Борел: Няма единодушие в ЕС за санкциониране на Путин и Лавров

Борел: Няма единодушие в ЕС за санкциониране на Путин и Лавров

Досега в ЕС няма единодушие за налагане на санкции срещу руския президент Владимир Путин и руския външен министър Сергей Лавров. Това съобщи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел пред журналисти в Брюксел преди началото на днешното извънредно заседание на европейските външни министри.

На заседанието предстои да бъдат окончателно утвърдени новите санкции срещу Москва, одобрени снощи на извънредно заседание на Европейския съвет по повод руското нахлуване в Украйна.

Решението за Путин и Лавров е в ръцете на Съвета на ЕС, посочи Борел.  Лично аз съм много "за" налагането на санкции срещу тях, поясни той.

По думите му, Европейският съвет снощи не е бил единодушен за приемането на подобно решение. Ако на днешното заседание няма изненади и никой не възрази, при постигане на единодушие, тогава - разбира се, срещу Путин и Лавров ще има санкции, добави Борел.

Той заяви, че руските действия в Украйна не са "операция на специални сили", а пълномащабно нахлуване, челен сблъсък на две войски. Никой не знае какво ще последва, какви са истинските намерения на Путин, посочи Борел.

Върховният представител съобщи, че е разговарял с китайския външен министър Ван И. Борел е призовал Пекин да приложи влиянието си над Москва в опит за прекратяване на войната.

Ако светът не реагира днес, ще се възцари законът на джунглата. Ако ООН не осъди руското поведение, тогава под въпрос е цялата международна система, обобщи Борел.

 

Коментари

  • Ами, да!

    25 Фев 2022 18:21ч.

    Може пък ужасяващата агресия на Путин да отвори очите на "лидерите" в ЕС, че не стават и са необходими решителност и мерки на друго ниво, както за Украйна, така и за мигрантите и състоянието на съюза!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Доброволец

    25 Фев 2022 19:34ч.

    Къде набирате българския баталион за по-решителни мерки против рашаните? Сърбят ме ръцете да грабна AR-16, че да ги зачеша като в американско неделно училище. У вас в къщи ли записвате волентирите или на пейките пред входа?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cgbzle

    12 Май 2022 10:53ч.

    cheap bactrim 960mg - <a href="https://bactrimx.store/">bactrim pills</a> sildenafil drug

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Vvnhoc

    20 Юни 2022 12:35ч.

    order sildenafil 150mg generic - <a href="https://rtadalafil.com/">cialis 5mg over the counter</a> female cialis tadalafil

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cxrhsj

    29 Юли 2022 12:02ч.

    order accutane 20mg <a href="https://amoxicipls.com/">amoxicillin 1000mg us</a> purchase sildenafil sale

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    25 Фев 2022 19:03ч.

    Време е тези в Европа да схванат, че всички санкции са насочени срещу Европа и да се молят на ум, защото на глас не смеят, да не им врътне кранчето Русия, че тогава става страшно ... Американските им "приятели" ще гледат доволно ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САЩ очебийно НЕ НАЛОЖИХА

    25 Фев 2022 19:31ч.

    персонални санкции към Путин. Русия даде да се разбере, че това е равносилно на скъсване дипломатическите отношения. Ако ЕС го направи и се мине без вето на такова безумно решение, тежко ни и горко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Европейският съюз напълно се изпразни от съдържание още по времето на Барозу

    25 Фев 2022 21:06ч.

    Вече започва да става опасен за съществуването на страните-членки

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи