Блинкен: САЩ не виждат данни, които да оспорват изводите за падането на украинска ракета в Полша

Блинкен: САЩ не виждат данни, които да оспорват изводите за падането на украинска ракета в Полша

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Съединените щати не виждат доказателства, които да противоречат на предварителните констатации на Варшава, че ракетата, паднала в Източна Полша, е украинска. Това съобщи на пресконференция в тайландската столица държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, цитиран от ТАСС.

"Имаме пълно доверие в разследването, провеждано от полското правителство. Високо оценяваме това, че го провеждат с професионализъм и по много премерен начин. И не искаме да избързваме, докато работата им не приключи. Все още събираме информация. Мисля, че сте чули от нас, че досега не сме видели нищо, което да противоречи на предварителната оценка на президента Дуда, че това най-вероятно е резултат от украинска ракета за противовъздушна отбрана, която, за съжаление, е паднала в Полша, но ние ще продължим да оценяваме и споделяме нова информация“, каза той.

Коментирайки думите на украинския президент Володимир Зеленски, че ракетата, паднала на територията на Полша, не е украинска, Блинкен подчерта, че Украйна, Полша, САЩ, както и страните от НАТО и Г-7 имат „задължение да следват фактите".

"През цялото това време поддържаме редовни контакти с нашите украински партньори. Днес отново разговарях с моя колега, външния министър Дмитро Кулеба, след разговора ни с него вчера. Споделяме информацията, която имаме. И, отново, разследването продължава. Така че трябва да доведем този процес докрай", каза Блинкен, добавяйки, че Зеленски също лично се е свързал с Дуда, за да "изясни фактите". Според него украинската страна е уверила партньорите, че "извършва цялостен анализ на случилото се".

В същото време, според Блинкен, "най-важният факт" е, че "независимо от конкретните детайли на този инцидент, Русия е отговорна за случилото се", тъй като извършва ракетни атаки на украинска територия. „Сега  всеки ден виждаме как Русия изстрелва ракети към Украйна, опитвайки се да унищожи нейната критично важна инфраструктура“, каза държавният секретар на САЩ. "Украйна има право да се защитава. И ние се ангажираме да подкрепяме Украйна във всичките ѝ усилия, които тя предприема с цел самозащита", добави Антъни Блинкен, цитиран от ТАСС.

 

 

 

 

 

Коментари

  • Блинкен го казва с вид на човек, почерпен с антифриз ?

    17 Ное 2022 17:21ч.

    Сигурно сетне си е изял писалката ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    17 Ное 2022 17:30ч.

    Ако можеше да обясни какво прави противовъздушна ракета в Полша а не в посока Русия всичко щеше да си дойде на мястото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами защото базово са програмирани,

    17 Ное 2022 19:00ч.

    при колебание в системата, да следват курс на запад. Съвсем логично. Братята да не са луди да заложат курс на изток. Тези обаче не са отчели тази подробност, щото акъла им е другаде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ракетите земя-въздух и въздух-въздух се самоунищожават, ако изгубят целта

    17 Ное 2022 19:04ч.

    Някои от тях могат обаче при определени обстоятелства да бъдат използвани срещу радиокантрастни цели на земята, например неизлетял още самолет. Или автомобил. Или трактор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    17 Ное 2022 17:36ч.

    Няма как да признае,че това е много елементарен опит за правокация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    17 Ное 2022 17:36ч.

    Русийката досега взе 87 хил. Кв. Км. Като даде 100 000 убити и ранени, 2 млн. И избягаха и остана без съюзници. Няма толкова пропаднала държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Я ходи да дрънкаш глупостите си в "Дневник"

    17 Ное 2022 17:46ч.

    Реститутките там ще те оценят по достойнство

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    17 Ное 2022 17:59ч.

    Това е все едно България да нападне в 5 часа Македония и след 8 месеца да е взела само Крива паланка, като е дала 5000 убити и ранени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    17 Ное 2022 17:48ч.

    Ментето скоро не се беше появявало. Да не е било на фронта?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Украйна има право да се защитава

    17 Ное 2022 19:55ч.

    Има, разбира се. Но без да пуца сватбарски. И без да предизвиква щети у трети лица, нали? Къде е руската ракета, която украинската е гонила над Полша? Защо не се е самовзривила? Защо е преследвала в догон над Полша? Малко глупаво е това. Ако е била в срещен курс, няма как да тръгне в догон, щото губи целта и следва да се самоунищожи. Изобщо, украинците са големи идиоти... И ние оръжие ще им даваме. По-добре на маймуна калашник да дадем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    17 Ное 2022 20:02ч.

    Малии, кво става? Путин отстъпи само Херсон и всички се насраха.. Ами ако беше тръгнал да дава Москва???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи