Борел: Ако Русия иска да спре газовите доставки, няма да чака до зимата

Борел: Ако Русия иска да спре газовите доставки, няма да чака до зимата

Ако Русия пожелае да спре газовите доставки за Европейския съюз, "тя няма да чака до есента или зимата", заяви днес ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, цитиран от Франс прес. Той обаче допълни, че намира за малко вероятно рязко прекъсване на доставките. 

"Ако Русия иска да ни спре газа, тя няма да чака есента или зимата, за да го направи. Москва няма да ни позволи да напълним хранилищата през лятото", посочи Борел в интервю пред испанската обществена телевизия "Те Ве Е". "Русия ще го направи възможно най-рано, за да не можем да имаме резерви през зимата, които да ни помогнат да издържим", добави той. Борел подчерта, че решението на Москва ще зависи от "множество фактори, между които развитието на войната в Украйна".

Все пак за Жозеп Борел е малко вероятно "рязко прекъсване" на доставките, въпреки че Москва вече обяви, че доставките на природен газ ще бъдат увеличени с по-малко от предвиденото. 

Русия желае да продава своя природен газ и търси алтернативни клиенти, различни от тези в ЕС, защото е наясно, че в един момент ние ще се откажем напълно от него, подчерта ръководителят на европейската дипломация. В момента Москва е в трескаво строене на нови газопроводи, свързани с други клиенти. Вкарването им в експлоатация обаче ще отнеме време, напомни Борел.

През последните седмици Русия силно намали доставките на газ за Европа, най-вече през газопровода "Северен поток 1", който от вчера работи на едва 20% от капацитета си. Обяснението от руска страна е за провеждани дейности по поддръжката на съоръжението. Европа отхвърля техническите причини и обвинява Москва, че използва газа като икономическо и политическо оръжие на фона на размяната на икономически удари още от началото руската инвазия в Украйна.

В опит да предотвратят риска от недостиг на газ през зимата 27-те страни членки на ЕС постигнаха споразумение във вторник по план, който предвижда всяка държава да направи всичко по силите си, за да намали до март 2023 г. консумацията си на газ с минимум 15% спрямо средното ниво за същия период за последните пет години.

До миналата година Русия осигуряваше около 40% от газовите доставки за ЕС.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • наблюдател

    28 Юли 2022 19:42ч.

    Защо да гледам и слушам този гущер, какво щяла да прави или не Русия? Той говорител на Русия ли е? Да каже какво смята да прави ЕС!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    28 Юли 2022 19:52ч.

    ЕС се отказва от руския газ, следователно горните стенания са излишни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • наблюдател

    28 Юли 2022 19:58ч.

    Всички наблюдатели тъка сме срещу онуй, лъжливото наблюдател на грант към Козарника.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митко

    28 Юли 2022 21:00ч.

    При отказ от 83 % от износа си към Европа Газпром отива към фалит.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поручик Ржевски

    28 Юли 2022 20:50ч.

    Борел, водиш ЕС към катастрофа, не знам как не те е страх....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митко

    28 Юли 2022 21:02ч.

    Германия с изнесените от мужиците цели заводи след ВСВ се оправи, а мужиците въпреки, че окрадоха всичко каквото можаха пак фалираха през 1989 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ех, Митко, Митко,

    28 Юли 2022 22:17ч.

    "умник" ти наш!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киров

    28 Юли 2022 21:30ч.

    Борелчо, Урсулата Лайнен отдавна каза, че е намерила залежи на газ в задния си двор достатъчни за всички вас. Включвайте се към тръбата бе, бате! Не стойте на студено и тъмно. Стига с тази Русия, комплекс ли избивате? Или май Путин ви загаси лампите без да си мръдне пръста?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Zumer

    28 Юли 2022 21:40ч.

    Жозеп Борел e лицемер от висша класа. От думите му ми стана ясно, че в момента получават газ. След като получават газ, това означава, че стриктните европолитици спазващи изключително строго наложените санкции плащат на Газпром по предложената от лошите руснаци схема.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи