Блинкен разкритикува Китай заради инцидента с шпионския балон

Блинкен разкритикува Китай заради инцидента с шпионския  балон

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен нарече действията на Китай по отношение на шпионския балон, открит над САЩ, "безотговорни и неприемливи", предаде ДПА.

Блинкен каза, че в телефонен разговор с директора на Централната комисия по външни работи на Китай Ван И той е заявил, че присъствието на летателния апарат във въздушното пространство на страната е явно нарушение на суверенитета на САЩ и явно нарушение на международното право. Той е добавил, че светът очаква от САЩ и Китай да управляват отговорно отношенията си, САЩ правят това и очакват същото от Китай.

"САЩ ще продължат да поддържат отворени линии за комуникация с Китай, включително за справяне с този продължаващ инцидент", каза Блинкън. Основният приоритет на Вашингтон е да отстрани балона от въздушното си пространство, каза още държавният секретар на САЩ, без да уточни как трябва да стане това.

Блинкън, чието посещение в Китай беше отменено поради навлизането на балона във въздушното пространство на САЩ, заяви, че иска да посети Пекин веднага щом условията позволят това. Обаче поведението на Китай в навечерието на посещението е било "в ущърб на дискусиите по същество, които бяхме готови да проведем", добави той.

Междувременно китайското министерство на външните работи заяви, че полетът на китайски "аеростат" над САЩ представлява форсмажорно произшествие, и обвини американските политици и медии, че се възползват от ситуацията, за да дискредитират Китай, предаде Ройтерс. "Китай винаги е спазвал стриктно международното право и е зачитал суверенитета и териториалната цялост на всички държави", се казва в изявление на министерството.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • nan

    04 Фев 2023 9:20ч.

    голям срам за САЩ с този "китайски" балон. оказва се, че най-мощната армия на света не може да свали балон, който безпрепятствено снима цялата им ядрена триада над американска територия. доколкото разбирам, това е обект летящ в стратосферата и не може да бъде свален с конвенционални пво ракети. и все пак...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лети, лети балон,

    04 Фев 2023 9:33ч.

    хамериканци го гледат и не могат да го свалят. Блинкън отлага посещението си в Китай. Маргарита Симонян предполага, че това е китайски отговор на нежеланото посещение на Н. Пелоси на Тайван. Кра-си-во!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    04 Фев 2023 9:34ч.

    Граждански метериологичен балон, който се е отклонил от курса си за което жълтите се извиняват. Ееех, мъко рубладжийска..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @Ким Чен Ун 04 Фев 2023 9:34ч.

    04 Фев 2023 9:50ч.

    хохохо

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    04 Фев 2023 9:52ч.

    има новини за още един "отклонил" се китайски метеорологичен балон над Венецуела.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • стар блинк д.с.

    04 Фев 2023 9:53ч.

    Това е едно подсещане за тъпите янкистанци - че ще могат да използват такива балони, когато Русия и Китай им свалят спътниците за разузнаване и целеуказване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кимчо, евроджендърче недоклатено, жълтопаветниче некъпано!

    04 Фев 2023 10:09ч.

    Баце, къде видя "рубладжии"? Или, викаш, козяк като каже ...! Козяк, козяк, незачет! И опорките днес много нефелни, бе! А, и кимчо, мамин-сладък, козяшки лебец нема да има за тебе днес! Анадънму??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун 04 Фев 2023 9:34ч.

    04 Фев 2023 10:50ч.

    Момче! Ти наред ли си с главата? Май си се родил с гладък мозък.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Козяк 16

    04 Фев 2023 12:30ч.

    Поздравяваме другаря Ким за гениалното прозрение, че това, че ние в демократичен САЩ се наакахме от страх, заради отклонил се китайски метеорологичен балон, представлява в същността си "мъка рубладжийска". Козяк зачет! Опорките днес много адекватни! Днес козяшки хотдог за тебе ще има! Ашколсун!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма по тъпо нещо от ощетен от природата евреин

    04 Фев 2023 9:46ч.

    Емблематичен гастрол на този тъп Блинкен в ролята на последен държавен секретар на Пиндостан.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • квинтесенциален армаментариум

    04 Фев 2023 9:49ч.

    Така е като папаш хамбургери от изкуствено месо и буболечково брашно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логото

    04 Фев 2023 9:50ч.

    Оправданията на американците да не свалят балона е заради това, че съдържал касета с вируса на коронатрипер и евентуалното му разпръсване представлявало опасност от атака с биологично оръжие върху населението. Както е казано, гузен негонен бяга. А какво ли ще стане, като му дойде редът за отмъщението срещу другото им провинение - взривяването на потоците?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    04 Фев 2023 10:05ч.

    Всичките ви новини са такива - откровен фейк . Какво стана с газта, с големите приходи от суровини, със загиващия Запад, който ще умре от студ и глад, с големите военни успехи. Накрая се реализира сценария от 1989 г. И се изпокривате като мишки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • черна магия

    04 Фев 2023 10:13ч.

    Тоя Ким Чен Ун да не е ония вещица уркаинската посRаничка с куклите, губерките и заклинанията бе?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аз знаЯ КОЙ Е "киН чеМ уМ"(КимЧенУн) от коментиращите ТУК...

    04 Фев 2023 10:39ч.

    ТОВА Е томиТо бикОФФ(томабиков) от герП - седесе!!!!САМО ТОЙ Е ТОЛКОВА ТЪП,ЗА ДА ГИ ПИШЕ ТУК тез ГЛУПОСТИ!!!!ДА ПРИПОМНИ:ОТ ПАРТИЯТА на "кривата Уста"(кунева-ПРЪМОВА)КЪДЕТО томито беше най отявлен КРИТИК на тиквата от банкИ(ДОРИ ЩЕШЕ ДА ГО "вкарва" в ЗАТВОРА),ПРЕМИНА във седесето-герП и СТАНА НАЙ ГОЛЕМИЯ ПРИВЪРЖЕНИК на тиквата от банкИ и ОТЯВЛЕН ПРИВЪРЖЕНИК на фашизЪма в бегето!!!вЕНСЕРЕМуС!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    04 Фев 2023 11:24ч.

    в щата Монтана вдигат украинския флаг с надеждата, че Пентагона ще защити американското небе от китайския "балон".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    04 Фев 2023 11:52ч.

    С прозаични и скучни аргументи се правят жалки опити да се прикрие мистерията за летящия над САЩ аеростат. А истината е, че над щата Монтана се рее "балонът "Виктория", издигнал се преди 170 години в книгата на Жул Верн "Пет седмици в балон". Ето какво кратка извидка, в която авторът описва един летателен ден. " Денят на 17 май мина спокойно и без никакви произшествия. Пак започваше пустинята. Умерен вятър носеше „Виктория“ на югозапад. Тя не се отклоняваше ни наляво, ни надясно". Фактът, че "Вктория" все още продължава своя полет е умопомрачителна мистерия. Най-достоверната хипотеза е, че Китай е създал машина на времето, която го върнала назад със 170 години. Геополитически анализатори се опасяват, че чрез прелитащия над САЩ аеростат, Китай цели да върне историята на САЩ в годините на Гражданската война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Guest

    04 Фев 2023 12:29ч.

    Китайците показват, как и без да ползват скъпи спътници, могат да разцентроват "свтовния хегемон"! Жив майтап на гол ...(сещате се какво)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    04 Фев 2023 13:21ч.

    дебилът Джо Байдън: „Пътувал съм в над 140 страни по света. Бих перифразирал с една фраза от моя стар квартал - другите страни по света не са нищо друго, освен кръпка на нашите дънки. И ако правим това, което искаме, значи трябва да го правим."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи