Bloomberg: България ще получи 2 години отсрочка за ембаргото над руския петрол

Bloomberg: България ще получи 2 години отсрочка за ембаргото над руския петрол

България ще получи отсрочка за ембаргото над руския петрол до юни или декември 2024 г. Това съобщи Bloomberg, като се позовава на преработения проект за санкциите. 

Според запознати Европейската комисия е изпратила в събота на правителствата преработено предложение, което изключва от санкциите доставките на петрол по нефтопровода „Дружба”, който е основният източник на внос на суров петрол в Унгария.

Предложението ще даде повече време на страната, която се противопоставя на санкциите, да намери техническо решение, което да задоволи енергийните ѝ нужди. То ще отговори и на опасенията на други държави без излаз на море, включително Словакия и Чехия, пише още Bloomberg. 

В студиото на „Събуди се” икономистът от КНСБ Любослав Костов определи новината за отсрочката за България като очаквана, която е била въпрос на време. „Въпросът е да не компенсираме само с намалени акцизи и ДДС в енергетиката, а да има по-активна политика за дългосрочна стратегия”, уточни той.

Европейската комисия също така предлага ограничаване на реекспорта на руски тръбопроводен петрол към други държави-членки или трети страни. Държавите-членки на ЕС постепенно ще преустановят вноса на петрол след 6 месеца и петролни продукти след 8 месеца, казват източниците на Bloomberg.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обясни в интервю късно снощи следното: 

"Винаги трябва да намираме точния баланс, за да не навредим твърде много на икономиката си, защото това е най-силният лост срещу тази агресия на Путин. Вземете например нефта. Трябва да внимаваме, защото при незабавно пълно спиране на доставките той може да изпрати нефт, който не е продал в Европейския съюз, на световния пазар, където цените ще се повишат, и той ще го продаде за повече. И това щеше да напълни военната му каса. Трябва да действаме стратегически в това отношение. Важно е да се погрижим да изпразним военната му каса."

Агенция Bloomberg отбелязва, че Европейският съюз вероятно е "близо до достигането на предела" на способността си да налага ограничителни мерки срещу Русия. Както се отбелязва в статията, членовете на общността не са успели да нанесат сериозен удар върху „доходната енергийна индустрия“.

„Вниманието беше насочено към отказа на Унгария да подкрепи санкциите, но други страни отстъпват на искането на руския президент Владимир Путин да плащат за газ в рубли“, посочват авторите. Компаниите навсякъде купуват руски газ от сметки в рубли на фона на смесени предупреждения от Европейската комисия.

„Нелицеприятната картина показва колко ограничен е ЕС да води твърда реторика с действия, което изисква единодушие на всички 27 държави-членки“, подчертават авторите на статията. Освен това, според тях, е имало разцепление между западните и източните страни – членки на ЕС. То се проявява по отношение на военната помощ за Украйна, перспективите за преговори с руското ръководство, както и какви условия

Припомняме, че на 17 май при срещата си превозвачите премиерът Кирил Петков заяви: "България ще получи отсрочка за ембаргото за руски петрол". В началото на месеца стана ясно, че България иска две години отсрочка от санкциите.

 

Източници: NOVA TV, epicenter.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Това е, защото тъй успешно премахнахме на 100%

    29 Май 2022 10:48ч.

    зависимостта ни от раша. Само за една седмица. Нечуван успех на про100то.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това е предостатъчно време за

    29 Май 2022 11:26ч.

    ДА. НАПУСНЕМ ЕВРОКОЧИНАТА ! Да не губим никакво време ! Явно са уплашени за територията ни и за да притъпят гнева на българите - пускат ни малка отсрочка…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Малко са две години

    29 Май 2022 11:45ч.

    ама и ние не сме като унгарците, търпим на диктат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    29 Май 2022 11:55ч.

    Изчислили са го. След две години България няма да я има.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако не реагираме - изчезваме !

    29 Май 2022 12:25ч.

    Все се надявам населението ни да демонстрира инстинкт за самосъхранение ! Рязък шут на евро-атлнтическата копаня и BULEXIT !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-Oрбан

    29 Май 2022 11:59ч.

    Изпрати сметката в Брюксел.Само за Унгария отказа от руски петрол е 10ки милиарди $.В добавка Орбан предупреди''Много по-важно от срока е финансовата страна''Моят коментар е ;ЕС са празнодумци и празноглавци.Пазара на нефт е нестабилен.Леко побутване и +-10-20%.Пример гръцките танкери

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    29 Май 2022 12:04ч.

    Русия е в Опек+.Нещо повече тя е желана там.Нефтения картел с Русия е непробиваем.Петрол няма и няма да има защото няма дългосрочни инвестиции.В следващите 10г. поне.ЕСняма купува от Русия?Че те и сега не купуват от Русия.Има едно каче с нефт.Пише на него ОПЕК.Всички купуват от там.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    29 Май 2022 12:10ч.

    В качето ОПЕК наливат 1.С.Арабия..2.......3......4 +Русия.Кой ще налива казват ОПЕК.КОЙ ЩЕ КУПУВА казва ОПЕК.Не САЩ не ЕС.САЩ се опитваха а и успяваха да диктуват.Но сгрешиха със С.Арабия.Както с Турция.Сега НАТО е без Турция а ОПЕК са без ТРОЯНСКИЯ КОН на САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    29 Май 2022 12:16ч.

    И така;Не купувауки от Русия ЕС ще увеличи приходите на Русия от петрол.Защото цената ще се качи.И това ново ниво ще бъде поддържано.Както казах лесно е;танкер тук,дрон там.САЩ ще скърцът със зъби но Русия вече ще е гарант че няма да има Ирак2,Либия2,Египет3,Веницуела3 и т.н.Лед тронулся

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Подкрепа за ПП

    29 Май 2022 12:16ч.

    Явно са уплашени за ГУБЕРНАТОРСТВОТО НА територията БГ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    29 Май 2022 12:22ч.

    ЕС и днес е в незавидно положение.Загубата на конкуретно способност се вижда от курся евро/$.И е началото.Търговския баланс е на + само на Германия,вероятно Нидерландия и това е.Скоро ще са на минус,ще се появят нови дългове+старите.Паритета Е/$ ще изглежда фантастика след година две.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    29 Май 2022 12:28ч.

    В крайна сметка отказа ни от руски петрол и газ е срещу нас самите.Много по неизгодно за нас решение от отказа ни от АЕЦ блоковете,Южен поток,и Бургас-Александропулис.Окончателно и завинаги ще заемем мястото отредено ни още в Третия райх на Хитлер-селскостопански суровинен периферен придатък на Централна Европа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • напускане на ЕС, веднага

    29 Май 2022 12:46ч.

    Помислете трезво, няма вече американски сили в Близкия Изток да осигуряват вашия петрол, те едва имат сили да осигурят малко за себе си от откраднатото в Сирия, но това не им стига. Започнали са да глозгат от неприкосновения си резерв. Няма кой да ви продава евтин петрол, икономиката и хората рухват без руския такъв.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ще получи 2 години отсрочка

    29 Май 2022 13:31ч.

    "България ще получи 2 години отсрочка за ембаргото над руския петрол"?! Преведете го на нормален български език: "България ще получи разрешение за 2 години". Кой се радва на такива новини? Не сме били колония? А като сме "съюз", как така се получава че някой ще ни разрешава или забранява макар и прикрито под синонима "отсрочка"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Докторов

    29 Май 2022 13:35ч.

    Какви 6, какви 8 месеца до отказ от руски петролни продукти? Русия трябва да ги спре веднага. Така политическите европета ще бъдат изритани от народите си. За енергии има много куповачи. Путин трябва да издържи 3-4 месеца и дядо мраз чукне ли на портите им и икономиките се срутят ще забравят за нова хазария, наркомана от Киев и русофобията си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Миню

    29 Май 2022 15:09ч.

    Никаква отсрочка. Bulexit и то веднага. Да изритаме първо лакеите на тази порочна система и си вземем страната в собствени ръце. Ще е трудно, но друг изход няма. Нали Левски беше казал, че който те освобождава, той те поробва. Освободиха ни в EU и NATO даже без да ни питат. Ай, сиктир? Вън от там!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи