САЩ обещаха да не налагат със сила демокрацията в чужбина

САЩ обещаха да не налагат със сила демокрацията в чужбина
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обясни, че тази тактика не е проработила в миналото, донесла е „лошо име на напредъка на демокрацията и е довела до загуба на доверието на американския народ“, съобщава ТАСС.

Снимка: АП


Новата администрация на САЩ няма да насажда демокрацията в чужбина чрез военна намеса и смяна на авторитарните режими. Това уверение беше дадено в сряда от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Той изнесе програмна реч в Държавния департамент, в която очерта „стратегическите приоритети“ на външната политика на сегашното правителство, водено от президента Джо Байдън от Демократическата партия.


"Няма да насърчаваме демокрацията чрез скъпи военни интервенции или опити за сваляне на авторитарни режими със сила. Опитахме тази тактика в миналото. Колкото и добронамерена да беше, тя не проработи. Ще го направим по различен начин", заяви американският държавен секретар.


В същото време Блинкен подчерта, че Вашингтон ще „подкрепи демокрацията в целия свят“. "Но как? Ще използваме силата на нашия пример. Ще подтикнем другите да прилагат ключови реформи, да отменят лошите закони, да се борят с корупцията, да прекратят несправедливите практики. Ще стимулираме демократичното поведение", заяви Блинкен.


Държавният секретар също така обяви, че администрацията на САЩ планира да "обнови демокрацията", тъй като според Вашингтон "над нея се задава заплаха". Позовавайки се на заключенията на американски неправителствени експерти, той изрази мнение, че в цял свят "авторитаризмът и национализмът се увеличават, правителствата стават по-малко прозрачни", губят доверието на хората, а резултатите от изборите провокират все повече насилие.


"И все пак ерозията на демокрацията не се случва не само на други места. Това се случва и тук, в Съединените щати", призна Блинкен. В тази връзка той изрази загриженост от увеличаването на дезинформацията на американското общество, "структурния расизъм и неравенство" в страната, нашествието в Конгреса на САЩ на 6 януари. Държавният секретар не отрече, че поляризацията на американското общество се увеличава и институциите, предназначени да изгладят противоречията, са подложени на изпитанията. 


Укрепването на американската демокрация "е императив на външната политика" за Байдън, заяви още държавния секретар Блинкен. В противен случай, каза той, администрацията прави услуга на "противници и конкуренти като Русия и Китай", които според него "търсят всяка възможност да всеят съмнения относно силата" на американската демокрация. "Не бива да ги улесняваме", добави държавният секретар.


Според него американците са доста отворени по отношение на вътрешнополитическите си проблеми, не пренебрегват провалите и недостатъците на своята система, не се опитват да ги "смитат под килима". Това отличава САЩ от другите страни, каза още държавният секретар на САЩ.

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Я виж,

  03 Март 2021 20:11ч.

  ето тук, корабче плува ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • одд

  03 Март 2021 20:17ч.

  Слагайте кавички на "демокрация" или превеждайте - Тяхната демокрация , моля !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  03 Март 2021 20:17ч.

  Верваме ви !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Силвестър Дръмбозов

  03 Март 2021 20:49ч.

  От една страна чичката твърди, че американците били доста отворени по отношение на вътрешнополитическите си проблеми, не пренебрегвали провалите и недостатъците на своята система, не се опитвали да ги "смитат под килима". Това отличавало САЩ от другите страни. От друга: "Укрепването на американската демокрация "е императив на ВЪНШНАТА политика" за Байдън, заяви още държавния секретар Блинкен" Т. е. американската демокрация е функция на външни фактори и проблемите и нямат нищо общо с разделението вътре в американското общество? Е, последно, кое от двете? Или и вие не можете да се примирите с мисълта, че сте мнооооооого далече от еталон за демокрация, и почвате да пищите като ущипани ако Лавров или някой друг, несвикнал да ви прикляква и да се здрависва с президента ви в келнерска поза, ви прожектира някои нелицеприятни филмчета относно демокрацията ви. Както се разпищя оня евроджендър, дето се върна неотдавна с подвита опашка от Русия?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Между другото

  03 Март 2021 20:52ч.

  Няма да налагат със сила демокрация, защото тя е мъртва. Но не означава, че няма да налагат със сила "новата нормалност" и медицинския фашизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • прометей

  03 Март 2021 21:02ч.

  Тихата война мутира в нова Ковидрелигия,която вече другото лице на демонокрацията.Трансджендър и трансхуманно общество.Един от главните рупори е Великобритания и Германия,там вече се подготвя Христислямски храм...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  03 Март 2021 21:23ч.

  Хаха - а бе кравари, за какви се имате ?!? Цял свят ви мрази и продължавате да мародерствате! Нагли и алчни копелета! И никъде не сте налагали демокрация - чисто и просто смучете отвсякъде! Само наивници могат да ви вярват!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Yдиyot

  03 Март 2021 21:42ч.

  От името на моето комюнити в хотел фонтенблау, ще напъшим писмо на Блинкин, да потърси утговорност от Русия за уткраднатити лични вешти от България, по време на руско.турската война, когато видели богатството в българските къщи, руските варвари задигат със себе си скъпи семейни реликви, грамофони, перални и прахосмукачки, както и друга скъпа електроника и бяла техника, като подминават техните руски хладилници Мрас и телевизорите им Робин и Темб

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Преди

  03 Март 2021 23:36ч.

  да прочетете какво бил казал Блинкен, Клинкен, Плинкен и Флинстоун, трябва да си спомните или припомните следното: демокрация никога никъде не е имало, както и комунизъм, между другото. От там насетне, близостта до истината, независимо какво бил казал Блинкен Флинстоун НаДринкен, ви е гарантирана. Аз просто вече не мога да ги понасям тия смешници. Преди всичко друго, те са неадекватни и въобще не могат да проумеят как демонстрират явно пред света липсата на много неща, на първо място от които е - въображение. Нормален човек би се засрамил, притеснил и т.н., но на тия въобще не им пука. Тия можем само и единствено да ги съжаляваме. А Путин наскоро каза: Единственото, от което се притесняваме по отношение на вас /колективния Запад/ е, да не настинем на погребението ви. Това е. Западът изгуби играта. Факт. Само дето всемирната инерция още поддържа илюзията за обратното. Но, както знаем, това ще е до време, както и инерцията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  04 Март 2021 0:34ч.

  такова лицемерие, само тия соросоиди го могат. Споко те вече на практика са във фалит, скоро петро-хартийките ще се превърнат в просто .. хартийки :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • укрепвайте си там вашата демокрация и хич не се грижете зз нашата

  04 Март 2021 1:03ч.

  Китай и Русия са хилядолетни империи. Това е друг свят и други хора с традиции и ценности, различни и създавани през вековете. Не може държава на 200 години да решава кое е добро и кое е лошо за държави с хилядолетна история. Курника на баба ми е по стар от тяхната държава. Кур бе (петел) и курица (кокошка), не сте ли чували?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Няма да насърчаваме демокрацията чрез скъпи военни интервенции или опити за сваляне на авторитарни режими със сила. Опитахме тази тактика в миналото. Колкото и добронамерена да беше, тя не проработи. Ще го направим по различен начин"

  04 Март 2021 1:08ч.

  Сега разбирам, че военната интервенция и свалянето със сила са “добронамерана практика”. Каква ли би била злонамерената? Но не се отказват, а ще търсят други начини. Представям си какви гадости са ни замислили тъпите кравари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нйама да нъпадами но шти нънасйами

  04 Март 2021 2:51ч.

  ударе ниучаквану из зъсада

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще използваме силата на нашия пример !

  04 Март 2021 8:44ч.

  А какъв е той в момента !? Изброяваме. 60 милиона бедстващо бедни на купони за храна. Икономика в свободно падане. Вътрешен конфликт на границата на Гражданска Война ! Междурасов конфликт. Регионален и щатски сепаратизъм /в момента Тексас и Флорида водят политика, напълно различна от федералната власт/ . Сатанистки биотерор над населението в щатите под властта на демонокрацията. Закрита демокрация - последните "избори" за президент бяха ярка подигравка с понятието "избори" - гигантска и нагла фалшификация. Безработица , отчаяние , безизходица , рухваща енергийна система - да си спомним бедствието в Тексас ! Въоръжени сили в бърза деградация ,въпреки наливането на пари от предишната администрация. Вопиюща некомпетентност сред управляващата шайка във Вашингтон. /смеем се нашите БГ галфони , но какво да кажат американците например за Дж. Псаки ?/ Галопираща джендаризация на населението , педерастия , лесбийство , идеологизиране на живота с безумни теории за "позитивната дискриманция" , "джендер теорията" , война срещу семейството , война срещу бог ! Цензура , лов на вещици , ежедневно преследване на нормалните хора... ТОВА ВИ Е ПРИМЕРЪТ , Блинкен ! /самият Блинкен е гей/ Дали ще стане работата с примера ? Щото верно - вече нямате ресурс за интервенции , китайци, руснаци , даже иранци и корейци ви перкат през ръчичиките...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ;-)

  04 Март 2021 8:58ч.

  А интересите си може и с кеус и пършинг-2

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  04 Март 2021 9:52ч.

  махаите се от балканите и черно море не ви искаме демокрацията нищо не искаме от янките да оставят света на мира да живеем в мир и разбирателство няма какво да научим от тях само простотии

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мъката на бацила USA

  04 Март 2021 10:25ч.

  Слагайте кавички на "демокрация" или превеждайте - Тяхната демокрация , моля !!!! Вие никъде не налагате демокрация - чисто и просто смучете отвсякъде! Само наивници могат да ви вярват!!! Вас можем само и единствено да Ви съжаляваме. А Император Владимир - Влад Мира наскоро каза: „Единственото, от което се притесняваме по отношение на вас /колективния Запад/ е, да не настинем на погребението ви“!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само питам....

  04 Март 2021 10:54ч.

  Ако Русия и Китай излязат и кажат публично няма да налагаме нашата форма на социалистически капитализъм на другите освен в крайни случай, дали НАТО няма да обяви война на следващия ден? Самопрознание на краварите за терора им , но без последствия за сега. Време е светът да ги нарита яко

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пример

  04 Март 2021 12:25ч.

  Е страхотен пример дават САЩ у нас с малоумните акции на посланник Мустафа, която всячески брани властта на удобните им крадливи и корумпирани проксита от ГЕРБ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи