"Блумбърг": Украйна използва повече снаряди, отколкото може да получи от Запада

"Блумбърг": Украйна използва повече снаряди, отколкото може да получи от Запада

Украински войник подготвя артилерийски снаряди за стрелба по руски позиции в Запорожка област. Снимка: АП

Ежедневно се изразходват средно по 30 000 снаряда или почти 1 милион на месец, посочва агенцията.

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) използват повече снаряди, отколкото могат да произведат или да получат от западните страни, съобщи агенция "Блумбърг", цитирана от ТАСС.

Украинските военнослужещи използват средно до 30 000 снаряда на ден, или почти 1 милион на месец. „Това се превръща в проблем“, каза Марк Кансиан, старши съветник във Вашингтонския център за стратегически и международни изследвания.

В понеделник генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отбеляза, че Украйна използва боеприпасите "много пъти по-бързо", отколкото западните страни могат да ги произведат.

По-рано вестник "Политико" съобщи, че САЩ възнамеряват да се фокусират върху обучението на украински военни, за да променят тактиката на бойните действия и така да се намали потреблението от Киев на артилерийски боеприпаси. Западните страни търсят начини да увеличат производството на снаряди и да продължат да обучават украинските войници. Около 10 хиляди украинци са били обучени във Великобритания, 1200 - в Германия, посочва ТАСС.

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

 

 

Коментари

  • "Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) използват повече снаряди, отколкото могат да произведат или да получат от западните страни"

    16 Фев 2023 9:47ч.

    Четейки това все повече се убеждавам, че няма нещо по-жалко и тъпо от западняка и неговото недоносено олицетворение - т.нар. военен блок "НАТО".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами уж имат унификация на боеприпасите за единния калибър 155мм, обаче това е само на книга. На практика снарядите и зарядите на един производител не стават за друг

    16 Фев 2023 10:44ч.

    Укрите, наивно смятайки, че е както с руските/съветски системи калибър 122мм или 152мм, чиито снаряди са еднакви по цял свят, повредиха много оръдия с неизчерпан ресурс на ствола. Полуавтоматичнитите затвори заклинват при накат, опитвайки се да изхвърлят гилзи с неподходяща форма. Несъвместимостта е умишлено създадена, за да може закупилите оръдия от даден вендор да му станат вечни абонати за консумативи - съвсем обичайна търговска практика за всякакви произведени на Запад машинарии. Само дето не знам с кой акъл НАТО се гласи да воюва с Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "... да се фокусират върху обучението на украински военни..."

    16 Фев 2023 9:59ч.

    По-простичко и ясно казано: да ги учат как да воюват, като стрелят по-малко! По-добре да ги учат да стрелят само по военни цели, а не по жилищни блокове в мирни градове, където избиха 14 хиляди цивилни за 8 години - затова и хабят толкова снаряди!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Козяк 16

    16 Фев 2023 10:01ч.

    Необходима е европейска солидарност! Ето, ние наказваме Путин, като не се къпем, намаляваме си парното и плащаме 30% повече за храните, а украинските войници сега ще го накажат, като почнат да стрелят по-малко, и по този начин започнат да пестят и от боеприпаси!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Козяк 16

    16 Фев 2023 9:59ч.

    Ехеее, Русия свърши снарядите и ракетите още януари, декември, ноември, октомври, септември, август, юли, юни и май, а НАТО - чак сега. Виждате, че победата е близо! Само трябва да се спре контрабандният износ на перални към Русия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    16 Фев 2023 11:09ч.

    Победата не е толкова близо, още година и малко ще гледаме как се гърчат атлантици и либерасти. Запомнете датата 05.05.2024г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така е

    16 Фев 2023 15:10ч.

    Не случайно са силен противник. Как може да се устиска на 30 000 снаряда на ден, а ти да си без нито един и пак да не те победят?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...

    16 Фев 2023 10:04ч.

    Ами, просто е! Тъпите укри да спрат да обстрелват жилищни райони и цивилното население на Донбас и може би ще им останат малко повече за бойното поле! Дебили!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    16 Фев 2023 10:10ч.

    За пореден път се оказа, че "филмът не бил шведски а съветски"... Уж руснаците били свършили ракетите и мунициите си (и това го слушаме от поне половин година), а сега се оказа, че укро-нацистите нямали, с какво повече да стрелят... Нормално. Скоро и много други неща ще се окажат "изненадващо" противоположни. Но, на информационно дезинформационния фронт, така стоят нещата. Важното обаче е, че истината ВИНАГИ излиза наяве, я крайна сметка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    16 Фев 2023 10:30ч.

    Номерът: дай, дай, дай и така до безкрай, нали върви успешно! Ами снабдявайте ги с машини за пуканки, то урките друго и не заслужават, целият Запад им е тесен, мераците до космоса и извънземните, до пълно разоръжаване на Нато. Ами после, въх, кво шъ праим, кой ще ни помага?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • После САЩ ще си вдигнат дърмите от Европа и европейците ще останат насаме с мечката

    16 Фев 2023 10:49ч.

    Ще бъде много забавно да се наблюдава как правят обратен завой.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ние в България имаме опит - правим бързо обратния завой!

    16 Фев 2023 11:37ч.

    Едно време тези които посрещаха Червената армия във Варна и през Добруджа, преди 30 годин синовете и дъщерите им се наредиха на Западната Граница да чакат Евроатлантизма... Сега Внуците и правнуците пак ще се наредят я в Русе я във Варна или направо в Поморие да посрещат Руската армия, или в каен случай главорезите-музиканти на Пригожин...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    16 Фев 2023 11:35ч.

    Вижте, омръзна ми да чета глупости. Войната е икономика и за да я водиш, следва икономически да си подготвен. Очевидно Украйна (смятай НАТО) е икономически неподготвена за нея - изразходва повече, отколкото произвежда, като при това няма осезателен военен успех. Това не може да продължава вечно. При положение, че те обсипват със снаряди и бомби, единствената стратегия е да се криеш постоянно от място на място. Е, верно, ще хабиш по-малко снаряди, но тогава ще увеличиш разхода на горива, които и без това са недостатъчни. Пък и нараства броят на загубените транспортни средства, защото, както казахме, врагът постоянно се обсипва с олово, бомби, снаряди и ракети. Тия тактика, дето я предлагат на Украйна, е ясно, че е нефелна. Просто им казват, че вече ще намаляват дажбата. Украинците да си правят изводите - прелъстени и изоставени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Укрите ще се научат да маневрират много бърже и да минават между капките, пардон, между снарядите

    16 Фев 2023 13:49ч.

    Така ще вкарат непобедимая и легендярная в преразход на снаряди, ще им се износят стволовете, ще им цъфнат цевите, а накрая, в Киев ще цъфнат и налъмите в банята на американското посолство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гаро

    16 Фев 2023 14:04ч.

    Украйна вече победи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Украйна вече победи.

    16 Фев 2023 15:12ч.

    Като Леонид победи персите, нале...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майката на костов

    16 Фев 2023 14:23ч.

    Ще минат на екологични, енергоспестяващи оръжия: лъкове, копия, балисти и т.н. Каквито са съюзниците, такива и оръжията!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • както е казал народа

    16 Фев 2023 15:14ч.

    наливат вода в каца без дъно.. И после се чудят що са жадни отзарана..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи