Бомба уби руския блогър Татарски и рани 32 души. Пригожин е свързан с кафенето, където избухна бомбата

Бомба уби руския блогър Татарски и рани 32 души. Пригожин е свързан с кафенето, където избухна бомбата

32-ма души са ранени при бомбения взрив, който вчера уби видния руски военен блогър Владлен Татарски в руския град Санкт Петербург, е нараснал от 25 на 32, съобщи руската агенция РИА Новости, предаде Ройтерс. РИА предаде, че състоянието на десет от пострадалите е сериозно. Интерфакс съобщи, че жителка на Санкт Петербург – Даря Трьопова, е била арестувана по подозрение, че е замесена в избухването на бомбата. Интерфакс предаде също, че Трьопова вече е била задържана за участие в антивоенни митинги. Междувременно основателят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин потвърди, че е свързан с кафенето, където загина блогърът, съобщава ТАСС.

Владлен Татарски беше убит в заведение в центъра на втория по големина руски град. Както изглежда, това е второ убийство на руска земя на фигура, тясно свързвана с войната в Украйна, отбелязва Ройтерс. Засега не е ясно кой стои зад експлозията. Руският Следствен комитет е започнал разследване.

Междувременно основателят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин потвърди, че е свързан с кафенето, където загина блогърът. "В момента не знам подробности за инцидента, само ме информираха, че за съжаление Владлен Татарски е починал. Не знам за останалите подробности. Наистина, предадох кафенето на патриотичното движение Кибер ​​"Front Z", и там са провеждали различни семинари. Най-вероятно тази трагедия се е случила на семинара", каза Пригожин, чиито думи са цитирани в Telegram канала на пресслужбата му.

Пригожин отбеляза, че в този инцидент прилича на убийството на журналистката Дария Дугина. "Но не бих винил режима в Киев за тези действия. Мисля, че действа групировка от радикали, която едва ли е свързана с правителството. Бих го нарекъл така", обобщи той.

Руски медии и военни блогъри обявиха, че Татарски имал творческа вечер, по време на която жена от публиката му подарила кутия с негов бюст, който е експлодирал. Събитието било организирано от патриотична руска група, която призна, че е взела предохранителни мерки, които „очевидно са били недостатъчни“, съобщи БТА, позовавайки се на Асошиейтед прес.

На видеозапис свидетелка разказва, че жена, която се представила като Настя, задавала въпроси на Татарски по време на дискусията. Свидетелката Алиса Смотрова цитира Настя, която казала, че е изработила бюст на блогъра, но охраната не ѝ позволила да го внесе и трябвало да го остави на вратата, защото можело в него да има бомба. След това Настя и Татарски се пошегували по този повод. После Настя отишла до вратата, взела подаръка си и го дала на Татарски.

Блогърът поставил подаръка на маса до себе си и тогава станала експлозията. Свидетелката Смотрова описва как хората се разбягали панически, някои пострадали от изпочупени стъкла и били целите в кръв.

Руската агенция Интерфакс предаде, че жителка на Санкт Петербург – Даря Трьопова, е била арестувана по подозрение, че е замесена в избухването на бомбата. Интерфакс предаде също, че Трьопова вече е била задържана за участие в антивоенни митинги.

Видеозапис, публикуван в руски социални медии, показва заведението след експлозията. Масите и столовете са на парчета, с петна от кръв, а подът е покрит с натрошени стъкла.

Руски медии съобщиха, че разследващите търсят подарения на Татарски бюст поради подозрения, че взривното вещество е било скрито там, но не изключват то да е било поставено в помещението преди събитието.

Руският Следствен комитет е започнал разследване за убийство. До момента никой не е поел отговорност за експлозията, но военни блогъри и патриотични коментатори веднага обвиниха Украйна и сравниха станалото с убийството през август 2022 г. на Даря Дугина – телевизионна коментаторка с националистически възгледи. Тя загина при експлозия на бомба, задействана дистанционно. Взривното вещество беше поставено под колата й и избухна, докато тя шофираше в околностите на Москва.

Руските власти тогава обвиниха украинското военно разузнаване, но Киев отрече намеса.

По повод вчерашната експлозия говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова каза, че дейността на Татарски „му е навлякла омразата на киевския режим“ и посочи, че той и други военни блогъри отдавна получават украински заплахи.

Бащата на Дугина – Александър Дугин – философ националист и политически теоретик, ревностен поддръжник на нахлуването в Украйна, определи Татарски като безсмъртен герой, умрял, за да спаси руския народ.

С терористите не трябва да има други разговори, освен за това, че се предават безусловно, каза Дугин. В Киев трябва да има парад на победата, заяви философът.

Висш служител на украинското правителство каза, че експлозията, убила Татарски, е част от вътрешни сътресения. „Паяците в буркана се изяждат един друг“, написа украинският президентски съветник Михайло Подоляк на английски в „Туитър“. Въпрос на време беше кога вътрешният тероризъм ще стане инструмент за вътрешни политически борби, посочи Подоляк.

Роден в Донбас, Татарски, с истинско име Максим Фомин, е работил като миньор, преди да започне бизнес с мебели. Когато го застигат финансови проблеми, ограбва банка и влиза в затвора. Бяга от затвора, когато през 2014 г. бунтът на проруските сепаратисти обхваща Донбас, седмици, след като Москва анексира полуостров Крим. Фомин се присъединява към сепаратистките бунтовници и са бие на фронта, преди да премине към писане на блогове.

Татарски беше известен с гръмките си изявления и пламенна риторика в подкрепа на войната. След като миналата година Кремъл анексира четири украински региона, което по-голямата част от света обяви за незаконно, Татарски публикува видеоматериал, в който се зарече: „Това е. Ще победим всички, ще убием всички, ще ограбим всички, ако трябва. Всичко ще стане както ние искаме. Бог да е с вас“.

Военните блогъри имат все по-открояваща се и влиятелна роля в потока на информация за руската инвазия в Украйна. Те почти винаги защитават целите на кампанията, но на моменти критикуват руската военна стратегия и тактически решения, отбелязва АП.

Източник: БТА, ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Необичаен

    03 Апр 2023 8:49ч.

    Бог да го прости и помене в Царството си ! Никой не иска да поеме отговорност за убийството и съм сигурен, че извършителите са действали по "своя инициатива".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вие християнин ли сте?! Как Бог да прости на убиец?!

    03 Апр 2023 11:21ч.

    Получи възмездие за призивите си да се убиват други хора: "Това е. Ще победим всички, ще убием всички, ще ограбим всички, ако трябва. Всичко ще стане както ние искаме. Бог да е с вас" >>> https://t.me/uniannet/94192

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На Обама и Нобелова награда му дадоха

    03 Апр 2023 12:24ч.

    За Господ не знам какво ще реши

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Господ прощава всичко, дори и най-големите грехове, но...

    03 Апр 2023 12:53ч.

    ... само на тези, които се разкаят и приемат дълга да изкупят вината си за греховете, които са извършили, т.е. реципрочните последствия и наказания. А Господ прощава всичко, защото Исус Христос е приел да изкупи всичките грехове на човечеството, като е умрял на кръста.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НАТО тероризъм, с нашите данъци

    03 Апр 2023 9:55ч.

    Позор!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хехе

    03 Апр 2023 11:23ч.

    Не, това е вътрешновидова борба за оцеляване в Оркостан. Както Подоляк казва "Паяците в буркана започнаха да се изяждат един друг".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • М’да…. ,тук ясно личи

    03 Апр 2023 10:06ч.

    ръката на т.н. Украйна,добре обучена и мотивирана от англо-саксите,личи и неподготвеността на руските служби в които в миналото обитаваше и недругарят ни Путин!Интересно,докога ще се ослушва тоз човек и не се изправи пред народа си и каже че е сгрешил и да отсече главата на 5-а си колона,национализира всичко отдадено на новата руска капиталистическа класа и не поведе народа си ба сериозна борба с украинската паплач?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Че защо да бърза човека да "национализира" имането на новата руска капиталистическа класа, като точно с това в момента са заети англосаксите и в Англия и в САЩ ?

    03 Апр 2023 12:38ч.

    Ако имате на представа какво значи да воюваш с мотивиран руски капиталист, на когото си откраднал имането... Още от Бисмарково време има постулат за неизбежността на изплащането на дълговете към руснаците. А утре може да се окаже че Острова отишъл компенсация, че и "Пролив Имени Сталина", предложен от мъжа на Ленчето Бонер, станал платен за каузата на Руската Налогова Служба...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MarlboroMan

    03 Апр 2023 10:39ч.

    на зло куче - зъл прът!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Все още не съм

    03 Апр 2023 11:06ч.

    чул "световната демократична общественост" да осъди този терористичен акт, целящ да убие журналист, при това без значение от косвените жертви. Много ли има да чакаме? Апропо, кратко видео от взрива отвън: https://twitter.com/ArthurM40330824/status/1642583079666548739 Но и статията е добра - "ограбил банка и избягал от затвора". И голямо корабче плува в окото...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • западното двуличие

    03 Апр 2023 11:36ч.

    Да бе, не се понесе кампанията "Аз съм Шарли", що тъй?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е журналист, а обирджия, затворник, рашистки пропагандист, военнопрестъпник, национален предател, мизантроп, призоваващ към геноцид на собствения си украински народ

    03 Апр 2023 12:45ч.

    Той самият се хвали с обира на банката, за която е лежал в затвора ( https://www.youtube.com/watch?v=tjCxnD6wkUY ). Истинското му име е Максим Юриевич Фомин. Бъдещият боец ​​от сепаратисткото "опълчение" в Донбас е роден на 25 април 1982 г. в миньорския град Макеевка, разположен близо до сегашната столица на непризнатата Донецка народна република - Донецк. Като дете Максим не се различава от връстниците си. Учи в обикновено средно училище №. 93, което завършва през 1999 г. След като напуска училище, той не влиза в университета, а решава да следва стъпките на баща си и дядо си, да работи в мина. След като работи няколко години в мината, Фомин решава да започне бизнес. Наема място на пазара, организира търговия с мебели. След известно време Максим решава да се разшири, като отвори няколко мебелни магазина. Започнал да тегли заеми от банката. Магазините не му носят доходите, които очаквал и нямал как да си плаща кредитите. За да излезе от трудната финансова ситуация, Фомин не намери нищо по-добро от това да получи пари чрез престъпни средства. През декември 2011 г. той и негови приятели извършват въоръжена атака в една от търговските банки. Органите на реда отриват обирджиите и Фомин беше арестуван, осъден и изпратен в затвора в Горловка. През 2014 г. протестите в Югоизточна Украйна ескалират. На 21 юли 2014 г. се води престрелка точно до затвора в Горловка. Снарядите попадат на територията на затвора. Много от затворниците са ранени, а други - убити. На 27 август Владлен успява да избяга от затвора. Без колебание се присъединява към сепаратистите, като приема прякора "Професор". Отначало Владлен се бие под командването на полевия командир на Горловската сепаратистка милиция Игор Безлер. След товаотива на служба в звеното "Витяз". След преобразуването на сепаратистката милицията в "Народна" милиция той се прехвърля в разузнавателната рота на 4-та бригада на НМ на ЛНР, където служи до края на 2014 г. През пролетта на 2015 г. отново се връща на служба в батальон „Восток“ за една година. През 2016 г. Максим Фомин отново попадна в затвора, след като прекара 4 месеца в така наречената поправителна колония на "ДНР", а по-късно е освободен. През 2017 г. подписва договор с НМ на ЛНР и е изпратен в разузнаването на батальона. Татарски е трябвали да служи в ЛНР, тъй като не беше допуснат в НМ/ДНР поради криминално досие. През 2020 г. Фомин се отказа от т.нар. "Народна милиция на ДНР" и се премества в Москва, като започва медийна дейност, явно вербуван и платен от Кремъл. В началото на пълномащабно нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. той създава свой собствен телеграм канал "Вечерен Владлен". В същото време той отново се връща като военен рашистки пропагандатор/кореспондент в батальона "Восток"/"ДНР“, който планира нахлуване в района на Харков и унищожаването на Мариупол. Всеки ден Татарски започва да качва на страницата си ВКонтакте и в канала на Telegram "Дневен Владлен" или "Вечерен Владлен" зомбиращи видеа с политкоректен рашистки "репортажи" за случилото се през деня на фронта. Е, сега след случилото се с него, руснаците, които гледат руските тв канали, ще започнат да получават по-обективна информация:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    03 Апр 2023 12:44ч.

    В.Т. (М.Ф.): "Враг будет разбит! Победа будет за нами! Всем себе светлово и ясно!" Амин! Светла му памет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ясно

    03 Апр 2023 12:49ч.

    В България се разпространява рашистката мизантропия, като на този "Викт". И тук няма модератор, който да изтрива призиви към геноцид?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    03 Апр 2023 16:14ч.

    До: „Ясно 03 Апр 2023 12:49ч.“ (Уикипедия) Мизантропията (от гръцки μίσος [misos] – „омраза“ y άνθρωπος [anthropos] – „човек“) е социална и психологическа тенденция, характеризирана от една обща антипатия към човечеството. Не представлява отегчение от определени хора, а омраза или враждебност към чертите, споделени от цялото човечество. Затова мизантроп е човек, който изразява ненавист към човечеството.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да идва Данс

    03 Апр 2023 12:53ч.

    Да нарита няколкото активни дърти комунета, другите ще се кротнат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владлен Татарски като пропагандатор е известен в публичното пространство със следното:

    03 Апр 2023 12:59ч.

    *** Призовава руснаците да се гордеят с геноцида в Буча и да вършат още по-големи зверства в Украйна; *** Призовава за удари срещу гражданската инфраструктура на Украйна и унищожаване на електроцентрали, така че повече украинци да умират в болници; Подкрепя извършването на военни престъпления от бойци на т.нар. "ДНР" и "ЛНР" и военнослужещи от въоръжените сили на Руската федерация, например убийства на военнопленници; И накрая, с фразата, която не се нуждае от коментар: "... ще победим всички, ще убием всички, ще ограбим всички, от които се нуждаем - всичко ще бъде както ни харесва." По този начин е очевидно, че Максим Фомин е активен съучастник във военните престъпления на Кремъл на територията на Украйна – както в периода на "хибридното" нахлуване в Донбас през 2014-2022 г., така и в периода на пълномащабното нахлуване на Руската федерация в Украйна февруари 2022 г. В допълнение, открито мизантропската пропагандна дейност на Максим Фомин директно противоречи както на международното право ( по-специално на чл. 20 от Международния пакт за граждански и политически права от 1966 г. ), така и на минимум наказателното право на Руската федерация ( чл. 354 от Наказателния кодекс на Руската федерация ) и Украйна ( чл. 436 от Наказателния кодекс на Украйна), и трябва да получи надлежна официална правна оценка, с произтичащите от това последици за това лице.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи