Блинкeн изрази надежда успешната контраофанзива да принуди Путин да преговаря за мир

Блинкeн изрази надежда успешната контраофанзива да принуди Путин да преговаря за мир

Ръководителят на американската дипломация Антъни Блинкeн изрази надежда, че една успешна контраофанзива на Украйна срещу руските сили може да принуди руския президент Владимир Путин да преговаря за мир, съобщават Франс прес и Ройтерс.

"Една успешна контраофанзива би могла да направи две неща: да засили позициите на Украйна на масата за преговори и да накара Путин най-накрая да преговаря за прекратяване на тази война, която той започна", каза Блинкeн пред репортери заедно с италианския си колега Антонио Таяни. "В този смисъл това би могло да приближи мира, а не да го отдалечи", добави той на пресконференция. 

Държавният секретар на САЩ изрази увереност, че украинските сили ще постигнат успехи, тъй като Киев обяви вчера, че си е възвърнал три села в източната част на Донецка област - първите териториални придобивки, постигнати след "контранастъпателни действия", споменати предишния ден от президента Володимир Зеленски. Но "все още е твърде рано" да се каже как ще се развият събитията, добави дипломатът.

В събота президентът Зеленски призна, че неговата армия провежда "контранастъпателни действия", но не пожела да говори за тях в подробности.  Ден по-рано руският му колега Владимир Путин увери, че очакваната от месеци мащабна украинска контраофанзива е "започнала", но че силите на Киев "не са успели да постигнат целите си" след няколко дни на ожесточени боеве.

Блинкeн обаче подчерта, че всяко мирно споразумение ще трябва да бъде трайно, т. е. да не позволява на Русия да се превъоръжи и да атакува отново след шест месеца, година или две години. Държавният секретар на САЩ добави, че очаква НАТО да предостави "силна политическа и практическа подкрепа" на срещата на върха на Атлантическия алианс във Вилнюс през юли.

 

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен (вдясно) се ръкува с италианския външен министър Антонио Таяни при посещението му във Вашингтон. Снимка: АП

Блинкен изказа съболезнованията си на семейството на Силвио Берлускони и на италианския народ заради кончината на бившия италиански премиер, който почина вчера на 86-годишна възраст. "Той очевидно беше изключително значима фигура в живота на Италия, в политическия живот, в обществения живот на страната", подчерта Блинкен на пресконференция във Вашингтон с италианския външен министър.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Наблюдател13

    13 Юни 2023 11:00ч.

    Очевидно Блинкен е прав когато говори, че едно успешно контранастъпление ще принуди руснаците да седнат на масата за преговори. Обаче ако на контрата има и реконтра тогава обикновено играта свършва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    13 Юни 2023 11:07ч.

    Тонка, моето момченце.Войната тепърва започва.Ще загинат десетки ако ли не стотици милиони по целия свят.... На Руският Лидер тепърва му идва апетита.. :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еми

    13 Юни 2023 11:34ч.

    Прав си, ще загинат много хора и този път задокеанските подстрекатели няма да могат да гледат отстрани, а ще се пържат в ядрения ад.И няма мърдане този път.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истината

    13 Юни 2023 11:10ч.

    България Те направиха втора Украйна, окупирана, окаляна , тъмна страна

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gen.Gurko

    13 Юни 2023 11:31ч.

    Какъв перфиден евреин. Нямат стигане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тъп евреин от украински произход. Лайномозъчен, като Нюланд

    13 Юни 2023 12:25ч.

    Цялата администрация от идиоти е много подходяща за закриване на САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Помнещ

    13 Юни 2023 11:32ч.

    !943 година. Месеци юни-юли. Курската битка. Операция "Цитадела" на немското командване. 2023 година -"контраноступ на ВСУ". През 1943 г. прорив с дълбочина 12- 35 км. " Тигри", "Пантери". Сега "Леопарди", " Брадли". Прорив 1-2 км. "Историята се повтаря, първият път като трагедия, втория път като фарс" - Джулиан Барнс. Има време да проверим това твърдение. А Блинкен требе малко да почете история.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съвременник

    13 Юни 2023 11:39ч.

    То бива простотии, ама накъртват вече. Цитат: "всяко мирно споразумение ще трябва да бъде трайно, т. е. да не позволява на Русия да се превъоръжи..."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да не позволява на Русия да се превъоръжи

    13 Юни 2023 11:46ч.

    Как ще стане тая работа ? САЩ ще окупират Тула, Ижевск, целия Урал, Дальний Восток ? САЩ ще върнат супервайзерите си в руския ВПК ? САЩ ще накарат Русия да се върне във всички напуснати договори - за ПРО , за ракетите със среден обсег, нов СТАРТ /СТАРТ 3/ , ограничения по ДОВСЕ за конвенционалните оръжия ? САЩ ще спрат новите военни разработки на Москва ? Ще превземат корабостроителниците в Северодвинск ? ... Изобщо това "да не се позволява на Русия да се превъоръжи" , днес 2023 , е идиотия от висш порядък. За сетен път се убеждаваме, че Западът е под управлението на идиоти. Никаква връзка с реалността, живеят в някаква тяхна виртуална реалност...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • модерно робовладелство

    13 Юни 2023 12:04ч.

    Инфантилизмът на тоя е даже по-голям от този на тукашния Женята Василев. Ти му говориш, то продължава да си приказва и да си вярва, тропайки с краче. Като дете, вкопчено в любимата си играчка е тоя Блинкен, както и цялата политическа камарила от гмо-назначенци в гнилия Запад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    13 Юни 2023 13:11ч.

    Не се притеснявай за това. За Западните луксозни стоки - Мерцедеси, БМВ-та, АйФони и пр. руските олигарси и г.за си ще дадат, така че сами ще се наврат в миши г.з. Както винаги се е случвало досега с ватенките в историята - 1853, 1904, 1914, 1941, 1990.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русофобските обсесии на Блинкен,

    13 Юни 2023 12:01ч.

    на В. Нюланд и още шепа психо-неокони и маниите им за световна хегемония подклаждат войната. И изобщо не им пука, че убиват Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Именно те убедиха Байдън

    13 Юни 2023 13:23ч.

    да се съгласи да взривят Северен поток. И към тях водят организираните с ръцете на украинците терористични акции.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • коментар

    13 Юни 2023 12:19ч.

    Целия този ,, бълвоч от думи" написан по-горе ми звучи, като песен на Графа, ,, а дано, ама надали". Тази така наречена контраофанзива на укритие ще се окаже ялова като всичко останало сътворено от тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия ще седне на масата на преговори

    13 Юни 2023 12:24ч.

    Само след капитулацията на Украйна и НАТО .До тогава ще има як Руски бой по натовската техника и правенето от нея на скраб .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САЩ трябва да избират между АУКУС и НАТО, респективно между Китай и Русия. Нямат ресурси за двете забавления едновременно. Всъщност, под въпрос е дали имат ресурс дори само за Европейския ТВД

    13 Юни 2023 12:45ч.

    Затова най-вероятно на САЩ им се наложи да напуснат Европа по Кабулския сценарий, при това доста скоро. Дали след това на европостанците ще им останат сили да се правят, че НАТО все още съществува е под въпрос.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕдНа

    13 Юни 2023 12:36ч.

    Ами, ако контранастъпланието не успее? Има ли някой в щатите, който да подаде оставка, поради неумението си да предвиди и ръководи военните действия на украинците, някой, който да се почувства виновен за напразно похарчените за оръжия милиарди и стотиците хиляди жертви в името на лична доктрина? Тук се говори, че ние сме били някакви байганьовци и не сме знаели как се подават оставки при очевидни провали! Ами в щатите, и ЕС, и НАТО? Или там са толкова стари, че не могат да се ориентират, от коя страна именно да напуснат международната сцена? Просто са открили как да превръщат човешката кръв в долари!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Santana

    13 Юни 2023 12:42ч.

    Надеждите на Блинкен са говежди, както се казва. Той е просто един неадекватен за тази позиция тип. А дори и това, че днешните масони-смешници (снимката на ръкостискането) не са като онези от миналото на зидарите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мечтай си Блинкенчо и троли си троли, като луда отвързана крава.

    13 Юни 2023 12:50ч.

    Армия России уничтожила неофашистов батальона «Арей», заявивших о взятии Нескучного на острие Времеевского выступа.7-й батальон «Арей» «Украинской добровольческой армии» — это неонацисты «Правого сектора»*, приписанные к 129 Криворожской бригаде теробороны.10 июня эти нацисты обнародовали ролик из села Нескучное. Теперь бандформирование публикует некрологи и фото ликвидированных боевиков. Источник: https://rusvesna.su/news/1686603088

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    13 Юни 2023 13:05ч.

    Горячев се казва. Бил голям боец, генерал. Бил се в Чечения и пр. Докато не се срещна с Украинците, които веднага го гръмнаха, разбира се. Само както те могат ! Да са живи и здрави ! Героите на Украйна и България ! Слава !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи