Борел: Русия не иска да спре войната, а Украйна не може да спре да се отбранява

Борел: Русия не иска да спре войната, а Украйна не може да спре да се отбранява

Русия не иска да спре войната, а Украйна не може да престане да се отбранява, заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел в изказване на събитие, организирано от Европейския център за политика в Брюксел. В последните часове говорих с трима души, които разговарят с руската страна и дават един и същ отговор - Москва не е готова за преговори и продължава да се стреми към победа, съобщи той.

Ако бяхме изпратили военна помощ за Киев в първия месец на войната, развитието вероятно щеше да бъде различно, може би много жертви щяха да бъдат спестени, добави Борел. По думите му, ЕС е проявил мудност при утвърждаването на съответните решения, макар да е запазил единството си, съобщава кореспондентът на БТА в Брюксел Николай Желязков.

Борел отбеляза, че европейските санкции се приемат с единодушие, но зад кулисите някои страни от ЕС негодуват от мерките, защото щетите от тях не са едностранни. По неговите думи европейците са единни, но трябва да бъдат още по-обединени. Сами създаваме стратегическите си зависимости, например към вноса на руски газ, сами изградихме инфраструктурата за доставките, отбеляза той.

Борел допълни, че и в ООН осъждането на войната среща широка подкрепа, но много държави по света разглеждат Русия и Украйна еднакво, без да отчитат, че едната от тях нападна другата.

Върховният представител изрази удовлетворение от това, че Китай изпраща пратеник в Украйна. По неговите думи само мирният план на Киев засега представлява предложение, което следва да се разгледа.

Според него Украйна трябва да започне същинските преговори за присъединяване към ЕС. Той настоя, че държавите от Западните Балкани трябва да проявят търпение за ЕС, защото присъединителният процес е дълъг. По думите му, бъдещите поколения трябва да преценят необходимите в ЕС промени.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Su38

    15 Май 2023 21:14ч.

    Е, как ще иска Русия да седне на масата за прекратяване на военните действия, като това, което се иска от нея, е да капитулира??? Тия усещат ли се, какви ги говорят? Кой ще е този идиот? И дали това не е умишлена политика, тикаща Украйна и Русия към безкрайната война, която е във вреда на всички, с изключение на две страни, говорещи един и същи език. Всъщност за малката от тях не знам, какъв им е интересът.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    15 Май 2023 21:40ч.

    Усещат се и още как. Само вие рубладжиите, Сирия, С. Корея, Куба и Иран не се усещате. А, и Еритрея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    15 Май 2023 22:20ч.

    Русия по начало не беше против по-близката интеграция на Украйна с ЕС, но маските вече паднаха и се видя, че ЕС е узурпиран от краварски марионетки, което прави преговорите с тях невъзможни. А краварските ЕСесовци ще бъдат премахнати едва след като са нанесли достатъчно щети на европейските държави. Затова нещата най-вероятно ще се влошат много повече дори спрямо сегашното мрачно положение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не помните ли близката история на Рашата какво става след някоя тяхна неуспешна война?

    15 Май 2023 22:37ч.

    След войната им в Афганистан, Чечня, Грузия... и сега Украйна. Ами, режимът в Кремъл пада и се сменя с нов. Борел просто подканя режимът на путьо, че му е време да се оттегли, че не се знае как ще се разправят с него "вътрешните" му хора. Така че, не се иска Русия да капитулира, а само режимът на путьо! И от начина, по който режимът на путьо се оттегли зависи дали в самата Русия ще има гражданска война или предаване на властта по сравнително мирен път.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    15 Май 2023 23:00ч.

    Така се започва с отчаянието. Скоро ще минеш на другата фаза... Споко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така че, не се иска Русия да капитулира, а само режимът на путьо!

    15 Май 2023 23:02ч.

    Глупости, никой не води война, само за да капитулира някой. Тия дадени пари трябва да се връщат, т. е. да се откраднат отнякъде. Така че е ясно, какво я чака Русия. И руснаците полека го осъзнават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не Западът, а Русия започна и води война срещу нас

    15 Май 2023 23:49ч.

    Путин се опита да реши един проблем. Проблемът е следният: Русия стана твърде слаба. Слабостта се прикрива с агресия. Русия вече не можеше да се конкурира при равни условия със САЩ, както беше по време на Студената война. Русия загуби влиянието си над Източна Европа, а също и над бившите съветски републики. Вместо разделена и спяща Европа и европейски пазар, зависим от руските енергоносители, за каквато Европа си мечтаеше Путин, сега наблизо има континент, контролиран от непрекъснато разширяваща се антируска коалиция. От гледна точка на Русия слабостта на страната означава пряка опасност да бъде покорена или напълно унищожена от враждебния Запад, както вече се случи с Ирак и Либия. Неспособен да контролира пряко Източна Европа, режимът на Путин създаваше кризи и заплахи, като спонсорира сепаратистите в Украйна и поддържа репресивния режим на Асад в Сирия, както и други репресивни режими в Африка чрез ЧВК "Вагнер", за да пренасочи мигриранти към Европа за дестабилизация. Осъзнавайки, че неговата армия не е съпоставима със САЩ, той умишлено заличава границите между войната и мира, използвайки тактики, които не се вписват в нито една от двете: въоръжени бойци без обозначителни знаци, пропаганда, "нощни вълци", кибератаки, фондове за купуване на политици, журналисти, религиозни псевдоправославни и "културни" НПО-та, хибридна война, сваляне на законни правителства и подпомагане на марионетни проруски такива, намеса в избори като напр. в Черна гора, САЩ. Путин намери отговора как да реши проблема със слабостта на Русия: той реши да представи Русия като по-силна, отколкото е, и в процеса да създаде за себе си нов образ на народен герой, защитаващ страната от външни "врагове". Липсвайки армия и икономика от световна класа, той използва дезориентацията и несигурността като оръжие срещу Запада. През последните години Путин все по-често споменаваше ядрени оръжия и готовността си да ги използва в публични речи. Той въведе в руската военна доктрина опасна идея, която никой съветски лидер не е издигал: че ядрена война може да бъде спечелена. Агресивността на Русия, породена, от една страна, от желанието да промени европейския ред, който изглежда враждебен за нея, и от друга страна, от институционалната слабост, принуди режимът в Кремъл да обяви война на т.нар. колективен Запад, като започна от Украйна с провеждан систематичен геноцид и пронципа на изпепелената земя. Прикриването на слабостта на Русия с агресивност дава възможност да се направи паралел с избухването на Първата световна война. "По-нататъшният упадък в Русия изглежда неизбежен и Западът не трябва да се радва на подобно развитие“, пише Джоузеф Най, декан на Института по управление в Харвардския университет и един от най-уважаваните международни учени в Америка. "Страните в упадък, като Австро-Унгарската империя през 1914 г., са готови да поемат повече рискове и следователно стават много по-опасни."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "... Тия дадени пари трябва да се връщат, т. е. да се откраднат отнякъде..."

    16 Май 2023 0:34ч.

    Какво нещо е порочния мозък! Защо непременно трябва да се откраднат отнякъде?! Защо си мислите, че хората не могат да се договарят взаимноизгодно, особено когато споделят общи ценности?! Дадените пари ще се върнат чрез инвестиции с възстановяване на инфрастурктура и развитие на висококвалифицрани производства с висока добавена стойност в Украйна. По взаимно изгодни договори за двете страни - за Украйна и инвеститорите. Това са и нови трудови договори, нови работни места и хора, много, от които ще се заселят, установят, създадат семейства в Украйна, както и поток от ново технологично обновяване, вече има и започнаха да работят високотехнологични военни производства за дронове, танкове, боеприпаси в Украйна, възстановяват се пътища, жп линии, мостове, сгради, болници, енергийни и водни станции за поддържане логистиката към фронтовата линия, както и живота на населението... Но, дай Боже, по-скоро да има мир и след това ще се пренасочат приоритетно към граждански цели. Една от базовите цели, както на Русия, така и на Запада е Украйна да стане производствена база. Много от технологиите за военно производство, както и ядрена и космическа техника са украински и в Русия и до сега не могат да ги възпроизведат. За нас, Западът, Украйна може да замести китайските производства, защото украинците са висококвалифицирани, трудолюбиви и адаптивни към европейските стандарти работници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    16 Май 2023 2:42ч.

    Много хубаво като мисъл, но абсолютно неверно. Ако има възможност за взаимно доверие, то няма и нужда от война. Но средствата, които са дадени на украинците да воюват, няма как да се върнат. Брутният вътрешен продукт на Украйна е около 200 млрд. долара. Дотук те са получили само от САЩ не по-малко от 40-50 млрд. долара. Европа не я броим, но и те са дали не малко пари. Как мислите се връща дълг, който е от порядъка на половината БВП, при положение, че икономиката на страната е разбита тотално, че има спад около 30% годишно? Не е ли по-добре да се търси вариант за мир, а не да се воюва до последния украинец? Но както виждаме, нежеланието за мирни преговори изхожда именно от Украйна. Те искат капитулация на Русия, което е абсурд при наличието на ядрено оръжие. Мечтите са хубаво нещо, но все пак трябва да имат връзка с реалността. За тези, които дават на Украйна, това е двойна печалба - ВПК работи, Украйна задължава, а тя има богата земя, имаше добри кадри (но вече не е ясно колко от тях са оцелели), заводи. Сега нищо няма и скоро едва ли може да се възроди, за да изхранва хората си. Можете да бъдете сигурни, че тези задължения веднага ще бъдат потърсени, ако вече не е продадена собственост на зелено. От друга страна, със саможертвата си Украйна отслабва Русия. А защо им е отслабена Русия - можете да се сетите. Едва ли е това, че няма как да бъде военна заплаха. Но става лесна военна плячка. Или изобщо плячка, в която те могат да вършеят на воля. Ако руснаците капитулират. Затова по-скоро чакайте да събирате ядрени гъби. Въпрос на време. И мислете, светът не е място, където се реализират само красиви мечти. Светът е зловещо място, особено ако алчността е в основата на икономическта дейност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    16 Май 2023 10:35ч.

    Отчаянието е да плашиш света с яо като др. Ким.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алексий Слав @ Борел

    15 Май 2023 21:29ч.

    Русия се бори за своето съществувание. Does that seem clear to you?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много тъпо е да си тъп

    15 Май 2023 21:35ч.

    Изперкалият дядка май забрави, че най-дипломатичното решение е Киевската хунта да победи на полето на боя. Затова и цялата бивша Хитлерова коалиция застана като един зад гърба и продължението му на Ze. След като се намериха дебили да се бият и жертват за чужди интереси, при това снабдявани с всякакви оръжия и джепане, от какъв зор трябва въобще да се споменава за някакъв мирен процес? Натото и ФАЩ затова ли 8 години тъпкаха с оръжие хунтата и обучаваха стотици хиляди войничета? За омиротворяване? Да не са луди да хвърлят толкова милиарди и после да искат омиротворяване без пълното унищожаване на Русия?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    15 Май 2023 21:42ч.

    Ако Матушката ти беше нападната - да, ама Матушката ти е тази, която нападна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алексий Слав

    15 Май 2023 21:46ч.

    Аз не знам коя е твоята Матушка, но Русия отговори на нападение. И BTW, Русия не ми е Матушка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    15 Май 2023 23:03ч.

    Айде стига с тая глупост, кой кого нападнал. Бедничките украинци, седели си мирно и, хоп, лошият Путин ги нападнал. Що се правите на утрепани? Или толкова ви е пиперникът?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    16 Май 2023 0:43ч.

    Модернизирането, високотехнологичното въоръжаване и съвременното обучение на украинската армия цели да се възпират агресивни терористи като Рашата на НАТО-вските граници. Няма нормален на Запад, който да желае унищожаването на Русия, просто защото това ще създаде само още от същите проблеми - вместо един терористичен кремльовски клан Западът трябва да възпира и се разправя с множество такива, които ще се "родят" от разпада на Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Този не заявяваше ли, че всичко ще се реши с война?

    15 Май 2023 22:00ч.

    Защо започна да пее друга песен?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ами

    15 Май 2023 22:33ч.

    Защото го е страх Рашата да се разпадне и вместо е един луд в Кремъл да трябва да се разправяме с много други дон-дон на мафиотските рашистки кланове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САЩ си гледа интереса, Англия си гледа интереса, ЕС се подчинява и никой не се интересува от Украйна и украинци.

    15 Май 2023 23:41ч.

    Украйна е загубила 30% от работната си сила в резултат на емиграция и мобилизация. За сравнение, Германия по време на Втората Световна е загубила 16% от работната си сила.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бармалей

    16 Май 2023 0:25ч.

    Един път стомна за вода/Наполеон/,втори път стомна за вода/Хитлер/,третият път го знаем.Счупила се стомната.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чешки генерал

    16 Май 2023 2:20ч.

    https://aftershock.news/?q=node/1245434

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    16 Май 2023 8:01ч.

    На 11 Май Борелчо ми обеща, че Русия вече е загубила войната, а сега пък не искала да я спира... този дали не е за преглед при доктора на БайПън? ? "Борел: Русия вече загуби войната, Украйна още не е спечелила"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    16 Май 2023 8:02ч.

    Русия и Украйна отдавна го играят заедно срещу вас... щом и кончето на Кадиров върнаха без забележки ??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мен

    16 Май 2023 9:03ч.

    Тоя Варел е просто чиновник, точно като гинеколожката Лайен. Те са никои, представляват своите американски господари, не нас. Празен от съдържание човек, аз не съм го избирал, а и никой от нас също.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глас

    16 Май 2023 9:07ч.

    Борел е министър на войната в ЕС, не спира да призовава към военните действия и доставки на оръжие. Какво е направил самият Борел, за да се спре войната? Нищо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Основната жертва в тази война

    16 Май 2023 9:39ч.

    ще бъде петродолара.. Няма какво да го спаси,вече..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чао и сбогом, деди!

    16 Май 2023 10:39ч.

    Днеска тъй, утре обръщане на 180 градуса, според както задуха вятърът... Дядката не само е изкуфял, ами и принадлежи към поколението на една самодеструктивираща се западаща система.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    16 Май 2023 11:08ч.

    Дяда Борелчо пак е тръгнал да наказва непослушните: Боррель: ЕС накажет Индию за российскую нефть https://t.me/OstashkoNews/71360

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи