Боеприпаси са разпръснати на мястото на катастрофата на украинския самолет край Кавала

Боеприпаси са разпръснати на мястото на катастрофата на украинския самолет край Кавала

Експертите, които разследват катастрофата на товарния самолет в Северна Гърция късно в събота, не са открили доказателства за опасни вещества, съобщава в. „Катимерини“. Около мястото на инцидента обаче са разпръснати много боеприпаси, които самолетът е превозвал. Намерени са телата на всичките осем членове на екипажа, които са украински граждани.

Товарният самолет Ан-12 на украинския превозвач „Меридиан“ е излетял от сръбския град Ниш в събота вечерта. Самолетът се разби малко преди 23 ч. в нива между две гръцки села на около 40 км западно от международното летище на град Кавала. Всичките осем членове на екипажа са загинали при катастрофата. 

Минути преди падането пилотът е съобщил на авиодиспечерите, че има проблем с единия двигател и трябва да извърши аварийно кацане. Той е бил насочен към летище Кавала, но така и не е стигнал до там.

Фюзелажът на четиримоторния турбовитлов самолет от съветската епоха се е влачил по земята в продължение на 170 метра (близо 190 ярда), преди да се разпадне. Местните жители съобщават, че са видели огнено кълбо и два часа след катастрофата са чували експлозии. Кадри от дрон показват, че от самолета са останали само малки фрагменти. 

Сръбският министър на отбраната Небойша Стефанович заяви на пресконференция в неделя, че самолетът е превозвал 11,5 тона боеприпаси за минохвъргачки сръбско производство за Бангладеш, който е бил купувачът. Самолетът е излетял от град Ниш и е трябвало да направи междинно кацане в Аман, Йордания. Стефанович каза, че полетът е имал всички необходими разрешения в съответствие с международните разпоредби.

Украинският консул в Солун пристигна вчера на мястото на катастрофата и потвърди, че всички членове на екипажа са украинци. 

Специалното звено за ядрена, биологична и химическа защита на гръцката армия разчисти в неделя два пътя, по които да се придвижат експертите по криминалистика на пожарната служба. Към края на деня бяха извадени всички тела, заяви пред репортери командирът на батальона за разчистване на минни полета.

Експерти по обезвреждане на взривни вещества също са работили на мястото на катастрофата. Едва след като те приключат работата си, експертите от Службата за гражданска авиация ще се опитат да извадят черните кутии на самолета.

Пожарната служба и полицията създадоха разширен периметър за сигурност заради разпръснатите боеприпаси. Близките черни пътища са затворени за движение. Пожарникарите, които се втурнаха към мястото на инцидента в събота вечерта, първоначално не можаха да стигнат заради дим и силна миризма, за която се опасяваха, че може да е токсична. 

На местните жители беше разрешено да излизат от домовете си в неделя, след като в нощта на събота срещу неделя им беше казано да стоят вътре и да държат прозорците си затворени. Длъжностни лица съобщиха на местните жители, че нивите им може да не са безопасни за работа поради вероятното наличие на експлозиви.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • товарът е бил от типа "не е за казване"

    18 Юли 2022 10:53ч.

    Самолетът подава сигнал за бедствие докато е над Егейско море и иска аварийно кацане, защо тръгва да се връща по същият маршрут, по който е дошъл от Ниш, а не тръгва директно към Кавала? Този въпрос постави в ефира на “Здравей, България” авиоекспертът Димитър Ставрев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    18 Юли 2022 12:30ч.

    какво е станало ще се разбере от разговорите на екипажа със Свети Петър преди настаняването им ............

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бяла субстанция с неизвестен произход

    18 Юли 2022 11:44ч.

    От Диляна Гайтанджиева: https://twitter.com/dgaytandzhieva/status/1548621262477484033

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Подигравки

    18 Юли 2022 12:17ч.

    "11,5 тона боеприпаси за минохвъргачки сръбско производство за Бангладеш" Този самолет НЕ МОЖЕ да долети до Бангладеш, след като е излетял от Ниш. Защо се опитват да ЛЪЖАТ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    18 Юли 2022 12:32ч.

    Важното е, че Украйна също купува и продава оръжие ................................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тикви, мутри, кратуни, бандеровки и задунайски уфси

    18 Юли 2022 12:47ч.

    не се ли намериха също край мястото на катастрофата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пожелавам си

    18 Юли 2022 13:11ч.

    Дай Боже още такива самолети, носещи средства за масова смърт да продължават да се разбиват в България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи