Блинкен: Украинският въпрос може да се реши по дипломатически път

Блинкен: Украинският въпрос може да се реши по дипломатически път

 

Реакцията на Запада на потенциална руска агресия срещу Украйна ще бъде бърза и единна, подчерта държавният секретар на САЩ, съобщава ТАСС.

 

Дипломатическият път за разрешаване на ситуацията около Украйна е отворен, САЩ призовават Русия да премине към разведряване на напрежението. Това е заявил държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в събота по време на телефонен разговор с руския външен министър Сергей Лавров.

 

„Ясно дадох да се разбере, както направи днес президентът Байдън в разговора си с президента Путин, че дипломатическият път за разрешаване на тази криза (...) остава отворен. Начинът, по който Москва може да покаже, че иска да тръгне по този път е прост: тя трябва да се занимава с деескалация, а не с ескалация. И тя трябва не само да говори за стремеж за дипломатическо решение на ситуацията, но наистина да работи върху това“, заяви Блинкен на пресконференция в Хонолулу, Хавай, като речта му беше излъчена на сайта на Държавния департамент на САЩ.

 

„По време на разговора ни външният министър Лавров каза, че руската страна работи по отговор на документа, който изпратихме в Москва преди повече от две седмици и в който предложихме конкретни области за обсъждане“, каза Блинкен. По думите му, след като получат руския отговор, САЩ „ще са готови да взаимодействат заедно със своите съюзници и партньори“.

 

Блинкен отбеляза също, че Русия може да тръгне към някаква провокация, която да използва, за да оправдае военни действия срещу Украйна. „Никой не бива да се учудва, ако Русия организира провокация или инцидент, които след това използва, за да оправдае първоначално планираните военни действия“, каза той.

 

Реакцията на западните страни в случай на хипотетична руска инвазия в Украйна ще бъде "бърза, единна и твърда", предупреди Блинкен. „Говорих по телефона (...) с руския външен министър Лавров и изразих сериозната си загриженост, че Москва може да обмисли варианта за военна атака срещу Украйна в следващите дни“, каза ръководителят на Държавния департамент. "Подчертах също, че ако Москва избере пътя на агресията и предприеме по-нататъшна инвазия в Украйна, тогава отговорът на САЩ и нашите съюзници ще бъде бърз. Ще бъде единен. Ще бъде твърд", добави държавният секретар. 

 

 

 

Коментари

  • Гражданин

    13 Фев 2022 11:03ч.

    Агресор не може да бъде държава, чиято армия е в собствените си граници и взема мерки за тяхната защита. Агресори са онези, които с оръжие и сила, се опитват да се месят във вътрешните дела на всички народи, и разполагат военни бази и оръжие на чужда територия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • правилно

    13 Фев 2022 12:06ч.

    Агресия като цяло означава да

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Писатель

    13 Фев 2022 12:25ч.

    Тия байновци много са се объркали с тоя театър, дето го разиграват. Другата страна им гледа резила през оптичния мерник и с пръст на спусъка. Като се наложи, ще се стреля, и то не само в Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво става?

    13 Фев 2022 17:50ч.

    Свърши ли вече войната?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Демократите се оплетоха Като пате в кълчища

    14 Фев 2022 0:37ч.

    Сигурно вече съжаляват, че взеха властта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи