Борел: ЕК ще продължи да разговаря с България, докато се реши проблемът с евроинтеграцията на РС Македония

Борел: ЕК ще продължи да разговаря с България, докато се реши проблемът с евроинтеграцията на РС Македония

Европейската комисия ще продължи да разговаря с България, докато бъде разрешен двустранният въпрос, който възпрепятства началото на присъединителни преговори на Република Северна Македония с ЕС, каза на пресконференция в Скопие върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност и вицепрезидент на Европейската комисия Жозеп Борел след среща с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски.

 

„Мястото на Република Северна  Македония е в европейското семейство, дата за начало на преговори не мога да обещая, но мога да ви уверя, че правим всичко възможно преговорите за присъединяване на Албания и Република Северна Македония да започнат на следващата междуправителствена конференция, защото това е приоритет за ЕК. Надявам се, че интензивната работа на двете правителства - на България и Република Северна Македония - ще разреши двустранните проблеми, което ще направи процеса възможен, защото разширяването не може да продължи, ако е възпрепятствано от двустранни въпроси. Разговаряхме, разговаряме и ще разговаряме с България, докато не се разреши този въпрос. Позитивното е, че виждам воля и в  двете правителства да се постигне решение, повтарям, че двустранни проблеми не трябва да застрашават  процеса на присъединяване. Не мога да ви обещая дата, но мога да ви обещая воля”, заяви Борел.

 

Ковачевски от своя страна благодари на Борел за категоричната подкрепа за Република Северна Македония да получи незабавно дата за започване на преговорите и повтори, че с България е установен нов принцип на сътрудничество, който според него е правилният път за решаване на спора.

 

„Само напълно обединена Европа може да бъде силна. Сегашното статукво не е в полза на никого. Блокадата на преговорите за присъединяване на страната се усеща в целия регион. Необходимо е Република Северна Македония да има силна и ясна европейска перспектива. Войната в Украйна е риск за засилване на влиянието на трети страни в региона, за което всички трябва да бъдем изключително внимателни и подготвени. Оставянето на геостратегическа празнина в нашата част от Европа не е вариант, бързата интеграция на Северна Македония и региона в ЕС ще осигури стабилност в Европа. Нуждаем се от предсказуеми, ускорени и засилени процеси на интеграция в ЕС.  Разширяването със страните от Западните Балкани вече е не е само стратегически въпрос, а и сигурност. Страните от Западните Балкани са тясно свързани - когато има напредък в една страна, това е стимул за напредък в други съседи. Правителството на Република Северна Македония остава ангажирано с процеса на реформи по отношение на върховенството на закона и борбата с корупцията, по икономически въпроси, а финансовата подкрепа на ЕС ще има голям принос в тази посока“, каза Димитър Ковачевски.

 

Република Северна Македония е първата държава в региона, включена в обиколката на Жозеп Борел. В Скопие по-рано днес той се срещна с президента Стево Пендаровски, предстоят му срещи с министъра на външните работи Буяр Османи, с председателя на парламента Талат Джафери, както и с лидерите на основните политически партии в парламента. 

 

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

  • Барбарел

    14 Март 2022 16:30ч.

    Няма евроинтеграция, няма проблем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • български пенсионер

    14 Март 2022 17:00ч.

    Най-добре ще е г-н Борел да бъде поканен в България, но не да прави общи изказвания и пожелания, а на среща с български историци, та дано разбере за какво иде реч.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кофти матрял

    14 Март 2022 17:31ч.

    A с Македония няма ли да разговаря

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нашите македонци и руските македонци са един дол дренки

    14 Март 2022 18:07ч.

    Затова аз съм за приемането и на едните и на другите в Европедерастията. Прекрасен начин да се ускори края и.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    14 Март 2022 19:02ч.

    Голямо разговаряне ще падне,само където не се знае кога ще завършат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    14 Март 2022 20:56ч.

    Тези евробюрократи ве се интересуват от нашата история. Ако ще да я прочете и във Ватикана, той ще изпълнява заповедите от америка, от нато. Те се правят, че не е имало война в Сърбия, че не е имало бомбардировки на Белград и други големи градове и села . Казват, че в европа 70 години не е имало война!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЙацкРоцк

    14 Март 2022 21:16ч.

    Време е за напускане на този пробит кораб ЕС иначе България няма да я има.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • analyst

    14 Март 2022 21:49ч.

    Има грешка в изписване на името. Борел да се чете Борат.)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ангел

    14 Март 2022 23:24ч.

    Почна се. Запада определя каква да е съдбата ни. Както при Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи