Благодатният огън слезе в храма на Гроба Господен в Йерусалим (снимки, видео)

Благодатният огън слезе в храма на Гроба Господен в Йерусалим (снимки, видео)

На Велика събота, в навечерието на Великден, Благодатният огън слезе в храма на Гроба Господен в Йерусалим, предаде БГНЕС. 

В мига на появата му забиха камбани, настанаха възгласи, а много миряни, изпълнили храма, започнаха да снимат с телефоните си. Благодатният огън символизира чудотворната светлина на Възкресението на Христос, за която говори още апостол Петър, и се смята за светиня за вярващите.

 

 

Появата му в навечерието на православния Великден чрез молитвите на православния патриарх, духовенството и хилядите поклонници, се нарича "чудото на слизането на Благодатния огън". В първите минути след запалването този огън има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

 

 

Огънят възниква над Божи гроб като стълб от синя светлина, от който патриархът запалва свещи. Понякога се запалват спонтанно свещите и лампите около църквата. Патриархът изнася огъня пред църквата, откъдето вярващите го разнасят, а в някои случаи бива пренасян със специални самолети до по-далечни православни страни.

 

 

За втори път през последните 17 години българска делегация не пътува до Божи гроб за Благодатния огън. Възкресение Христово ще бъде посрещнато с пламъка от миналата година, който се съхранява на специално място.

 

 

Източник: NOVA TV

 

 

 

 

Коментари

  • Христос Воскресе !

    23 Апр 2022 23:51ч.

    Как се казва този храм ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    24 Апр 2022 20:43ч.

    С храм или без, това е Гроб Господен. Няма как да има друго име.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Anonimen

    26 Апр 2022 8:51ч.

    Да, това е едно чудо.Но случайно хванах по Алфа как Сидеров говореше за филма ''Страстите Христови''.За кратките сцени,които коментира,ни направи съпричастни към смъртта на Христос.Никоя друга телевизия не показа хубав филм за Великден.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи