Борел предупреди развиващите се страни, че Русия им предлага евтино зърно, за да създаде нови зависимости

Борел предупреди развиващите се страни, че Русия им предлага евтино зърно, за да създаде нови зависимости

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел е предупредил развиващите се страни, че Русия им предлага евтино зърно, за да създаде "нови зависимости чрез изострянето на икономическите уязвимости и глобалната продоволствена несигурност", предаде Ройтерс. 

Агенцията посочва, че се е запознала със съдържанието на писмо, което Борел е изпратил в понеделник до развиващите се страни и до държавите от Г-20. Текстът съдържа призив да се говори "с ясен и единен глас", за да може Москва да бъде накарана да се върне към споразумението, което позволяваше безопасния износ на зърно през Черно море. 

"Докато светът се опитва да се справи с нарушенията в доставките и по-високите цени, Русия се насочва към уязвимите държави с двустранни предложения за изпращане на зърно на по-ниски цени, претендирайки, че решава проблем, който самата тя създава", казва Борел.

"Това е цинична политика на преднамерено използване на храните като оръжие за създаването на нови зависимости чрез изострянето на икономическите уязвимости и глобалната продоволствена несигурност“, допълва ръководителят на европейската дипломация. 

Руският президент Владимир Путин миналата седмица каза пред лидерите на редица африкански държави, че страната му е готова да замени украинските доставки на зърно както на търговска основа, така и под формата на хуманитарна помощ, припомня Ройтерс. 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков вчера заяви, че Русия може да се върне към зърнената сделка, но за да се случи това, трябва да бъдат изпълнени нейните условия, предаде ТАСС. 

Той каза пред журналисти, че е "реалистично" Москва да се върне към изпълнението на истанбулските споразумения. "Просто трябва европейските държави да изпълнят редица мерки за премахване на ограниченията, като възстановяването на достъпа на  Росселхозбанк (Руската селскостопанска банка - бел.ред.) до SWIFT и т.н.", обясни той.

Песков допълни, че въпросните условия "могат да бъдат изпълнени бързо и веднага след това Русия ще се върне към изпълнението на сделката за зърното".

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • OLD

    03 Авг 2023 11:45ч.

    ?, Гроздето е кисело, а "Кума Лисо" - въглищарка?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наложете им санкции от глада

    03 Авг 2023 13:38ч.

    Белким победим и тех

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    03 Авг 2023 11:49ч.

    Зависимостта от Русия ще им излезе евтино, но зависимостта от западняците ще им излезе през носа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 404

    03 Авг 2023 11:58ч.

    Тоя отвратителен старец борел наистина ли мисли, че може да НАКАРА Русия да изпълнява заповедите му? Ето защо ЕС със страшна сила губи международно влияние, по-бързо дори от САЩ... защото дори Блинкен се изразява по-дипломатично и умерено !!! Камо ли пък да стане, чрез Г 20, където поне половината държави са съюзници на Русия... тоест тоя И ТЯХ иска да ги "накара". Всички знаят защо Русия се оттегли от сделката, защото нито едно от нейните условия, при които тя подписа тези сделки, не беше изпълнено !!! Тоест според отвратителният борел споразуменията с Русия важат само за Русия, но ответните страни няма нужда да ги спазват? И да се твърди, че Русия създавала проблемът, въпреки че ЗАПАДЪТ пречи на нейния износ, е ЦИНИЗЪМ, като се има предвид, че ИМЕННО Русия е най-големият износител на пшеница, а не 404 !!!! Да не говорим, че обвинява Русия И в повишените цени на зърното, И в това, че предлага пшеница на ниски цени и дори като хуманитарна помощ - ЕДНОВРЕМЕННО !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Допълвам - също да не забравяме, че огромната част от житото от Украйна

    03 Авг 2023 12:41ч.

    след като пристигне в Тюркия се преработва в брашно и се продава НЕ на гладуващите в Африка, а на ЕС, напр. в Испания и забравих още кои 3-4 държави си отглеждат животните с него, докато африканци умират от глад... Тъмнокожите хора и лидерите им не са обидени от Природата откъм ум, просто прекалено дълго време са били принудени да приемат сделки при неизгодни за тях условия. (Но дори и те не се съгласяват на такава концесия като нашата за златна/цветни метали руда с "ДПМ" и "Аурубис!") Да не говорим, че подводните дронове за последното нападение на Керченския мост са били доставени от ЮК в Украйна именно с такива кораби, а неотдавна откираха следи от взривни субстанции в трюмовете им... Така че Колективният Запад през цялото време "се стреми към споразумения" с Русия, но без задължения за тях самите, както някой вече сполучливо е отбелязал по-горе...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • haho

    03 Авг 2023 15:16ч.

    За по точно- руското зърно също се преработва и вече става турско брашно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пешо

    03 Авг 2023 12:01ч.

    Друго си е да дойдем ние ("западната цивилизация") да ви спретнем една гражданска война и да заграбим всичко , което можем на безценица. Алоуу, борел -морел, козел - те, "развиващите се страни" сигурно са късопаметни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тоя

    03 Авг 2023 12:05ч.

    Съди по себе си, друго не знае

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    03 Авг 2023 12:08ч.

    А сега де. Когато купуваш евтино зърно от производителя е зависимост, а когато купуваш скъпо зърно през западни прекупвачи сигурно е свобода и демокрация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дали ЕС вече се разпада?

    03 Авг 2023 12:14ч.

    https://alexkrainer.substack.com/p/is-the-eu-about-to-begin-disintegrating Прочетете го, кратичко е. Дори само заради извадката от Орбан, който в прав текст казва, че "европейските ценности" сега се заключават в миграция, джендъризъм и война. Има и интересна картинка към края, която включва и нас. Ето първия абзац от текста: Прогнил до кокал: Отвъд лъскавата фасада, структурата на Съюза е прогнила до кокал - основана на токсични правни норми и управлявавана от бюрокрация от неотчитащи се пред никого, некомпетентни и напълно корумпирани апаратчици. Като такъв ЕС не само се проваля да осъществи стремежите на европейците, но и става все по-тираничен в опитите си да осигури тяхната лоялност и подчинение. Резултатът е нарастваща вълна от популизъм във все повече европейски нации, някои от които показват доста ясно, че им е писнало от целия фарс и вероятно са готови да напуснат съюза в близко бъдеще.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    03 Авг 2023 12:15ч.

    да се освободят от една зависимост и да попаднат на друга демократична виждаме как са ги интегрирали векове в африка затова сега бягат и се давят с лодките

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • льольо

    03 Авг 2023 12:26ч.

    Русия им създавала "нови зависимости", а западът им е създал стари. Сега дедо Жозеп (звучи като "жоп") може само да мрънка. Ако изпрати съседните държави да се бият срещу "неверниците", вече няма да е на "правилната страна на историята" и няма да им стигнат силиците. Не може просто да каже - "пари нема действайте". Неговите изказвания само будят съжаление.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • A Борел спомена ли,

    03 Авг 2023 12:31ч.

    че централноафриканските нации плюс Либия се обръщат към Русия за помощ да ги отърве от окупационните корпуси и сегашното влияние, което ги държи в каменната ера? И че алжирският шеф на генщаба е ходил на среща с Шойгу, все още неясно по каква причина? Едно е ясно - "златният милиард"започва да губи Африка, и това няма да стане безболезнено - нито за Африка, нито за "милиарда", нито за нас от периферията. Франция вече изрева, след като Нигер спря износа на уран.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • байГън

    03 Авг 2023 12:40ч.

    Очаквам западът да прати периферията да озаптява отцепниците, под предлог че защитава правилната страна на историята. Римската империя е правела така и западът се изживява като неин наследник. Но пък Рим е нямал конкуренция. Единствената друга голяма империя е бил Китай, но твърде далече за да оказва влияние. Сега обаче играта е друга. Сега не е тогава и ще боли. Рим ще гори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всичко Мара втасала

    03 Авг 2023 12:42ч.

    Ос Москва - Пхенян - Ниамей направила.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • до: Всичко Мара втасала

    03 Авг 2023 12:51ч.

    Монополът си е пълна скука. Поне една осичка да има.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Bai ivan

    03 Авг 2023 12:37ч.

    Маймун ти не предлагаш ли зависимости?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гладувайте за наше удоволствие, но не вземайте руско зърно

    03 Авг 2023 12:52ч.

    Само украинското зърно е добро, нищо че е ГМО. Но по-добре и него да го оставите за европа, да си угояваме прасетата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • свобода на избора

    03 Авг 2023 13:08ч.

    Как мислите, какво биха предпочели развиващите се страни - евтино жито от Русия или скъпи цветни стъкълца (знаете от кого)?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Борел предупреди развиващите се страни, че Русия им предлага евтино зърно, за да създаде нови зависимости

    03 Авг 2023 13:13ч.

    я да погледнем какво беше досега - 40% от урана на Нигер отива във Франция, а 74% от населението на страната няма ток. нео-колониализъм в най-чист вид. и ще ми говорят за възстановяване на правовия демократичен ред. ай сиктир!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поручик Галицин

    03 Авг 2023 13:36ч.

    Борел, ела, ела тамън съм загорел. Ша ти плата не ефтино Борел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    03 Авг 2023 13:50ч.

    Дедо Борел, кога пенсия? Геронтокрацията е на мода, но все пак 76 години

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    03 Авг 2023 13:52ч.

    Какъв е тоя нещастник, та да предупреждава... Прост демагог и проскубано псе на каишка е тоя измекяр Борел! И докато Запада само обещава и лъже най-безцеремонно, изсмуквайки ресурсите на бившите колонии, Русия наистина помага и доставя, до колкото може, необходимото на бедстващите страни в Африка и не само там. Това са фактите, които целия НЕзападен свят наблюдава от години и вече напълно е осъзнал. За това няма, какво да се чудим, защо про-руските и респективно анти-западните настроения се разпространяват с такава шеметна скорост по целия глобален Юг. За това и Русия е толкова опасна за колективния Запад, защото тя е ракетата-носител в борбата срещу анти-глобалисткия и анти-колониален западащ мейнстрийм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Просто невероятно е

    03 Авг 2023 13:55ч.

    какви идиотщини могат да измислят някои полу-човеци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Четвъртия Европейски съюз е най–експлоататорския от всички

    03 Авг 2023 14:18ч.

    Какво още чакаме, та стоим в този робовладелски "съюз"!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    03 Авг 2023 14:40ч.

    каква е тази интеграция франция колко време е била в нигер това което показват по медиите е ужас как е възможно в 21 век да се живее в колиби

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • зависимости - всеки кой как може

    03 Авг 2023 15:07ч.

    А Вие като давате милиарди от фондовете единствено за крадене от БГ политиците, за да ги държите в зависимост и да продават народите и държавите си на вашите извратеняшки, геронтофилски и корупционно-бюрократични структури? Това какво е? Много по-отвратителна зависимост!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • haho

    03 Авг 2023 15:14ч.

    Бахти и наглия де*ил. Ако е скъпо- що се възползват от бедните, ако е евтино- създават зависимости. Друго си е скъпо украинско зърно- демократично, а може и като добавка да има щипчица кокаин от Брендо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Снимката си я бива

    03 Авг 2023 15:29ч.

    Свети Борел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    03 Авг 2023 15:40ч.

    Браво Борел, значи ли това, че ще дадете безплатно зърно на бедните страни, които вие нправихте такива! Нямаш си представа колко е хуманно! Но, помня, че винаги сте взимали, никога не давали! Сега няма да дадете нищо, нали или!? Прост си ти Борел като лъжеш толкова просто и наивно! Никога нищо не давате, а който дава му лепвате епитет! Нали така?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поручик Ржевски

    03 Авг 2023 16:44ч.

    Евтиното е кофти, създава зависимост. Друго си е да го купиш на тройна цена - тогава се опитваш да живееш без него и няма зависимост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нагли колонизатори и експлотатори и нищо друго - както са били винаги

    03 Авг 2023 17:32ч.

    Естествено Борел е бесен. Цялата икономика на ЕС се гради на това, да купуват евтино от Китай, Африка и Латинска Америка, а след това да продават на тройна цена на колонии като България. Затова ние сме все бедни, а те - все богати. Влезте в китайските сайтове и вижте цените - един и същ артикул, който французите купуват от Китай или произвеждат там /чрез съвместни дружества/, вече през техните фирми влиза у нас от 200 на 1000 долара. Нашите прекупвачи слагат още 200-300 долара отгоре и накрая ние плащаме вместо 200 - 1200 долара. А в същото време на нас ни забраняват да търгуваме директно с Китай, Русия и т.н. Вече планират т.н. "общонстни доставки". ЕС ще купува и ще препродава на нас - уж да е по-евтино, а реално три пъти по-скъпо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи