Близнаци се родиха от ембриони, замразени преди 30 години

Близнаци се родиха от ембриони, замразени преди 30 години

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

От ембриони, замразени преди 30 години, се родиха близнаци. Досега това са  най-дълго замразените ембриони, довели до живо раждане, съобщава кореспондентът на БНР в Чикаго Елена Цанева.

Според Националния център за донорство на ембриони в Ноксвил, Тенеси, близнаците Лидия и Тимъти Риджуей, родени в Орегон, са от най-отдавна замразените и трансплантирани ембриони довели до живо раждане.

Те са били замразени през април 1992 г. Ембрионите първоначално са били притежание на анонимна семейна двойка и съхранявани в лаборатория за плодовитост на Западния бряг до 2007 г., след което са дарени на Националния център за донорство на ембриони в Ноксвил, Тенеси. Те са получени чрез оплождане на яйцеклетки от 34-годишна донорка със сперматозоидите на съпруга. 

Центърът за донорство в Ноксвил е религиозна организация с нестопанска цел, която  съхранява дарени ембриони най-често когато двойка, използваща ин витро оплождане, има повече оплодени яйцеклетки отколкото са им необходими и тези, които са в повече, са дарявани.

Родителите на новородените близнаци Рейчъл и Филип Риджуей имат 4 други деца, които са заченати по естествен път и са на 8,6,3 и 2 години. Самите родители са били само на 3 и 5 години, когато новите им близнаци са били заченати с помощта на инвитро оплождане.

Възрастта на ембриона не би трябвало  да се отразява на здравето на детето. По-важна е възрастта на жената, дарила яйцеклетката, смятат учените.

Проучванията показват, че 25-40% от трансплантираните замразени ембриони водят до живо раждане.

Източник: БНР

Коментари

  • гинеколог

    22 Ное 2022 12:04ч.

    Процесът на зачеване на истински човек не е простото събиране на клетки. За да се получи пълноценен човек а не калъф/зомби , е необходимо още нещо освен физическото чифтосване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сигналиста

    22 Ное 2022 13:08ч.

    Заченат в епруветка, замразен за 30 години, износен от две сурогатни майки, роден секцио, сам си избира пола, сетне три-четири пъти го сменя, преди да "открие себе си"... И твърдят, че това е човешко същство?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не се върви срещу природата

    22 Ное 2022 13:46ч.

    Затова се раждат толкова много увредени деца. Замразявано, размразявано, оплождано и пак замразявано и т.н. Че то ,ако е парче месо ще се вмирише.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи