Бизнесът поиска Асен Василев да се извини за свое изказване за заплатите

Бизнесът поиска Асен Василев да се извини за свое изказване за заплатите
Асоциацията на работодателите в България поиска от финансовия министър Асен Василев да се извини заради свое изказване, направено в четвъртък по време на заседанието на Тристранния съвет, на което управляващи и представители на бизнеса и синдикатите обсъдиха проектобюджета. За извинението членуващите в асоциацията (Стопанската камара, търговско-промишлената палата, Конфедерацията на работодатели и асоциацията на индустриалния капитал) пишат в писмо до медиите, макар вчера да не реагираха на подразнилото ги изказване.

 

Според писмото при обсъждането Василев е заявил, че "от пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни. Защото не могат да създадат организация и не могат да използват уменията на работниците. Тук работникът не можел да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро".


От публикация във "Фейсбук" още от вчера пък се вижда, че главният икономист на КНСБ и преподавател в УНСС Любослав Костов изразява съгласието на синдиката с тази теза.

 

Като икономист и като финансов министър, г-н Василев би следвало да е наясно, че в България половината от заетите на минимална заплата са в бюджетната сфера. Така по неговата логика, най-некадърен работодател е именно държавата, посочват в писмото си работодателите. Те вече няколко пъти изразиха недоволството си от поредния ръст на минималната работна заплата, заложен в проектобюджета и от това, че няма обективни критерии, по които се прави това.

 

На минимална заплата в частния сектор се назначават хора с ниска или изцяло липсваща квалификация и опит, твърдят те. Посочват, че в малките населени места и в общините с преобладаващо ромско население работодателите поемат социалната функция на държавата като обучават и квалифицират напълно неграмотни и без никаква квалификация хора, и им плащат колкото изкарват.

 

"Вместо да получат благодарност, работодателите в такива общини сега ще бъдат обявявани за некадърни. Да, в чужбина такива хора получават повече, но за такава работа и резултати, такова е и заплащането. В чужбина и министрите получават повече", се посочва в писмото.

 

Според организациите непремереният ръст на минималната работна заплата за някои икономически дейности и райони на страната води до изравняване на всички възнаграждения на нивото на минималната работна заплата и демотивиране на работещите да се квалифицират и полагат по-производителен труд.

 

"Т.е. проблемът не е в нивото на заплащане само на наетите на минимална заплата, а е структурен проблем, свързан с цялостното ниво на заплащане на труда", посочват организациите.

 

Допълват, че минималната заплата е резултатна величина и се определя от количеството и качеството на положения труд, а не е социална помощ.

 

В допълнение отбелязваме, че по показател "работещи бедни" България е в средата на класацията в ЕС. А по показател "популизъм на политиците", който представлява съотношение на МРЗ към БВП на глава от населението, сме № 1, се посочва в писмото.


Асоциацията напомня на министъра, че "некадърният" български работодател, за разлика от европейските си колеги, е принуден да плаща непосилни сметки за ток "кадърно" управление на енергийният сектор, заради неефективно управление на образованието пък трудно намира квалифицирани и то недостатъчно кадри и е принуден да губи време и ресурс за преодоляване на множество бюрократични спънки, "заради "целенасоченото" изразходване на милиони за електронно управление в държавата с почти нулев резултат и ширеща се корупция (в борбата с която все още няма реални резултати)" .

 

Бизнесът настоява вицепремиерът да се извини на работодателите като посочва, че на техните усилия денонощна ангажираност се крепи функционирането на обществените системи.

 

"Дневник" изпрати въпрос за това на Министерството на финансите.

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • "от пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни."

  28 Яну 2022 13:36ч.

  Хехехе и от кога човек трябва да се извинява за това, че имал дори и малко смелост да излезе от матрицата и да каже истината? Царят /работодателят/ отдавна е гол по линя на заплащането на аргатите си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Бизнесът настоява вицепремиерът да се извини на работодателите като посочва, че на техните усилия денонощна ангажираност се крепи функционирането на обществените системи."

  28 Яну 2022 13:46ч.

  Охо, та ако не е обществото в лицето на Държавата и Общините да крепят Бизнесът с държавни и общински поръки, каква ли част от него и гравитиращите около него търтеи ще успеят да работят и изобщо да преживяват? Обществените системи спокойно могат да функционират поддържани от държавни и общински фирми, които ще генерират добавена стойност не по-малка от тази на частния бизнес, но която би могла да бъде използвана за образование, медицина и социални придобивки, като улично осветление, редовно улично почистване, социален патронаж на изоставените си от децата имигранти възрастни, масов спорт, електротранспорт и много други, вместо печалбите да потъват в офшорни зони, псевдоелтни учебни заведения за наследниците на бизнеса и пазвите на пищни силиконки, не ли, бизнесо?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  28 Яну 2022 14:20ч.

  Хъм. Ми освен, че са некадърни и некомпетентни, те са и много, ама много лакоми гъ@ове. Ма народът го е казал: Лакомо дупе, планина повдига :D.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  28 Яну 2022 14:39ч.

  Какви извинения?!? За подобни изказвания се подават оставки! Лесно е да се разполага с държавен ресурс, да получавш бюджетна зплата и да заклеймяваш работодателите като "некомпетентни и некадърни". Направихте всичко, което можахте - затваряхте, отваряхте, налагахте санкции и т.н., докато докарахте мнозина до фалит.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Асенчо, не Асенов

  28 Яну 2022 14:52ч.

  трябва да си изключа автокоректора..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 10% плоскоданъков...

  28 Яну 2022 15:15ч.

  Василев е заявил, че "от пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни. Защото не могат да създадат организация и не могат да използват уменията на работниците. Тук работникът не можел да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро". ТОЧНО !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  28 Яну 2022 15:17ч.

  (...) и да заклеймяваш работодателите като "некомпетентни и некадърни". (...) Не са некадърни, те са супер некадърни. Т.нар. "писмо" на изстрадалите работодатели илюстрира капацитета им. Да вземем това: (...)Да, в чужбина такива хора получават повече, но за такава работа и резултати, такова е и заплащането (...), което е отговор на констатацията на А. Василев, че едни и същи хора, с една и съща квалификация, в Бг им плащат минимална заплата, а в съседство 3 пъти повече. Което от своя страна пък е по повод на твърдението на работодателите, повтаряно от десетилетия, че бг-работниците не са квалифицирани. Е, как тъй - в Бг при тях, не са квалифицирани, а в съседство - са? Нещо не е наред в условията, организацията на работата, които се създават от работодателите, както не е наред и собствената им, на работодателите, квалифицираност. Това "писмо" е връх на безсрамието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • " "от пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни. Защото не могат да създадат организация и не могат да използват уменията на работниците"

  28 Яну 2022 15:19ч.

  За първи път да похваля някого от ПППП и то защото си е позволил да каже истината в очите на тази гмеж от назначени за бизнесмени алчни, нагли некадърници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тук министърът е прав

  28 Яну 2022 15:21ч.

  Досега от около 10 работодатели, включително и чужденци, мога да дам някаква положителна оценка на 2 от тях. И не защото очаквам да не работя и да взимам милиони, а защото част от предприемачите са просто алчни и прости. Има дори и с психически проблеми.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Въпрос

  28 Яну 2022 15:37ч.

  А нима мислиш, че министърът е без проблеми и то доста сериозни? Я пак си помисли...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • елитът долу

  28 Яну 2022 15:39ч.

  Кой бяга от България, специалисти и работна ръка или бизнесът? На кого е по изгодно в България????? комфортно? на некадърници които не може да направят продукт и да го реаализират, на ниво като бизнесът в богатите страни. .... Нямало хай-тек за туй нямало голяма добавена стойност - от която да заделят за големи заплати. България и Гърция изнасят хай-тек еднакво за 2-милиарда долара. Нова Зеландия има БВП три пъти повече от България но има 4-пъти по-малко износ на Хай-тек - под 600 милиона долара. Виетнам има 1000 милиарда, колкото Япония, износ на Хай-тек. Япония има 5500 милиарда БВП, Виетнам БВП 260 милиарда долара. .................. Работодателските съюзи и неолиберализмът изключват потреблението като смисъл за БВП. Но кога в историята е имало икономика с БВП на глава 50 000 долара и заплати от 100 долара, дори от 500 да е??? А БВП което се реализира на вътрешният пазар, зависи от вътрешното потребление. Заплатите задават и стимулът за образование. Ние изнасяме и внасяме две-трети от БВП, потребляваме една-трета от БВП. Китай изнася и внася около една-шеста, тоест потребляват над 80% от своят продукт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виетнам има 100 милиарда, колкото Япония, износ на Хай-тек.

  28 Яну 2022 15:45ч.

  Кой бяга от България, специалисти и работна ръка или бизнесът? На кого е по изгодно в България????? комфортно? на некадърници които не може да направят продукт и да го реаализират, на ниво като бизнесът в богатите страни. .... Нямало хай-тек за туй нямало голяма добавена стойност - от която да заделят за големи заплати. България и Гърция изнасят хай-тек еднакво за 2-милиарда долара. Нова Зеландия има БВП три пъти повече от България но има 4-пъти по-малко износ на Хай-тек - под 600 милиона долара. Виетнам има 100 милиарда, колкото Япония, износ на Хай-тек. Япония има 5500 милиарда БВП, Виетнам БВП 260 милиарда долара. .................. Работодателските съюзи и неолиберализмът изключват потреблението като смисъл за БВП. Но кога в историята е имало икономика с БВП на глава 50 000 долара и заплати от 100 долара, дори от 500 да е??? А БВП което се реализира на вътрешният пазар, зависи от вътрешното потребление. Заплатите задават и стимулът за образование. Ние изнасяме и внасяме две-трети от БВП, потребляваме една-трета от БВП. Китай изнася и внася около една-шеста, тоест потребляват над 80% от своят продукт. https://www.theglobaleconomy.com/rankings/High_tech_exports

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • елитът долу

  28 Яну 2022 15:55ч.

  Никой не говори, че Китай най-много печели от декар обработваема земя. И с най-висока добавена стойност от селско стопанство, 5 пъти повече от САЩ, а с по-малко земя от сащ. Защо българи да берат ягоди и цветя на хиляди километри, а не в България? И това да е основната функция на ББР банката за развитие. .......... стига с тези лъжи за висока добавена стойност чрез цифрови глупости.. Бизнеса ще загине! Хем скъп ток хем скъп труд! ......... Причините да има енергоемка е икономика са три-четири, ниски заплати главната причина, и второстепенните са ниски данъци и евтина енергия, плюс некомпетентност в други области и пазари. Главното е евтин труд, който прави ефективно производство на енергоемките производства. ПЪК И НА МАФИОТСКАТА ОЛИГАРХИЯ! Нито ще се появят бизнеси с повече добавена стойност, нито ще се намали енергоемкостта на БВП, ако заплатите са ниски - като сега. Никой не излиза ейтака от комфортната си зона - щом е комфортна все още. Обстоятелствата променят. битието-съзнанието.. Сегашният лев купува колкото 20 стотинки от преди 35 години. Значи токът не е много по-скъп, но 500 лева семеен доход тогава се равнява на поне 2500 лева сега. Масовият семеен доход сега е 1500 лева. 30 години на вятъра, и още толкова предстоят. Георги Ганев – доктор по икономика, Център за либерални стратегии и ДБ: "когато извадиш пари от ръцете на предприемачите, а те основно харчат за инвестиции и създаване на нов произодствен капацитет. Когато обаче ги дадеш в ръцете на работещите, те най-вероятно отиват, както обичам аз да казвам - в крайна сметка в тоалетната." - ЦИТАТ ОТ ГАНЕВ .... призив за ниски заплати! ... Ганев мисли работниците за глупави, и значи те тъй или иначе трябва да са бедни и ще са бедни. Тоест, според дясната идеология, бедните - тоест глупавите, не подлежат на еволюция, нито те нито децата им, и не са им нужни пари за образование и инвестиции. ......................... БВП на Германия и на България разделено на глава е реално като 10 прически за общо 500 евро, за Германия, и 5 прически за общо 100 евро. По реален продукт БВП е два пъти разлика, но по паричен БВП е 5 пъти разлика. И понеже 20% от БВП отиват за инвестиции. Значи България произвежда два пъти по-малко продукт от Германия, с 5 пъти по-малко инвестиции и заплати. БВП и затова е по-малък. И като продукт и като пари..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • елитът долу

  28 Яну 2022 15:58ч.

  Вярно ли е, че сега семеен доход - средно е 1500 лева, или по-малко, а през 1988г. е 500 лева - купуващи колкото сега 2500 лева? Средна нетна заплата : 1163.97 лева. https://365novini.com/spomeni-ot-socza-fish-za-zaplata-ot-1989-g-razbuni-mrezhata/ нека говорим за храна, жилище и здраве, транспорт.. Другото е за времето си. Един компютър е бил рядкост и ненужен за повечето хора през 1980те. Макар личен автомобил и цветен телевизор през 1980-те в соцът работничската класа повече да е имала. И делът на България от световната икономика беше по-голям. И спестявания средно 1000 лева всеки имаше, равни сега на 5000 лева. Сега спестявания имат 5% от българите, средно имат 150 лева. На курорт 7%, тогава 70% - ДЕЦАТА 99%.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хехехе, туй от устата на велик работодател,

  28 Яну 2022 15:58ч.

  фалирал стартъп и оставил venture capitalists и пр. инвеститори с ОСЕМ МИЛЬОНА ПАУНДА дълг. Такива “предприемачи” и “бизнесмени” като него май имат идеята, че една компания е благотворително д-во. Не е ли учил Ъсеншу Очото в Хааавааад Economics 101? Как се отразява непазарно-командно увеличаване на заплати? Елементарно, Ъсеншу. По-малко раб. часове или по-малко работници

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Начи, следващата стъпка на Ъсеншу

  28 Яну 2022 16:10ч.

  ша да е: списък на работодатели, които трябва да изчезнат от пазар и икономика. И остават сал високорискови стартъпи и “високо иновативни” компании (на приятели, роднини и любовници) на държавно дишане. Който няма квалификация в хайтек/биотек…. да напуска татковината ил да минава на социални помощи

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  28 Яну 2022 16:11ч.

  Че за какво да извинява, след като е напълно прав ?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мамут

  28 Яну 2022 17:04ч.

  Тук министърт на финансите е прав ама много прав, то половинат работадели са назначени я от партията като Велев, я от мафията и тя дете на партията. в другите страни няма скъпа енргия нали, само в България, а като бее у нас в пъти по евтина какво направихте дане би да вдигнахте заплатите , ама ка ще ги вдигнете като служителите им са по-образовани и умеещи от самите вас -работодателите .На почти всички работодатели ако връчем метла или лопата ще свършат по-малко работа от някой циганин-ака нискоквалифициран. То затова само в България от целия ЕС, компенсира небитови потребители-работодатели щото реват като бебе за цицка, ако се спре компепнсацията кво става? ААко се спарт или намялят държавните поръчки половината ни "бизнес" фалирал" то без да точат бюджет не могат .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  28 Яну 2022 17:15ч.

  на никои няма да се извинява това са измислени капиталисти които при първата криза ореваха света че държавата им е длъжна никои не им длъжен това е капитализма фалираш и почваш отново

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • badfinger

  28 Яну 2022 17:40ч.

  Като министър председател Станишев заяви , че за туризма ще докара кадри от Филипините , а за промишлеността 30хил. инженери от Македония - те едва ли имат въобще толкова . Това го каза соц. лидер като средство да се запази ниското заплащане в БГ . И двете страни са прави - в промишлеността качествени хора получават малко пари заради ограничения пазар на труда , а във вузовете професорите не си развалят рахатлъка за да подготвят качесвени хора .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изобщо не трябва да има частни работодатели

  28 Яну 2022 18:16ч.

  Всички проблеми на "бизнеса" са от глупост, некомпетентност и алчност

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баба Яга

  28 Яну 2022 19:22ч.

  Нагли до ушите! Най-после някой да им каже в очите, че царят е гол, а те за нищо не стават. Алчни и прости до мозъка на костите! Е има тук там по някое изключение, но изключение!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баба Яга

  28 Яну 2022 19:27ч.

  Направо ме втрещяват тези наглеци. Та извинение искали!!! Малеее, брей.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бони

  29 Яну 2022 4:35ч.

  Браво на министъра! Промяна не само в съдебната система. Не само в зравната. Не само в образованието. Никой досега не рече - изчъгъртване на измислените работодатели у нас! Той го каза на висок глас. Да го подкрепим!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • !?!?!

  29 Яну 2022 8:06ч.

  Доста адвокати на министъра, но по съвсем същата логка той също трябва веднага да бъде уволнен, понеже далеч не създава условията за бизнес които има в ЮК, ЮС, Европа и др. Колко плащат за ток и газ българските бизнеси, а колко в горните страни. В България основният източник на корупция и терор, заграбване на бизнеси са държавни институции, дори службите за сигурност. Ако бяхте работили в и като работодател и като работник/ служител в ЮК или ЮС, например, би ви било пределно ясно, че проблемът е по-високо в държавата, не в дребния бизнес. За сравнение, бих предложил на интелигентно осмислящите хора да погледнат портфолията на университети като ТУ Делфт(Холандия), ДТУ(Дания) и да ги сравнят с това което се вижда по архаичните страници на ТУ или СУ в София. В крайна сметка, възпитанието на министъра очевидно е проблем, но по-скоро си е негов проблем. Изказаното от него становище обаче, показва наличието на една широка некомпетентност и непознаване на ситуацията, както в България, така и в останалия свят. Очевидно си имаме работа с дълбоко повинцилна личност, собственик на лъскава, но куха диплома.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НАЛИ

  29 Яну 2022 10:12ч.

  Когато капиталистическата световна олигархия, и администрацията им - НАТО, МВФ, ЕС, Отворено общество, искат да вкарат някоя страна в своят пазар и добитък, те казват - че до 5 години или за 800 дни, ще изчезне бедност и корупция в тази държава. След 5 или 30 години, още няма благинки, те казват - че демокрацията иска време и не търпи скокове. Не, те мразят инстинктивно демокрацията, и ползват думата свобода. Следва да се разбира, че свободата се изгражда за 100-200 години, дори казват 300. Да косим ливадата 300 години ще имаме английско богатство и свобода. благинки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Извинение?

  29 Яну 2022 13:16ч.

  Откога в България има бизнес? Това са си занаятчии с джипове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи