е за сметка на обикновения човек.

    11 Май 2023 16:58ч.

    А те само ще разпределят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бармалей

    11 Май 2023 16:33ч.

    Малко предистория за другаря Борел.През далечната 1969 година строи комунизма в Израел.Работи в кибуц,където среща бъдещата си съпруга Каролина Майер.Издига се до министър на финансите още в първото правителство на Фелипе Гонзалес /социалисти/.След общо четири мандата и падане на социалистите от власт,Борел се прицелва в председателския пост на социалистите,но губи от Хоакин Алмуния.Превръща се в трън в петата на социалистите и има реална опасност Борел да отцепи каталунските социалисти и да основе регионална,националистическа партия.Отговорът на мъдрите социалисти-изпащат го евродепутат.Както е в България и целият Европейски съюз.Политици,които за нищо не стават,но определено бъркат местни,тънки политически сметки ги "избират"в Европарламента.Заради това и качеството на евродепутатите е такова.Нежелани в собствените си държави,но....призовани да "оправят"Европа.Новоговорът на другаря Борел-едната страна вече е загубила войната,а другата се чуди,дали да не спечели или да се предаде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    11 Май 2023 18:44ч.

    Александър Песке има видео на youtube, посветено на Борел. Борел е бил осъден в Испания за това, че е продал акциите си в корпорация, която скоро след това фалира. Бил е в борда на въпросната корпорация. Но това не му е попречило да стане еврокомисар :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мозговица

    11 Май 2023 16:45ч.

    Русия има проблеми с мотивацията на личния състав за жертвоготовност, каквито очевидно укрите нямат, предвид че са притиснати и отзад при тях действат заградителни отряди, подобни на СМЕРШ. В това отношение руските сили никой не ги "подпира", принуждавайки ги да не напускат позициите си, докато при укрите нещата отдавна не стоят така. Борел и цялото ръководство на Запада са наясно с ниската мотивация сред руския личен състав след така представените обстоятелства, затова и нагло се възползват, продължавайки да провокират руснаците да си затягат дисциплината. Защо воюва всеотдайно засега само ЧВК - защото останалите части не са накървавени достатъчно, т.е. голямото страдание и загуби не са стигнали непосредствено до по-голямата част от тях. Наистина е престъпление да пращаш за сравнително малко пари съвременния изнежен човек под безмилостните съвременни оръжия на противника, дори ако този човек е професионален военен. В такава изнежена и консумеристка епоха живеем - този проблем го има и при американците, затова и на западняците им иде дюшеш да използват надъханите и нарочени за пушечно месо укри, чрез чиято мотивация или страх в крайна сметка засега обезвреждат руснаците (всички виждат, че натовци не смеят да се намесят открито, страхувайки се именно от фатално сработване на същия синдром). Същевременно ако Русия втвърди дисциплината, ще се загуби част от магията на успешната модернизация и обществено задоволство от последните десетина години, постигнати с толкова много труд и лишения. Защо го пиша всичкото това? За да е ясно, че не е достатъчно руското превъзходство в оръжията и логистиката, нужен е и т.нар. "страх от своите", и усетът за справедлива мъст срещу враговете, който не съответства на онова, което сме наблюдавали през ВОВ у съветския народ, водещ отечествена война. Трудно е да се каже какво трябва точно да направи руското ръководство, за да принуди Западът да спре с изнудването и в крайна сметка изпращането на укровермахта на масово заколение в името на един гол ПР, че руснаците са слаби да продължават с удържането на завоюваното. Може би все пак трябва да се прибегне до техните методи, оказващи се нагло сатанински, и наистина да се направи така, че Западът да го заболи задълго и завинаги...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • същият

    11 Май 2023 16:49ч.

    Извинявка за пълния член на "ЗападА" в двете последни изречения - грешките ми са технически, от бързане, членът на въпросното съществително собствено трябва да е непълен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хехе, ако Русия стигнела до полската граница, е заплаха и трагедия.

    11 Май 2023 17:45ч.

    А ако НАТО в "самозащитата" си стигне до руската, както вече го направи, е ... нормално?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • XYZ

    11 Май 2023 17:45ч.

    Живеем в свят , в който разни бореловци на бялото казват черно и обратно. Тези хора забравят, че все още голяма част от човечеството има разум и може да мисли. Ще успеят ли хората с разум да се противопоставят на това безумие? В противен случай нищо добро не ни чака.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи