Блокади и сблъсъци в големите градове на Франция (видео)

Блокади и сблъсъци в големите градове на Франция (видео)

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Противниците на пенсионната реформа във Франция, начело със синдикатите, отговарят днес с масови протести по улиците на френските градове на решителността, която президентът Еманюел Макрон показа в сряда, като заяви, че реформата ще бъде проведена.

Вчерашните коментари на Макрон са първите, откакто правителството принудително прокара пенсионната реформа миналата седмица заради липсата на достатъчна подкрепа. Впоследствие кабинетът оцеля след два вота на недоверие в Националното събрание на Франция (долната камара на парламента) в понеделник.

Законопроектът трябва да бъде разгледан от Френския конституционен съвет, преди да прерасне в закон.

Макрон постоянно заявява, че пенсионната реформа се нуждае от промяна, за да може да се осигури финансирането й. Противниците на реформата предлагат други решения, включително по-високи данъци за богатите и компаниите, които според Макрон ще засегнат икономиката.

Президентът на Франция защити "необходимата" реформа и се обяви против "крайното насилие", което се наблюдава през последните дни по време на митингите. Малко преди маршът в Париж да тръгне в 14:00 ч., мобилизацията вече чупеше рекорди в няколко големи града.

Терминалите парижкото летище "Шарл дьо Гол" бяха блокирани, а на входа се образуваха дълги задръствания. Управлението за гражданска авиация се опасява, че ситуацията ще се влоши, и настоява да бъдат отменени 30 % от полетите на летище Орли в петък, 15 % в събота и по 20 % на летищата в Марсилия, Бордо и Лион.

Движението по повечето линии на метрото в столицата е нарушено. Засегнати са и крайградските влакове. Протестиращите блокираха работата на Лионската гара в Париж. Те излязоха на релсите със синдикални знамена, а някои държаха сигнални ракети. Те призовават за оставката на френския президент Еманюел Макрон.

Към стачката се присъединиха и много учители, като в Париж са затворени 140 начални училища, както и много средни общообразователни училища. По данни на кметството в столицата 56% от учителите са стачкували в четвъртък. Учителският профсъюз твърди, че 70% от специалистите стачкуват в Париж. Персоналът на редица училища в Руан, Марсилия, Тулуза и други френски градове не отиде на работа.

По улиците на повечето големи градове (Нант, Лион, Брест, Рен, Бордо, Лориен и др.) още от рано започнаха сблъсъци на протестиращи с полицията. Най-радикално настроените демонстранти издигнаха барикади, запалиха огньове, кофи за смет, в Лориен запалиха полицейски участък, и градското пространство започна да прилича на място на бойни действия. В Нант бе разбит входът на сградата на Административния съд.

"Няма да се откажем, защото сме мнозинство срещу Макрон в тази страна, той трябва да ни чуе", казва протестиращ пенсионер в Бордо, пред в. "Монд". Той осъжда "реформата и социално-икономическата политика на Макрон като елитарна, която кара бедните да плащат". За вчерашното интервю на Макрон той казва: "Не мога да понасям лъжи, маскирани като информация. Той не се е вслушал в хората, в профсъюзите, дори в своите депутати, в никого. Сега ще продължим, няма да се откажем". Според него "младите хора си казват, че ако той не ни чуе, ние ще покажем на какво сме способни, за да го накараме да го направи... Всички социални постижения ги има, защото е имало власт на народа", казва той.

В Париж на площада на Бастилията, във вече огромната тълпа (във френската столица се очакват между 40 000 и 70 000 протестираще) млад графичен дизайнер казва: "Макрон наля масло в огъня. И днес не става въпрос само за пенсиите, а и за портфейла на гражданите", възмущава се той и допълва, че ще демонстрира, докато Макрон не се оттегли.

Според преброяването на в "Фигаро" в 14:00 ч. по улиците на Франция са излезли 350 000 демонстранти, в сравнение със 154 000 на 15 март по същото време и 428 000 на 7 март.

След мобилизацията днес профсъюзите, организиращи протестите, ще се срещнат тази вечер, за да обмислят последващите действия на социалното движение.

Те разчитат и на евентуален референдум, който да се допита до гражданите и да накара изпълнителната власт да се огъне. Тази инициатива беше лансирана от опозиционни депутати, но все още трябва да бъде утвърдена от Конституционния съвет, а след това ще трябва да се съберат близо пет милиона подписа в нейна подкрепа.

Готвят "френско посрещане" на британския крал Чарлз Трети

Британският крал Чарлз III, който през следващите дни ще направи първото си посещение във Франция, едва ли ще получи топло посрещане. Британските и френските медии съобщават, че програмата на пътуването може да бъде променена заради протестите срещу пенсионната реформа.

Освен това френският профсъюз SUD-Rail призова протестиращите да "отидат във Версай", за да приемат "двамата крале" (Макрон и Чарлз III), както подобава на "френската традиция".

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • рис

    23 Март 2023 17:39ч.

    Време е за нова френска революция. Поздрави за протестиращите. Дано да са пример и за други народи (в частност нашия).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    23 Март 2023 17:45ч.

    Сега ако Путин не е кукла на конци с 1-2млрд. ще превземе Франция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-забравих НАТО вън и там и тук Вън

    23 Март 2023 17:50ч.

    Време е да се научим как се организират и правят протести.И да ,първо трябва да се изринат профсъюзните мандарини у нас.Защото у нас протести се случват там където няма профсъюзи.?справка стачката на мед сестрите./

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не знам за пенсиите,

    23 Март 2023 17:52ч.

    но ако продължават така няма да има работодатели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ako това,

    23 Март 2023 18:05ч.

    което се случва от известно време във Франция, хипотетично се беше случило в някоя от нарочените за "автокрации", денонощно, 24/7 щяха да ни проглушават ушите с него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • само казвам

    23 Март 2023 18:11ч.

    Когато в България направиха същото (вдигнаха възрастта за пенсиониране на 64 години), българското овче стадо въобще не реагира. Ако утре кажат: Ще ви режем главите на площада утре от два часа, в един часа вече ще има опашка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще има протести, ако секирите не са за сметка на държавата,

    23 Март 2023 18:17ч.

    а трябва да си носят лични.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • малко уточнение

    24 Март 2023 7:25ч.

    Според настоящата пенсионна реформа, целта е постепенно да се стигне до възраст 65 г. ( не 64 ) и 40 г. стаж. Като си спомним масовата безработица през 90-те години, голяма груп хора нямат шанс да се пенсионират.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българската пенсионна система

    24 Март 2023 11:12ч.

    предвижда плавно повишение на възрастта за пенсиониране до 65 г., за масовата Трета група, както за мъжете, така и за жените. Освен възраст, се изисква и минимум 40 години трудов стаж, а който/ която го няма при навършване на възраст за пенсиониране, работи или фотосинтезира до 67 годишна възраст, след което се пенсионира с минимална пенсия, но при условие, че има поне 15 години трудов стаж. Най облагодетелствано от вдигане на минималната пенсия е циганското съсловие, което масово прави по 15 г. трудов стаж и се "инвалидизира", като по този начин получава инвалидна пенсия до навършване на 67 г., а след това получава и минималната пенсия, ако доживее..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прозорлив

    23 Март 2023 18:17ч.

    В зората на бг. демокрация се появи една безумна реклама, с която странно съставителите бях горди: Сега в София ... скоро и в други градове! Боже, колко прозорливи хора имало на този свят! Както и през 1789 - Сега в Париж, а скоро и по целия свят! Ледовете се топят, господа съдебни заседатели! Раждането започна! Дано плодът е здрав, че родителите са доста увредени и модифицирани!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Ледът се пука" е точния цитат

    23 Март 2023 19:04ч.

    защото после пропадането става внезапно, докато топенето е постепенен процес.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прозорлив

    23 Март 2023 19:12ч.

    Правилна забележка! Извинявам се, грешката е моя! Приема се и остава надеждата, че съм слаб формалист, но ценен :)) визионер! Ха-Ха, майтап да става!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майтап да, но има сходство в реакцията

    23 Март 2023 22:28ч.

    защото когато ледът се пука, трябва да се падне на колене и после лази по корем. Не знам дали Макрон го е научил от учителката си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В Париже брошены первые бутылки с зажигательной смесью

    23 Март 2023 18:41ч.

    https://t.me/infantmilitario/95018 https://t.me/infantmilitario/95023

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В Лориане сожгли полицейский участок

    23 Март 2023 18:43ч.

    https://t.me/infantmilitario/95012

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прозорлив

    23 Март 2023 19:20ч.

    Аз да припомня нещо исторически важно, доколкото горе споменах за фр. Революция. Бунтът и превземането на Бастилията въобще не са това, което ги представят. Някаква символика може да се открие, ама Революция е напълно неприложимо.. Какво се е случило все пак? Тръгват да освобождават. Кого? Разбира се, политически репресираните. Обаче, в Бастилията е имало само 3 затворника: двама криминални, обвинени за подправяне на ценни книжа, а третият се предполага само, че е бил маркиз дьо Сад, затворен там по искане на семейството му, заради морално разложение.Въстаническите "войски" са били само няколкостотин човека. Има разни досадни подробности, но в последна сметка гарнизонът се е предал по неособено ясни причини.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Причините са винаги в ръководството

    23 Март 2023 22:35ч.

    например когато след около 100 години на предложението на генерал Лешанин за предаване на крепостта Видин, капитан Узунов отговаря: „В Русия съм се учил да защитавам, а не да предавам крепости....С Вас ще преговарям, когато напуснете пределите на моята Родина. В противен случай ще мина в настъпление и ще Ви разгромя.“

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не се виждат пенсионерите тук

    23 Март 2023 22:35ч.

    Явно внуците са поели инициативата в защита на бабите си. Бошлав тая, че е само заради пенции, проблемът е къде къде по-голям!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Idealist

    24 Март 2023 1:18ч.

    Няма вече френските баби да ходят по бели къси панталони по кафе-шантаните да си търсят жигуло....Макрон си има бабичка в къщи и не му пука!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ха-ха! Много точно!

    24 Март 2023 11:21ч.

    Макрон си има бабичка в къщи и началник във фамилията Ротшилд и не му пука. Когато бият демонстрантите във Франция и в Нидерландия, това е демокрация. Когато бият демонстрантите в Русия, това е диктатура/автокрация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    24 Март 2023 2:57ч.

    Хм Французите май че доказват че са свободолюбив народ . Я вижте тук най пресните кадри от тяхната борба за свобода и отпор на либерал фашизма насаден от Сорос пудела Макарон Франция в пламъци: 1 милион души участват в антиправителствени протести (ВИДЕО) Франция е обхваната от масови антиправителствени протести, избухнали заради приемането на пенсионната реформа. Кметството в Бордо гори. Към протестиращите се присъединиха и пожарникари, които са в готовност за борба с полицията. Тълпи от демонстранти са по улиците на Париж и други градове, горят барикади. Полицията атакува протестиращите със сълзотворен газ, а в отговор хвърчат коктейли Молотов. В Лион са ранени 58 полицаи. Источник: rusvesna.su

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • къде е

    24 Март 2023 6:51ч.

    Доктор Гилотен ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи