Блинкен в Киев: Има окуражаващ напредък в украинската контраофанзива

Блинкен в Киев: Има окуражаващ напредък в украинската контраофанзива

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който днес е на посещение в Киев, заяви, че има много насърчаващ напредък в украинската контраофанзива, предаде Франс прес.

"Вижда се много ясно значимия прогрес, който вие постигате сега в контраофанзивата и това е много, много окуражаващо", каза Блинкън по време на среща с президента на Украйна Володимир Зеленски.

Украинските сили започнаха контраофанзивата, за да си върнат окупираните от руските сили територии.

По време на срещата с американския държавен секретар Зеленски пък предупреди, че предстои тежка зима. 

"Една тежка зима ни чака. Но ние сме щастливи, че не сме сами, за да ѝ се противопоставим. Ние ще го направим заедно с нашите партньори", каза украинският лидер. 

Той благодари на САЩ за тяхната помощ за енергийния сектор на Украйна, който системно беше мишена на руските удари миналата година.

Междувременно Пентагонът обяви, че Вашингтон ще достави на Украйна боеприпаси с обеднен уран. Те са ефикасни срещу танкове и блиндирана военна техника.

120-милиметровите боеприпаси с обеднен уран са предназначени за бойни танкове "Ейбрамс", обещани на Киев в рамките на нов транш американска военна помощ на стойност 175 милиона долара, поясни Пентагонът в изявление.

Източник: БТА

 

Коментари

  • Вижда се много ясно значимия прогрес...

    07 Sep 2023 0:32ч.

    От 4-ти юни досега 70 000 убити украинци ! Окуражаващо ! Вика единият чифут на другия... Може още, може още - ще направим всичко каквото трябва ! До последния хохол !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стоян Петров

    07 Sep 2023 4:23ч.

    Предстоят доставки на оръжия с обеднен уран а след това и с обогатен

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прогрес е, разбира се! Десетки хиляди избити и осакатени русокоси варвари!

    07 Sep 2023 14:14ч.

    Хазария прочистена от необрязани!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боги

    07 Sep 2023 0:35ч.

    Напредъкът се вижда много ясно. Изразява се в увеличението на площта на окраинските гробищни парцели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има окуражаващ напредък в украинската контраофанзива

    07 Sep 2023 0:43ч.

    Да Тони, напредъкът е на пресните гробове на украинските мъже, които за твоите хора от синагогата са чисто и просто гои, а още по-добре и славяни. Вие сте турили САЩ под ярема си и вършите пъклените си дела, както е описано във вашите книги. САЩ са само инструментът, вие сте подстрекателите, но и вашият край иде, защото изгубихте в опиянението си мярката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руският окупатор за загубите на руската армия: В един боен ден загинаха 49 момчета от моя полк

    07 Sep 2023 1:54ч.

    В един боен ден украинските войници ликвидираха 49 окупатори от 247-и полк на 7-а десантно-щурмова дивизия на руската армия край Старомайорски в посока Запорожие. Командването на 247-и полк пренебрегва търсенето и евакуацията на трупове. >>> https://t.me/censor_net/36674

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Блинкен обяви нов пакет от американска помощ за Украйна на стойност над един милиард долара

    07 Sep 2023 1:56ч.

    Този пакет включва: - Оборудване за поддръжка на системите за противовъздушна отбрана на Украйна; - Допълнителни боеприпаси за високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS); - 155-мм и 105-мм артилерийски снаряди; - 81-мм минометни системи и боеприпаси; - 120-мм танкови боеприпаси с обеднен уран за танкове Abrams; - противотанкови ракети (TOW); - противотанкови комплекси Javelin и AT-4; - повече от 3 милиона боеприпаси за малки оръжия; - тактически аеронавигационни системи; - тактически системи за защитена връзка и спомагателно оборудване; - боеприпаси за унищожаване на препятствия; - и резервни части, поддръжка и друго полево оборудване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ядрената война започва с обеднен уран. След 15.09.2023 г. България ще внася слънчоглед и др. зърно от бойното поле Усрайна

    07 Sep 2023 2:10ч.

    "120-милиметровите боеприпаси с обеднен уран са предназначени за бойни танкове "Ейбрамс", обещани на Киев в рамките на нов транш американска военна помощ на стойност 175 милиона долара, поясни Пентагонът в изявление." Руснаците имат също такива боеприпаси с обеднен уран = 125 мм противотанкови изстрели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • само защото думата уран е в името на боеприпасите с обеднен уран, те не са ядрени боеприпаси, а чисто конвенционални такива

    07 Sep 2023 2:58ч.

    Обедненият уран е плътен страничен продукт, който остава при обогатяването на уран за използване в ядрени реактори или ядрени оръжия. Обедненият уран също е радиоактивен, но има много по-ниско ниво на изотопите U-235 и U-234. То е много по-малко от нивата в естествената уранова руда, което намалява неговата радиоактивност. Според Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) обедненият уран се използва в оръжията, тъй като е много плътен, самозапалва се при високи температури и налягане и при проникване в броня става по-остър. Поглъщането или вдишването на уран, дори той да е обеднен, е опасно. Той потиска бъбречната функция и повишава риска от развитие на редица видове ракови заболявания. Противниците на тези оръжия, сред които е и Международната коалиция за забрана на урановите оръжия, твърдят, че прахът, създаден от тези оръжия, може да бъде вдишан, а боеприпасите, които не попадат в целта, могат да отровят подпочвените води и почвата. Само че вдишването на достатъчно количество прах от обеднен уран, което да причини отраняване, би било трудно. В свой доклад от 2002 г. Кралското дружество пише, че рисковете за бъбреците и други органи от използването на боеприпаси с обеднен уран са много ниски за повечето войници на бойното поле и за живеещите в района на конфликта. Замърсяването на околната среда ще бъде много променливо, но в повечето случаи русковете за здравето ще са много ниски. В най-лошите сценарии в храната или водата могат да се появят високи локални нива на уран, които биха могли да имат неблагоприятни ефекти върху бъбреците." МААЕ съобщава, че малък брой ветерани от войната в Персийския залив имат незаличими фрагменти от обеднен уран в телата си. Това е довело до повишени нива на отделен обеднен уран в урината, но без забележими последици за здравето. Проучванията сред ветераните "показват малко (т.е. статистически незначително) увеличение на смъртността, но това увеличение се дължи по-скоро на инциденти, отколкото на заболявания", съобщава още организацията, като твърди, че това не може да се свърже с излагане на обеднен уран. Доклад на Програмата на ООН за околната среда относно въздействието на обеднения уран върху Сърбия и Черна гора установява, че "няма значително, широко разпространено замърсяване".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    07 Sep 2023 4:10ч.

    Само да попитам защо рашистите използват за тези цели по-скъпия волфрам вместо обеднения уран? Може би защото знаят че тези територии ще са тяхни и не искат да ги замърсяват. За разлика от Зеленски и со, които им е все едно за касетни бомби и снаряди с обеднен уран на уж тяхната територия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    07 Sep 2023 4:17ч.

    Разбирам че ще намерите отговор, но ми е интересно как ще се извъртите все пак. Айде давайте обяснения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    07 Sep 2023 2:21ч.

    В НАТО отреагировали на сообщения о "российских беспилотниках" в Румынии - https://www.mk.ru/politics/2023/09/06/v-nato-otreagirovali-na-soobshheniya-o-rossiyskikh-bespilotnikakh-v-rumynii.html Т.е. гответе се за отбрана на ГЕРБ - ПП_ДБ - ДПС. Щото тъпанарите ни водят нататък. Отбрана на чекмеджета и естествено нещо по-съвременно от ПВУ. Що ли да не попитам как се чувстват генералите унищожили в края на 90-те години самолети, ракети, танкове и т.н. напълно боеспособни оръжия? Що ли в Гърция и Турция не унищожаваха такива оръжия? А мамата ви?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Натам ви водят рашистите

    07 Sep 2023 3:31ч.

    На 3 и 4 септември руските войски атакуваха с дронове южната част на Одеска област на Украйна. В резултат на атаките имаше попадения в пристанищната инфраструктура, складови и промишлени сгради в няколко населени места в района на Измаил. Руското министерство на отбраната редовно атакува Южна Украйна, след като Русия обяви оттеглянето си от сделката за зърно в средата на юли. Украинските власти съобщиха, че целта на ударите е била пристанищната инфраструктура и зърнохранилищата, използвани съгласно споразумението.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съюзниците са изразили силна солидарност с Букурещ

    07 Sep 2023 3:40ч.

    От алианса припомниха още, че НАТО значително е увеличило присъствието си в Черноморския регион и подчертаха, че продължават да следят отблизо ситуацията. Рашистите знаят, че играят по ръба на бръснача и няма да им се размине, ако продължат да нарушават териториалната цялост на НАТО-вска държава. >>> https://ria.ru/20230906/nato-1894639181.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ООН за Русия: Отвратително, ЕС: Гнусно и варварско

    07 Sep 2023 4:08ч.

    Терористичната държава Русия продължава да тероризира цивилното население на Украйна. Днешното гнусно и варварско ракетно нападение срещу пазара в Константиновка в Донецка област уби 17 души, включително дете и рани десетки други. >>> https://www.vesti.bg/sviat/oon-za-rusiia-otvratitelno-es-gnusno-i-varvarsko-6177711

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лъжата Буча

    07 Sep 2023 12:43ч.

    Гнусен ционо-фашистки фейк. Постановка, за да зарадват сатаниста кръволока Блинкен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи