Близо 70 процента от поляците не искат в еврозоната

Близо 70 процента от поляците не искат в еврозоната

Следвайте "Гласове" в Телеграм

70% от поляците не искат страната им да се присъедини към еврозоната. Гласоподавателите на консервативната "Право и справедливост" са най-скептични според последните проучвания, пише Euractiv.

Анкетата, проведена от United Surveys за Wirtualna Polska, показва, че 66,8% от поляците биха предпочели да запазят злотата, вместо да приемат еврото, а почти половината са "категорично против“ присъединяването към еврозоната. Едва 27,3% подкрепят въвеждането на европейската валута.

Присъединяването към еврозоната продължава да се радва на относително ниска подкрепа сред поляците 20 години след присъединяването на страната към ЕС, като гражданите са особено притеснени от нарастващите цени на основните стоки и фискалната политика, която става зависима от решенията, взети в Брюксел, гласи проучването.

Скептицизмът относно присъединяването към еврозоната също не зависи от политическата принадлежност, тъй като и гласоподавателите от националистическата опозиция, и проевропейските партии в сегашната управляваща коалиция, водена от Доналд Туск, са скептични.

Половината от гласоподавателите на управляващите съюзи, Гражданската коалиция (KO, EPP/S&D), Третият път (Renew/EPP) и Новата левица (S&D), са против приемането на валутата на ЕС, докато само 37% подкрепят подобно решение .

Гласоподавателите на Право и справедливост  и до голяма степен антиевропейската Конфедерация имат много по-негативно възприятие за еврото, като само 4% искат да се присъединят към еврозоната и 95% са против.

Само седем страни от ЕС са запазили националните си валути: България, Чехия, Дания, Унгария, Полша, Румъния и Швеция.

Източник: euractiv.bg

 

Коментари

 • Музикант

  02 Апр 2024 17:04ч.

  Какви глупаци! Така ще е, докато не поканят да ги управляват Кирчо, Кокорчо, Делянчо, Баце, Ристю и Пеканчо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Композитор

  02 Апр 2024 17:24ч.

  Да, отказват се от такава "благина". Да държат фронта така, колкото повече извън еврозоопарка, толкова по-добре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  02 Апр 2024 17:26ч.

  Идиоти. Така е като си нямат Евро-идиоти, Мужици и Кимчовци....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • То няма да има евро, та какво остана за зона

  02 Апр 2024 17:47ч.

  Целият зор на нашите еничари е да опоскат резерва на валутния борд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • приемане на еврото при тоя икономически упадък на ЕС е насилие срещу всякакъв здрав разум

  02 Апр 2024 18:37ч.

  Поляците не са прости, те са индикатор каква глупост би било насилствено да натресат на народа ни чужда валута с курс, който ще се обменя спрямо лева със стойност 1 към 2 в полза на еврото. Това означава двойно обедняване, при условие, че любезен домакин би следвало най-малкото да изравни стойността, но по обясними причини той нагло не го прави. Курсът е спекулативен, допуснем ли го, това означава победа на революцията на магураджиите от 1997 г. над въжделенията на народа ни за свобода и социална справедливост. Няма да мине, проклятие ще е малко за подобен гнусен предателски акт спрямо интересите на народа ни, закривай ЕЗ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  02 Апр 2024 18:38ч.

  Абе и те си имат идиоти, ама тяхните са целево фокусирани, докато нашите са универсални- тоест са идиоти по всеки въпрос.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • онуфри

  02 Апр 2024 19:11ч.

  Не искали в еврозоната! Ще им пратят малко специални харвардски "мъдреци", които да ги вкарат въпреки всичко. Както каза Хампарцумян - народът, в голямата си част, е необразован и не е способен на правилен избор. Затова и такива като него правят каквото си искат, пък да става каквото ще. Е, това ни отдалечава с бързи стъпки от демокрацията, но така било по-демократично. Новата Римска империя не разрешава своеволия. Императрица Урсула знае най-добре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • fiba

  02 Апр 2024 20:28ч.

  Неслучайно разпада на предишния ни съюз започна от Полша.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Близо 70 процента от поляците не искат в еврозоната"

  03 Апр 2024 0:04ч.

  В България, ако имаше референдум щяха да са 90%. Затова го забраниха!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи