"Бог! Държава! Семейство!": Болсонаро и Лула в остър словесен сблъсък преди изборите в Бразилия

"Бог! Държава! Семейство!": Болсонаро и Лула в остър словесен сблъсък преди изборите в Бразилия

Следвайте "Гласове" в Телеграм

В заключителните си думи Болсонаро благодари на Бог, че е спасил живота му, след като беше намушкан с нож по време на предизборната кампания през 2018 г., и се позова на вярата си в призив към религиозните избиратели. По време на дебата той за пореден път повтори мотото си: "Бог! Държава! Семейство!", съобщава БТА.

Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро и бившият държавен глава Луиз Инасио Лула да Силва, когото бразилците наричат само Лула, се изправиха един срещу друг в последните публични дебати преди втория тур на изборите утре, акцентирайки главно върху икономическите трудности, предаде Асошиейтед прес.

Този въпрос би могъл да "наклони везните" при някои от малцината избиратели, които още не са решили за кого да гласуват, в оспорваната надпревара между крайнодесния действащ президент и левия претендент, влезли в остър сблъсък снощи в дебатите, излъчени от най-голямата телевизионна мрежа в страната, отбелязва АП.

Лула, който води в допитванията и се стреми да се върне на поста, който заемаше от 2003 до 2010 г., за пореден път обеща да увеличи разходите за бедните, макар да не представи ясен план как ще постигне това. Той изтъкна също, че правителството на Болсонаро още не е осъществило увеличение на минималната работна заплата, надвишаващо инфлацията. 

"Този човек управлява четири години и няма нито 1% реално увеличение", заяви Лула по време на дебатите по телевизия "Глобо" в Рио де Жанейро, продължили два часа и половина. Той заяви, че минималната работна заплата сега е с по-ниска стойност, отколкото при идването на власт на Болсонаро. 

Болсонаро побърза да обещае вдигане на минималната месечна заплата догодина от 229 долара на 265 долара, при все че това не влизаше в предложението му за бюджета за 2023 г., изпратено до Конгреса. Президентът каза, че повишаването на минималната работна заплата е било възпрепятствано от икономическия спад, съпътствал пандемията от КОВИД-19, и подчерта, че сега икономическата дейност се активизира.

"Справихме се по-добре, отколкото бихте се справили вие", каза той на съперника си, заявявайки, че бразилската икономика в момента "е една от най-добрите в света".

В хода на дебатите Болсонаро заяви, че цялата система е срещу него. На моменти той изглеждаше изнервен, а Лула на няколко пъти обърна внимание на поведението му, подчертавайки, че то не подхожда на поста му.

Двамата имаха само още един дебат лице в лице, по-рано този месец. Той беше в сходен формат, предоставящ на кандидатите време, което те могат да използват, както решат - като се обърнат към избирателите или задават въпроси на опонента си.

Сегашният дебат показа промяна от предишната им среща, когато Лула се фокусира върху широко критикуваните мерки на Болсонаро за справяне с пандемията, отнела живота на над 680 000 бразилци, а Болсонаро се спря на разследванията за корупция, които накърниха авторитета на противника му и неговата Партия на трудещите се. Вчера двамата кандидати отново засегнаха тези теми, но се спряха на тях в по-малка степен.

Лула нееднократно се опита да представи правителството на Болсонаро като изолирано от света, изтъквайки малкото държавни посещения и съюзници в чужбина. Болсонаро, на свой ред, напомни за посещението си в Русия, с което осигури доставка на торове преди руската инвазия в Украйна, подпомагайки бразилското земеделие, и увери, че Близкият изток го "приема с отворени обятия".

В заключителните си думи Болсонаро благодари на Бог, че е спасил живота му, след като беше намушкан с нож по време на предизборната кампания през 2018 г., и се позова на вярата си в призив към религиозните избиратели. По време на дебата той за пореден път повтори мотото си: "Бог! Държава! Семейство!".

Съгласно най-новото допитване на института "Датафоля", публикувано в четвъртък, Лула леко е увеличил (от 4 на 6 процентни пункта) преднината си: намерение да гласуват за него са заявили 53% от анкетираните, а за крайнодесният му опонент - останалите 47%, отбелязва Франс прес.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Виктор

    29 Окт 2022 12:44ч.

    Успех на Жаир Болсонаро, Бог да го благослови и да пази Бразилия от комунисти сатанисти и глобалисти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи