Bloomberg: Въпреки санкциите Русия е продавала петрол на цени, далеч надхвърлящи пределните

Bloomberg: Въпреки санкциите Русия е продавала петрол на цени, далеч надхвърлящи пределните

Следвайте "Гласове" в Телеграм 

Според група учени руските компании са спечелили много повече пари от продажбата на петрол, отколкото се смяташе досега, през седмиците, последвали налагането на ценови таван върху износа на страната. Изследването отслабва идеята, че ограниченията на цените са намалили приходите на Москва за финансиране на войната в Украйна.

Според изчисленията на експертите, включително от Института за международни финанси, Колумбийския университет и Калифорнийския университет, руският суров петрол е струвал средно около 74 долара за барел през четирите седмици, последвали въвеждането на ограничението. Това е с около една четвърт над прага - 60 долара за барел - който Г-7 определи от 5 декември.

Работата им се основава на анализ на данните на ниво фактури на митниците за четирите седмици след определянето на тавана за продажбите на суров петрол на купувачи от цял свят и от всички пристанища и тръбопроводи.

Въпреки че самата Русия не предоставя достъп до такива данни, техните оценки ще бъдат посрещнати с тревога от правителствата, които твърдят, че мерките за прекратяване на достъпа на Кремъл до петродолари са голям успех. Специализирани фирми за определяне на цените на суровините заявиха, че водещият за страната суров петрол е паднал далеч под 60 долара в точката на износ в Балтийско и Черно море.

"Нашето изненадващо откритие за значителен дял от руския суров петрол, продаван доста над равнището на ценовия таван от 60 долара за барел, спешно изисква по-нататъшно разследване на тези сделки и засилва необходимостта от засилено правоприлагане", казват авторите.

Авторите - Таня Бабина, Бенджамин Хилгенсток, Олег Ицхоки, Максим Миронов и Елина Рибакова - препоръчват усърдно прилагане на санкциите, за да се гарантира, че купувачите спазват ограниченията за транспортни и застрахователни услуги. 

Според изследването износът на петрол от тихоокеански пристанища към ключови дестинации като Китай е бил на още по-високи цени, средно 82 долара за барел. 

Около половината от руските доставки се транспортират от контролираното от държавата ПАО "Совкомфлот" или от "флот в сянка" от танкери, поради което не подлежат на ценовия таван, а останалите, които разчитат на западни корабни услуги  подлежат на ограничението, се казва в доклада. 

Авторите признават, че има някои неясноти в данните на митниците. Въпреки че данните за отделните фактури са безпрецедентно подробни по отношение на търговията с петрол в Русия, те отбелязват, че моментът на плащанията, а в някои случаи и на доставките, може да се различава от датата на фактурите. Въпреки това те изразиха увереност, че общите заключения са валидни.

Все още полезни

Макар че таванът на цените беше наложен, за да се намали потокът от петродолари, друга цел беше да се запази руският суров петрол на световния пазар. Горната граница беше насърчавана наред с другото и от Министерството на финансите на САЩ. 

САЩ твърдяха, че дори ако руският суров петрол се търгува над горната граница, това все пак дава на купувачите възможност да преговарят, като същевременно се избягва голямо спиране на износа, което би довело до повишаване на цените. Данните все още подкрепят този аргумент, тъй като повечето руски сортове бяха доста под международните бенчмаркове като Брент.

Съгласно условията на ограничението компаниите и търговците могат да получат достъп до множество западни услуги, особено до стандартните за индустрията застраховки, само ако купуват руски суров петрол на цена 60 долара за барел или по-малко. Прагът ще се преразглежда на всеки два месеца.

Русия, която получава около една трета от бюджетните си приходи от петролната и газовата промишленост, променя начина, по който изчислява данъците върху петрола, като приема по-малка отстъпка за сорта "Урал", използван при оценките. 

Промените, одобрени от президента Владимир Путин по-рано тази седмица, се очаква да донесат 660 млрд. рубли (8,7 млрд. долара) в бюджета на Русия през тази година, според оценките на Министерството на финансите.

 

Източник: Bloomberg

 

 

 

 

Коментари

  • забележете фашисткия маниер на препоръката

    26 Фев 2023 9:59ч.

    "Нашето изненадващо откритие за значителен дял от руския суров петрол, продаван доста над равнището на ценовия таван от 60 долара за барел, спешно изисква по-нататъшно разследване на тези сделки и засилва необходимостта от засилено правоприлагане."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сбогом, гринговци

    26 Фев 2023 11:31ч.

    А каква е простичката истина: цените вече не се спускат централизирано, по ежедневната директива на контролираните от Лондон или Уолстрийт борси. Страните започнаха сами да се договарят чрез местни национални системи на разплащане, неподконтролни на западното еднозначно валутиране. Накрая, като му направиш анализа и теглиш чертата, виждаш, че Западът не предопределя никаква реална цена, защото най-после реалното ценообразуване е в ръцете на реалните икономики. Така че, западните самозванци за първи път лапнаха кавала, дезориентирайки се с голямо закъснение по деветата му дупка...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 1/3 от бюджета отива

    26 Фев 2023 11:46ч.

    За фронта. Дедо Рони беше много прав да ви накара да си ядете ракетите като ви накара да продавате на безценица.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • при вас може и да станат 2/3

    26 Фев 2023 11:58ч.

    Не забравяй, че този фронт е и фронтиер - има едновременно две страни. От другата страна сте вие и вие също си плащате.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нидей рива на чужди гробища, жълтопаветнико

    26 Фев 2023 13:08ч.

    Търси къде ще заведеш севейството си да живеете. Нямате място сред българите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи