Борел призна, че НАТО може да не е спазила някои от обещанията си към Русия

Борел призна, че НАТО може да не е спазила някои от обещанията си към Русия

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Ръководителят на дипломацията на Европейския съюз Жозеп Борел призна, че НАТО може би не е успяла да изпълни някои обещания, дадени на Русия. Той заяви това по време на реч във фондация "Чарлз Антверпен" в Мадрид.

Според Борел много хора, включително и негови приятели, оправдават действията на Русия в Украйна именно защото Северноатлантическият алианс не е спазил обещанията си.

"Възможно е. Това е история", заяви ръководителят на дипломацията на ЕС.

Той добави, че "все още не е ясно колко дълго може да продължи единството на ЕС по отношение на антируските санкции".

Онзи ден Борел заяви, че просперитетът на ЕС се е основавал на евтината енергия от Русия, а сега тя трябва да бъде намерена в Европа. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова му напомни, че Брюксел е постигнал това "със собствените си ръце", като е "създал" кризата около Украйна.

Борел обвини дипломатите на ЕС, че са бавни и неефективни

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел обвини своите топ дипломати, че са бавни, неефективни и покровителствени към страните, в които работят, като ги порица и за това, че не са успели да предвидят нахлуването на Русия в Украйна, пише в. "Гардиън".

"Това не е моментът, в който ще изпратим цветя на всички вас, казвайки, че сте прекрасни, работите много добре и ние сме много щастливи", заяви Жозеп Борел пред посланиците, които работят в службата за външна дейност на ЕС.

Борел, който е и бивш външен министър на Испания и има репутацията на прям човек, изрази съжаление, че глобалната дипломатическа мрежа на ЕС е по-малко информативна от четенето на вестници. "Понякога знаех повече за това какво се случва някъде, като четях вестниците, отколкото като четях вашите доклади", заяви той, цитиран от "Гардиън".

"Аз трябва да съм най-добре информираният човек в света", оплака се Борел, като инструктира дипломатите да реагират по-активно на разрастващите се кризи. "Дръжте се така, както бихте се държали, ако сте посолство: изпратете телеграма, съобщение, мейл - бързо. Бързо, моля, реагирайте."

Според Борел ЕС не е успял да предвиди, че Русия ще нападне Украйна, което го е оставило да разчита на предупрежденията от САЩ, по-специално на телефонното обаждане от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън два дни преди инвазията. "Трябва да призная, че тук, в Брюксел, американците ни казваха "те ще нападнат, те ще нападнат", а ние доста неохотно вярвахме в това."

Докато аудиторията му седеше в мълчание, Борел разкритикува дипломатите, че им липсва емпатия и се отнасят покровителствено към колегите си в приемащите ги страни. "Мислим си, че знаем по-добре какво е в интерес на другите хора. Подценяваме ролята на емоциите и идентичността."

Човек от залата каза, че някои са се обидили, докато други са го намерили за уместно, добавяйки: "Мисля, че като цяло се прие добре, защото той говореше по същество", пише "Гардиън".

Коментарите идват на фона на нарастващата загриженост сред висшите служители на ЕС, че стремежът на ЕС да търси алтернативи на руския газ е отчуждил африканските страни, като е повишил цените.

Повтаряйки една дългосрочна загриженост, Борел заяви, че ЕС губи "битката на наративите" от Русия и Китай, които използват ферми за тролове, за да разпространяват посланията си по света. "Това е битка, която не печелим, защото не се борим достатъчно", каза той и разкритикува дипломатите на ЕС, че не ретуитват публикациите в блога му или туитовете му. "Все още съм изненадан, че в някои делегации като че ли не обръщат достатъчно внимание на нашата комуникация и не туитват и не ретуитват посланията, които предаваме от центъра. Трябва да сте мрежа, която повтаря, предава, подчертава".

Борел, който веднъж описа месечните срещи на външните министри на ЕС като "по-скоро долина на сълзите, отколкото център за вземане на решения", никога не се е въздържал от критики към това, което смята за недостатъци на външната политика на ЕС, но все пак е необичайно висш европейски служител да отправя толкова безпристрастни критики към собствените си служители, пише още "Гардиън".

 

Коментари

  • А НЕ Е ЛИ БОРЕЛ ПРЕКАЛЕНО ПОКРОВИТЕЛСТВЕН КЪМ УКРАЙНА?

    12 Окт 2022 20:28ч.

    Цената, за което ще заплатим ние - всички европейци, а някои с животите си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    12 Окт 2022 21:00ч.

    F*ck the EU ! Цената заплатиха вече 100 000 и повече укри. Но има напредък, засега само "някои" обещания... Нещо, на капитулация ми мирише...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    12 Окт 2022 22:22ч.

    Като взривиха газопроводите, американците им го набиха четвъртит и без вазелин на еврогейовете! Чак сега някои от тях взеха да се усещат, че им влиза все по-дълбоко, а зимата още не е дошла!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иване,

    13 Окт 2022 10:03ч.

    сещам се за един лаф за норвежката. Значи, норвежката разбира, че става въпрос за е..не, чак когато го усети между краката си. Та, мисля си, това важи с пълна сила и за Европа или поне за западната и половина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съвременник

    12 Окт 2022 20:43ч.

    Изумително! Първо бе Аштън, сега Борел. Откъде ги намират? Не им ли правят поне един лек IQ тест?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Европа" е истинското зло. САЩ са просто един дестилат на европейския сатанизъм.

    12 Окт 2022 20:43ч.

    Не може да бъдат пощадени и двете проклятия над човечеството.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • майор Майор

    12 Окт 2022 20:43ч.

    Глупостта не се лекува.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Палячото

    12 Окт 2022 20:49ч.

    на "европейската дипломация".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    12 Окт 2022 21:04ч.

    НАТО не било спазило някои от обещанията си към Русия? Какво толкова се било случило? Ами той и Хитлер не бил спазил някои от обещанията си и станала една световна война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • факт

    12 Окт 2022 21:12ч.

    Ще им дойде акъла на бюрократите в Брюксел някой ден , ама дали няма да е късно

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Айде ся, нека все пак да

    12 Окт 2022 21:20ч.

    контактуваме с реалността. Борел е външен на съюз от държави, които са най-доброто място за живеене, докато в Матушката мужик бягащ от мобилизация дава цели 1800 евро за колело с което да избяга от нея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    12 Окт 2022 21:23ч.

    Това с лозунги. Русия е тая, която при Елцин отдели Украйна от СССР, а в Минските споразумения призна територалната цялост и синеринитет на Украйна. Др. Путин, който на 24 нарече режима в Киев фашисти беше признал и Порошенко и Зеленски като законно избрани президенти на Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Николай II

    12 Окт 2022 21:33ч.

    Само че Украйна, подтиквана от Запада,отказа да спазва Минските споразумения, под които се беше подписала. С това приключи териториалната цялост, а суверенитет няма от 2014 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да, ама не

    12 Окт 2022 23:38ч.

    въпросните президенти на несуверенната от 2014, не само не изпълниха Минските споразумения, ами открито се готвеха да си върнат тези територии (по възможност без хората) по военен път, наставлявани от западните си куратори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    13 Окт 2022 2:33ч.

    Преди да пишете, научете си урока! Русия не е страна по Минските споразумения и престанете с писането на свободни съчинения. Следващия път като ви съберат на козяк за спускане на опорни точки, проплачете, че цялата ви сган издиша и постоянно се проваля, ставайки за смях!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    13 Окт 2022 5:55ч.

    И Хитлер е бил законно избран, а режима му е фашистки. В Украйна е същото. А доколко всичко след майдана там е законно, все пак е въпрос.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    12 Окт 2022 21:39ч.

    Аман от вашите лъжи. Основното в Минските е теритариалната цялст на Украйна. Какво става в Донбас, не е работа на Русия, а вътрешна работа на Украйна /жертви имаше и от двете страни/, да не говорим, че там имаше и зелени човечета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • /жертви имаше и от двете страни/

    12 Окт 2022 21:47ч.

    Жидо-бандеровските фашисти изгориха живи и двама българи в Одеса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    12 Окт 2022 21:48ч.

    Възгеч! Основното в Минските споразумения, драги ми смехурко, беше предоставяне на Донбас на особен статус - разширена автономия, И поросенко подписа, щото го бяха подпукали в един котел, ама той не беше съвсем трезвен, та го накараха да подпише.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    12 Окт 2022 22:11ч.

    Особения статут, Мунчо не означава присъединяване към Русия, а в рамките на Украйна. Войната в Донбас не е основание за нападение над Украйна, нито преврата от 2014. На преврат се отговаря в преврат, а на нападание над Донбас отговаря нападение над Донбас от руска страна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    12 Окт 2022 22:12ч.

    Твоите монголоиди Путин и Шойгу спретната война в която вече има 150 000 жертви. Той за двама българи се закъхарил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • прочетете ги

    12 Окт 2022 23:43ч.

    минските съглашения - "целостта" се гарантира след изпълнение на ред условия, съгласувани с ЛДНР, и само при признаване на частична автономия, езикова, културна, икономическа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дрън-дрън

    12 Окт 2022 23:45ч.

    без преврата нямаше да има гражданска война и Донбас и Крим щяха да си останат в Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Американец

    12 Окт 2022 22:00ч.

    Спрете да обвинявате САЩ. Не са ви виновни за нищо. Погледнете себе си. Вие сте позволили да ви подритват като празни кашони. Като сте прости, тъпи, мързеливи, неграмотни и неможещи ще сте обслужващ персонал. САЩ за 220 години са задминали останалия свят с няколко обиколки, а вие с вашите 1300 години сте на опашката на света.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пиндостанецо, я вземи най-добре се гръмни в пребоядисаната кратуна проста

    12 Окт 2022 22:10ч.

    Кога стана ситизенин, кога пиндостански патриот

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А, ти американецо,

    13 Окт 2022 0:01ч.

    Вероятно съдиш по себе си, защото нивото ти е на обслужващ персонал на американците. Послушко за вещи за много, много вещи, защото там няма нито чар, нито обаяние. Скучен и превзет си американецо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    13 Окт 2022 2:41ч.

    Напиши ми това на английски, но сам и без забавяне и веднага ще ти стъкмя една биография, на теб и на поколението ти, която ще бъде поне 90 % в съответствие с битието ти и изгледите на генетичната ти линия. Ще позная при наличие дори и на малка помощ отвън. Донякъде разбирам, привижда ви се, че сте направили нещо с живота си, прогонвате истината и живеете в страх - следят ви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виж сега, емигрантче,

    13 Окт 2022 12:41ч.

    САЩ нито са първата, нито последната империя, която ще посрещнем и после ще изпратим, а и надживеем. Когато емигрантите приискате да се приберете в България, ние няма да ви пуснем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Западен

    13 Окт 2022 15:09ч.

    Америка е глобалистичен проект който му изтича времето. Тя е изкуствено създадена но и много уязвима. Руснаците ако искат ще я унищожат за един час, дни са много. Достатъчно е да отворят широко Иело Стон Вулкана!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не вярвам на думите на Борел, има нещо друго

    12 Окт 2022 22:06ч.

    Вълците се опитват да навлекат овчи кожи, и "признанието" за будалите, ЕС и Нато са ЗНАЕЛИ много добре,че НАРОЧНО не спазват договорености с Русия, но сега Борел небрежно споменава, някак са пропуснали нещо и по вина на низшите чинове дипломати....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Властта им намаля, това е

    12 Окт 2022 22:14ч.

    Т. нар. отчуждаване на африкански и азиатски страни, вече не ги слушат както преди -- а това значи само едно: намаляване на потока от евтини/заграбени ресурси --както досега се къпеха в удоволствия заради силна икономика с евтини руски ресурси и евтина китайска работна ръка....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Видяха спад на охолството си

    12 Окт 2022 22:17ч.

    И опасност за богатия си живот, ако Африка се отдръпва от послушната си роля, как ще смучат оттам...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Според Борел много хора, включително и негови приятели, оправдават действията на Русия в Украйна.

    12 Окт 2022 22:23ч.

    Брях! Ми ако са повечето от хората в ЕС а! А една малка група подкупени политици продават ли продават интересите на страните ни. Позор. Такава Европа не бе замислена от основателите й. Слава на България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И тия хора ръководят ЕС!

    12 Окт 2022 22:48ч.

    Тоя чичка става само за нощен пазач на бостана, айде от мене да мине, най-много директор на водопад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кой убива България

    12 Окт 2022 22:49ч.

    Нато иска Армагедон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • " ... не туитват и не ретуитват посланията, които предаваме от центъра"

    12 Окт 2022 23:44ч.

    И квоо!? Ще "превторим" реалността чрез туитър и фейса? Това е ниво на мислене на консуматор на долнопробна водка с тоник от някоя квартална чалготека! Такъв, ако работи при мен, незабвно ще е аут. Затова - БУЛекзит! В най-кратки срокове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много късно за оперативки

    12 Окт 2022 23:50ч.

    То се стигна до гаубици и ПВО, а Борел още строява дипломатическата гилдия. Изми си ръцете, че не е виновен за това което ще последва. А кой е??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поморийски

    13 Окт 2022 0:56ч.

    Постепенно покруса обхваща европейските елити, проумяха, че този път чичо Сам ги накисна в кацата с ла.ната за много дълго и няма измъкване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    13 Окт 2022 2:49ч.

    Това е една сериозна част от истината. Сред европейските "началници" не са само тези жалки и семпли пудели на американска каишка, които ни пробутват ежедневно. Има много сериозни хора, институции, структури, зад които стоят огромни интереси, власт, собственост, пари и ТЕЗИ ХОРА, ЧИИТО ИМЕНА ЧАСТИЧНО СА НАПЪЛНО НЕПОЗНАТИ, В МОМЕНТА СА БЕСНИ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    13 Окт 2022 7:11ч.

    Колко невинно изказване, бе Бореле ! Но истината е друга ! Нато 25 години настъпваше на изток, като слон и никаква дипломация и споразумения не помогнаха, а останаха само на хартия. Тъй , че сега кой какво гласува, не гласува, подкрепя, не подкрепя, няма значение, Русия ви зачеса и ще спре, когато прецени, а вие и Сащ си пъшкайте и дрънкайте.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Борел

    13 Окт 2022 12:00ч.

    като не е чел Шпенглер га е трябвало, сега може само да подсмърча

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи