Борел: Нашият просперитет се основаваше на евтина енергия, идваща от Русия и до достъпа на големия китайски пазар. Това вече не е така

Борел: Нашият просперитет се основаваше на евтина енергия, идваща от Русия и до достъпа на големия китайски пазар. Това вече не е така

Годишна конференция на посланиците на Европейския съюз 2022: Реч по откриването на Висшия представител Жозеп Борел. Следвайте "Гласове" в Телеграм

Добро утро,

Добре дошли, добре дошли на всички ви. Виждам някои от вас, които познавам лично, други все още не познавам. Но във всеки случай, съм много щастлив да бъда тук и да имам възможността да обсъждам лично. Нищо не може да замести реалното взаимодействие – личните взаимодействия – и аз мисля, че е важно, че се виждаме и да обсъждаме как работим.

Вие ще имате цяла седмица и ще чуете много хора – нашия президент на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президента на Европейския съвет Шарл Мишел, комисари, тинк танкъри, журналисти. Вие ще обсъждате как Европейският съюз трябва да се позиционира в този конкурентен и разделен свят.

Аз съм висш предствител на Европейския съюз по Външната политика и политиката за сигурност. Аз съм отговорен за изграждането на Обща външна политика и политика на сигурността и на европейската Служба за външна дейност и вие лично би трябвало да ми помагате да върша това.

И вършейки това, ние трябва да се справяме с новите „граници на дипломацията“, което е и заглавието на тази среща. Новите граници на дипломацията – това е голям набор от проблеми.

Вие ще говорите за това как да съживим мултилатерализма в тези времена на политка на силата. Вие ще говорите за европейска сигурност в светлината на войната в Украйна,но не само това – има и други кризи на сигурността, които са надвиснали. Ще говорим за енергийни и климатични кризи и какво би трябвало да направи Европейският съюз. Двете неща вървят заедно. Изправени сме пред една от най-големите енергийни кризи след първия петролен шок от 70-те години. По онова време аз бях студент във Френския петролен институт в Париж. Беше 1972 година и ми беше казано, че има нефт само за 20 години. Е, сега сме 2022 година и все още имаме много нефт, но на много висока цена. Така че, енергията и климатът – двете неща заедно, ще бъдат голямо предизвикателство.

Ще говорим за дезинформация, външна намеса в нашите политически процеси, дигиталната революция, Глобалния портал, джендър и разнообразие. Това е много хубава програма. Аз няма да говоря за всичко това, и няма да проследя всички тези различни проблеми. Това би било невъзможно и аз не съм специалист по почти никой от тях.

Искам да структурирам обръщението си днес около две неща. Първо, въпросите „какво“. Второ, въпросите „как“.

Въпросите „какво“ са: Какво се случва? Какво следва? Какво трябва да правим?

А въпросите „как“ са: Как ще действаме? Как ще работим? Как ще работиш? Как да получим повече и по-добри резултати?

Това не е момент, в който ще изпращаме цветя на всички ви, казвайки ви, че сте красиви, че работите много добре и ние сме много щастливи, че сме едно голямо семейство и така нататък. Това е момент, в който да говорим помежду си за това, което правим (не правим) достатъчно добре, защо не винаги съм доволен от начина, по който работи моята европейска делегация и да изпратя ясни съобщения за това как искам вие да се продобрите.

Първо, за „какво“. Светът, пред който стоим – както казах, аз не съм специалист по повечето от проблемите, но имам широко политическо разбиране. Как сме изправени пред света? Какъв свят е това?

Е, това е свят на радикална несигурност. Скоростта и обхвата на промените са изключителни. Не трябва да се опитваме да го отричаме. Не трябва да се опитваме да се съпротивляваме. Би било напразно усилие. Трябва да го приемем и да се адаптираме към него, приоритизирайки гъвкавостта и издръжливостта си.

Но несигурността е правилото. Събития, които не сме могли да си представим, че някога ще се случат, се случват едно след друго.

Тук черният лебед би бил мнозинство. Няма да има бели лебеди – всичките ще бъдат черни – защото едно след друго се случиха неща, които беше много малко вероятно да се случат, но въпреки това се случиха и те имат силно въздействие и със сигурност се случиха.

Нека се опитам да обобщя какво ни се случва. Може и да греша, но искам да обсъдя това с вас. Аз мисля, че ние, европейците, сме изправени пред ситуация, в която понасяме последствията от един процес, който продължи с години, през които ние бяхме отделили източниците на нашия просперитет от източниците на нашата сигурност. Това изречение може да послужи за заглавие, аз съм го взел от Оливър Шмит, който разви тази тези, мисля, доста добре.

Нашият просперитет се основаваше на евтина енергия, идваща от Русия. Руски газ – евтин и уж достъпен, сигурен и стабилен. Доказа се, че случаят не е такъв. И на достъпа до големия китайски пазар за експорт и импорт, за технологични обмени, за инвестиции, за евтини стоки. Мисля, че китайските работници, с ниските си заплати се справиха много по-добре и направиха много повече за удържане на инфлацията, отколкото всички централни банки, взети заедно.

И така, нашият просперитет беше базиран на Китай и Русия – енергия и пазар. Ясно е, че днес трябва да намерим нови пътища за енергия от Европейския съюз, доколкото можем, защото не бива да заменяме една зависимост с друга. Най-добрата енергия е тази, която произвеждаш у дома. Това ще доведе до силно преструктуриране на нашата икономика – това е сигурно. Хората не го осъзнават, но фактът, че Русия и Китай вече не са тези, които бяха за нашето икономическо развитие, ще изисква силно преструктуриране на нашата икономика.

 

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

Коментари

  • Край с Европа

    12 Окт 2022 13:51ч.

    Оставете ни на мира

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    12 Окт 2022 16:11ч.

    Разгеле тоя сега открива Америка (или по-точно Русия и Китай). Е сега май има много изненадани дебили сега ще видят какво е да си като в северна корея ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • оIo

    12 Окт 2022 13:55ч.

    Поеми това, ЕВРОгей !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 201аде

    12 Окт 2022 14:16ч.

    Хищен СМУЧКО е този борелчо!!!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    12 Окт 2022 13:58ч.

    How sad!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕВТАНАЗИЯ

    14 Окт 2022 18:59ч.

    Светлото бъдеще на Европа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Грета Тинтин Т.

    12 Окт 2022 13:59ч.

    how dare u

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сами се отказахте

    12 Окт 2022 14:01ч.

    от руския газ и нефт бе, льольо шантав? Нали искахте "молекулите на свободата" от САЩ? Ха сега, завирайте ди тия молекули там, дето слънцето не грее - пък, какъвто си джендърен привърженик, може и да те огрява някой мигрант от време на време, кой знае!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аз съм роден в дантели валансиен и със сребърна лъжичка в устичка

    12 Окт 2022 14:02ч.

    и отказвам да живея като прошляк и парий!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГРЕТА

    12 Окт 2022 14:02ч.

    СЛАВА НА ГРЕТА ТУНБЕРГ.МЕЧТИТЕ И ПОСЛАНИЯТА И СБЪДВАТ,А ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ СЕ СЪБУЖДА ОТ СИБИРСКИЯ ПИСЕЦ…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    12 Окт 2022 14:14ч.

    Сега се радваме на втечнени евроатлантически ценности. Знаем, че врагът е Путин, неприятелят е Си, а ние сме умни и красиви благодарение на здравословният режим студ, комбиниран с глад. Евроатлантическата ми душа се рее щастливо в простора и се радва на такива като Борел, които ще ни помогнат да направим решителната крачка в пропастта. Само д-р Гълъбова да не реши, че имам суицидални мисли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    12 Окт 2022 14:20ч.

    глад!?@ какъв глад!?! та ние преяждаме с демократични ценности всеки ден.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вие ще имате цяла седмица и ще чуете много хора – нашия президент на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президента на Европейския съвет Шарл Мишел, комисари, тинк танкъри, журналисти.

    12 Окт 2022 14:19ч.

    все сволоч

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • охх да мога се отъркам о такава сволоч барем за 2-3 годинки, че да си оправя генерално благосъстоянието

    12 Окт 2022 14:27ч.

    майната му на сичко друго

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    12 Окт 2022 14:24ч.

    "но фактът, че Русия и Китай вече не са тези, които бяха за нашето икономическо развитие, ще изисква силно преструктуриране на нашата икономика." А мангизи отде? То тва преструктуриране, че и силно, по заповед на щуката, демек на Урсула, ли ще стане?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban И+И+И+И+.......+Л=Л

    12 Окт 2022 14:26ч.

    Това е конспекта на статията.Ето и лъжата ''защото едно след друго се случиха неща, които беше много малко вероятно да се случат,''Толкова малко вероятно,че можеше да се прочетат във всеки форум и толкова малко вероятно че Путин Ви предупреждаваше в прав текст месеци че и години преди да се случат.Днес лебедите и случайноста виновна.Един куп з.политици кат невинни девици.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Случиха се неща,

    12 Окт 2022 18:26ч.

    за които назначените задокеанските управители на ЕС непрекъснато работеха. Изпълниха задачите си, сега се правят на умрели лисици.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    12 Окт 2022 14:39ч.

    Много слаба статия! В декларативен порядък са посочени 2 обстоятелства от съвремието, които имат за единствена ЦЕЛ две основни неща: 1. да ОПРАВДАЯТ пълното безхаберие, управленска немощ, липса на прозорливост, игнориране на интереса на своите за сметка на хегемона на ИНСТАЛИРАНИТЕ европейски "ЕЛИТИ" 2. да ПРЕДУПРЕДЯТ европейската джендърия, че мазните времена приключиха!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    12 Окт 2022 14:39ч.

    Следващото умозаключение ще бъде: Русия не ние враг. Врагът е САЩ. Той държи Германия окупирана и ни назначава правителството - ЕК. Русия изтегли окупационните си войски от Германия още по времето на Елцин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    12 Окт 2022 14:42ч.

    Ако някой познава ника ми, вече добре се е ориентирал, че тук очаквано могат да се появят няколко десетки постинга, които развиват идеите ми от предния. Този път ще има изключение. Повечето ми колеги разбират правилно тематиката, а атлантите са така или иначе с изпържени и пробити мозъци и не виждам особен смисъл да им говоря! Все пак ще отправя едно предложение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    12 Окт 2022 14:46ч.

    Днес след колебание пуснах да върви едно интервю с Дърева, която поради някакви причини не харесвам. Вървеше ми като фон, но по едно време се заслушах. И с изненада открих, че тя доста смислено и навързано артикулираше важни елементи от историята, геостратегията още от времената на Виенския Конгрес, плюс модерните проекции и перспективи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-М.Фридман ,Путин и неолибералите

    12 Окт 2022 14:48ч.

    Если вы хотите создать дефицит, например, помидоров, то нужно просто принять закон, по которому розничные торговцы не могут продавать помидоры по цене более, чем два цента за фунт, вы тут же получите дефицит помидоров. То же самое с нефтью и газом", - привел цитату экономиста Путин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    12 Окт 2022 14:48ч.

    Пак ме натисна словоблудието; моля за търпение и снизхождение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    12 Окт 2022 14:50ч.

    Както и аз драйфам като чуя лъжливите и двулични атланти от всякакви равнища, нормално би било (ако и доколкото) ме срещнат, те също да драйфат. Затова няма да ги занимавам със себе си. Неангажиращо: чуйте материала! Заслушайте се само в това, което е представено като исторически факт! Проверете го, аз грешки не открих. Игнорирайте личната емоция и пристрастията на Дърева.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    12 Окт 2022 14:51ч.

    https://pogled.info/tv/alternativen-pogled/velislava-dareva-strategiyata-na-sasht-razchlenyavane-i-kolonizirane-na-rusiya.147407

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хахаха

    12 Окт 2022 14:52ч.

    След войната Русийката ще си дава суровините безплатно, заради репарациите, бизнеса с Китай ще си върви, а Нато ще е по- здраво и силно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • реститутката от миналата събота

    12 Окт 2022 14:56ч.

    и няма да има кумунизи, Белене и народни съдове, нали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    12 Окт 2022 15:01ч.

    Смислово разкрояване и анализ: Намираме думата репарации. Извод - Русия губи войната; подписва мирен договор в този дух; оставят я цяла и непрекроена, но; само и единствено с цел населението да добива суровини, които да се пращат безплатно на Запад! Това иска да ни каже г-н Ха. С тирета или без, главни или малки букви - все тая, остава си неграмотен и дебилен джендър!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мечти на поредния евробройлер

    12 Окт 2022 15:03ч.

    без познаване на историята, а и реалностите на съвремието, щото все още ги водят теория на конспирация тези, които му казват какво да чете, гледа и слуша.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    12 Окт 2022 15:08ч.

    „Истина или Лъжа“: Самосанкциониралите се вдянаха колко е хубаво да си произвеждаш всичко у дома! Следващ инсайт – да се сетят кои са ръпащите целият свят да им е „у дома“ и да ги натирят „восвояси“, както казват братушките. А дано, ама надали!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • на запада просперитета му се наричал "на чужд гръб и 100 тояги са малко"

    12 Окт 2022 15:32ч.

    И при това трябвало да ги съжаляваме докато ни налагат. Малеее, що прости същества....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НАШИЯТ ПРОСПЕРИТЕТ Е БАЗИРАН НА ЕСТЕСТВЕНИТЕ СИЛИ, НО НИЕ ЩЕ ПРОМЕНИМ ТОВА!

    12 Окт 2022 15:42ч.

    Ще отменим естествените сили и ще се доверим на съюзниците си, които НЯМА ДА ГИ ОТМЕНЯТ. Така ще си запазим достъпа до естествените сили, но вече с посредничеството на съюзниците ни. Това ще коства просперитета ни. Но какво от това? Важното е да сме предвидими и послушни съюзници!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разсъждения

    12 Окт 2022 15:59ч.

    Дали тизи господин щеше да има смелоста преди само преди една година да произведе публично това изречение:"Нашият просперитет се основаваше на евтина енергия, идваща от Русия", и какво би му се случило?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    12 Окт 2022 16:58ч.

    И какъв е изводът? ПРОСПЕРИТЕТЪТ СВЪРШИ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нормален

    12 Окт 2022 17:40ч.

    А защо не направихте от условията за вашия просперитет условия за вашата сигурност? Защото сте слепи, некомпетентни, продажни, отгледани от хегемона слуги. Било малко вероятно това, което се случва ?! То вече се случи, и още как! Светът е друг, но вие не го виждате. Жалко е, че в този момент България е с вас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мангизи отде? То тва преструктуриране, че и силно, по заповед на щуката, демек на Урсула, ли ще стане?

    12 Окт 2022 19:03ч.

    Смяна на парите с цифрови/дигитални, само в компютъра. Всяка смяна прибира много пари от хората.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Енде

    12 Окт 2022 19:06ч.

    Кака са ужени ва бате!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ха ха

    12 Окт 2022 22:24ч.

    много е тъп.открил топлата вода .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи