Бизнесът: Танкерите с втечнен газ не са 7, а 3, с 35-40% по-скъп от газа на „Газпром експорт“

Бизнесът: Танкерите с втечнен газ не са 7, а 3, с 35-40% по-скъп от газа на „Газпром експорт“

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) призовава за спешни мерки за осигуряване на необходимите количества и при разумни цени на природен газ. Според бизнеса въпросните мерки включват и спешно възобновяване на доставките от „Газпром експорт“, съгласно съществуващия договор. 

 

Отворено писмо на АОБР

На 27 юли т.г. Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) за пореден път призова за спешни мерки за осигуряване на необходимите количества и при разумни цени на природен газ, вкл. да бъдат възобновени спешно доставките от ООО „Газпром експорт“, съгласно съществуващия договор.

В отговор на този наш призив, на 28 юли т.г. министър-председателят в оставка оповести намерение за сключване на договор с неизвестен за обществото американски доставчик за седем танкера с втечнен газ, но „пропусна“ да даде достатъчна информация относно ценовите условия, трасетата за доставка и други важни обстоятелства, които българският бизнес, а и българското общество следва да знаят.

Всъщност, танкерите не са седем, а три – останалите четири са за следващата година и са непотвърдени. Въпросните три танкера за настоящата година биха осигурили по-малко от половината от недостигащите ни количества. Освен това, няма осигурен капацитет – нито на терминал за разтоварване, нито на трасе до газопреносната мрежа на България.

Дори по някакво чудо да се намери начин втечненият газ да стигне до България, той ще е с 35-40% по-скъп от газа по договора с „Газпром експорт“. А като се добавят и неустойките, които ще платим по клаузата "вземи или плати" в договора ни с „Газпром експорт“, този газ ще ни излезе три пъти по-скъп от този, който имаме, но не взимаме.

За всички разумно и обективно мислещи хора е повече от ясно, че е безалтернативно възстановяването на доставките по съществуващия ни договор с руската страна. Вече станаха ясни откровените неистини за оскъпяване с 11% при превалутирането – не се оскъпява с нито цент! Ако правителството не е наясно как се прави превалутиране, да се консултира с колегите си в Италия, Германия, Франция, Австрия, Словакия и Унгария.

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Независимо от това, че служебното правителство още не е обявено, очевидно е, че то с „летящ старт“ ще трябва да решава неотложни проблеми.

Не можем да губим и ден повече! Въпреки и без това мизерно малкия си обем спрямо годишното потребление, газогранилището в Чирен е най-празното в ЕС.

Наясно сме, че сме поставени в условията на тежка политическа криза, но в настоящия момент много по-страшна е енергийната и икономическа криза особено за бизнеса, който не може да пренастрои производството си на други енергоносители за месеци дори. Нека политиците ни престанат с непремерените, неразумни и национално безотговорни действия и говорене. Грешките са направени, но трябва спешно да бъдат поправени, ако искаме българската икономика да оцелее и домовете ни да са топли.

 

 

Коментари

  • CNN

    01 Авг 2022 14:12ч.

    Танкерите с втечнен газ не са 7, а 3, с 35-40% по-скъп от газа на „Газпром експорт“!!! И ще дойдат на сега, а на КУКУВО ЛЯТО !!! Слава Американу, слава Булгаристану, героям слава !!! АМИН !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Paula Fox

    02 Авг 2022 0:13ч.

    Понякога съм известна и като На стара коза яре

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Робеспиер Гълъбов

    01 Авг 2022 14:13ч.

    Бизнесът защо не си договорят газ директно с Газпром?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аха

    01 Авг 2022 14:14ч.

    Крайно време е бизнесът да почне да назначава политиците, а не разни амабасади...Тва, при положение, че самият бизнес не е назначен де

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • топ 10

    01 Авг 2022 14:48ч.

    Според либералната идеология, на чиято основа сваляха комунизма, бизнесът, като част от гражданското общество, има право на протест и гражданско неподчинение срещу политическата намеса на държавата в частния живот на предприемачите. Наистина структурите на бизнеса трябва да обявят бойкот на политическото изнудване, довеждащо до загуба на пари и управленски суверенитет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ала_Бала

    02 Авг 2022 7:46ч.

    Така е при класическия капитализъм, но не при фашизма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По-скъп газ?! Кой можеше да си помисли?

    01 Авг 2022 14:53ч.

    Уилти, нали тъй ве?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Невярващ

    01 Авг 2022 14:54ч.

    Някои, изобщо повярвал ли е за по-евтин втечнен газ от идващите танкери на просто Киро. С ръка на сърцето ще си призная, че в началото и аз му се ,,връзвах", но отдавна напуснах отбора на наивниците и една дума не вярвам на този индивид.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • След като е по-скъпо

    01 Авг 2022 15:53ч.

    3 танкера е по-добре от 7.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ми, да!

    01 Авг 2022 16:12ч.

    Дано няма газ за Топлофикациите, че сметките им ще бъдат непосилни за средния българин!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бизнесът: Танкерите с втечнен газ не са 7, а 3, с 35-40% по-скъп от газа на „Газпром експорт“

    01 Авг 2022 16:11ч.

    Не били компютри, а били компоти и няма да ги изнасямае, а ще ги внасяме. ОгледАл се Илия, та па в тия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С.И.Паси

    01 Авг 2022 16:17ч.

    Още ли ДАНС не са натоварили Киро в камионетката за беседа?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    01 Авг 2022 17:17ч.

    Когато вземат от онова, от което си вземат на Кирето му се привеждат 7 танкера, на Ленчето, че газта е три пъти по-евтина, на Зеленски, че влиза в Крим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баба ти

    01 Авг 2022 17:21ч.

    едно време си е стояла на село и си е бачкала на нивите там, а не е живяла в София на жълтите плочки,дето няма ни огнище, ни котле, да си вари боба!! Махай се от София и си отивай на село, но вече и там не искат дърва и огнища, а електричество или газ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баба

    01 Авг 2022 17:39ч.

    Бабиното, България от всички най-малко се нуждае от газ. Не ме карай на стари години да ти обяснявам и аз защо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отцепникът

    01 Авг 2022 17:57ч.

    Слушам преди малко по БТВ Николай Радулов как показа нагледно, че се бори за места в листите на ПП за предстоящите избори с начина си на говорене в стил Кирил Петков и Асен Василев. Всяка втора дума е Путин и как е добре, че сме се откъснали от руския газ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Костов

    01 Авг 2022 18:13ч.

    "Бизнесът" очевидно е поел ролята на лоби на Газпром.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Костов

    01 Авг 2022 18:16ч.

    А това, дето танкерите били само три, а не седем, направо ме разплака. Сещам се за едни самолети F-16, дето ужким щяха да бъдат осем, пък се оказаха нула.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    01 Авг 2022 20:43ч.

    Това Раб. Дело ряпа да яде - тук се лъже като за ТКЗС-то. Читалците трябва да са от най-плоските. Онези, с чутури, които ср сваряват по-трудно от Самоковски камък.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начи, ни тряъши да са бърза с устафкътъ на Кирча

    01 Авг 2022 21:33ч.

    Да беъ му дали ощи ден-два и сичку с гаСта щеши дъй шес

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Али Луя

    01 Авг 2022 22:46ч.

    Каквото и да си приказваме, поддържането на благосъстоянието на европейското население и индустрия в последните десетилиетия се дължи до голяма степен на евтините ресурси от Империята на Злото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ала_Бала

    02 Авг 2022 7:51ч.

    Най-лесно може да се достави газ по Балкански поток, като се направи отклонение за пулнене на газохранилишето в Чирен. Но за това даже Баце не говори, защото този измекярин, иска и литър руски газ да не постъпи в България. Такова е условието на амерканците да го допуснат до властта в България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • TASS

    06 Авг 2022 0:17ч.

    Лъжа е че американския газ е много по скъп от руския, дайте конкретни цифри че да се убеди народа

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи