Бизнесът ще подкрепи Антон Хекимян за дигитализацията в София

Бизнесът ще подкрепи Антон Хекимян за дигитализацията в София

Антон Хекимян, кандидат за кмет на София и Любомир Минчев, кандидат за общински съветник от ГЕРБ-СДС се срещнаха с асоциации от ИТ сектора - БАИТ, БАСКОМ, БРАИТ, ИКТ клъстер. 

"Понеже ИТ секторът е най-бързо развиващият се в България, трябва да го подпомогнем в намирането на кадри. За целта Столична община може да се ангажира със създаването на специализирано ИТ училище в партньорство с бизнеса. Има подобен работещ модел в Бургас, който ще проучим и приложим. Най-малкото общината може да подпомогне развитието на успешния модел на ТУЕС. Трябва да подпомагаме всички млади хора, които искат да се развиват в сектора на Информационните технологии, защото там е истинската добавена стойност за икономиката на града и държавата. София трябва да продължи да бъде хъб за образование, наука и иновации", заяви Антон Хекимян и добави: 

Хората, ангажирани в ИТ сектора, са активни в обществен план. Вие сте проактивни, не се занимавате само с бизнеса си, но се интересувате от развитието на средата, създавате и подкрепяте мислещи граждани, с активни обществени позиции и това е ценно за обществото

Много се говори за дигиталния двойник на София- честно трябва да се каже: много от тези процеси вече са стартирали в Столична община, но това изисква огромен ресурс и той е не само финансов. За да се направи, е нужно да се събират и да се натрупат огромно количество данни. 

Пътувайки с градски транспорт, виждате колко лесно се случва това- допирате само банковата си карта. Около 70 000 пътувания на ден отчита системата с банкова карта. Това е огромно улеснение за софиянци.

За мен дигитализацията означава бързина и ефективност, помощ за хората и най-вече повече ефективност в работата на общинската администрация. Когато има дигитална следа, корупцията вирее много трудно. Целта ни е да няма разнасяне на хартия, разкарване на хората от гише на гише, искане на пари под масата. 

Любомир Минчев, кандидат за общински съветник изтъкна следното: 

Всичко, което може да се дигитализира, трябва да се дигитализира. А което не може, трябва да се направят законодателни промени, така че да може.

Ще създадем ИТ център за идеи, своеобразен тинк-танк към общината, за да сме в постоянен диалог с ИТ бизнеса, защото той е двигател на местната икономика. Срещите ни ще бъдат регулярни – на всеки три месеца, за да се държим информирани в процесите.  

Ще продължим работата по това общината да се свърже с държавния дигитален облак, което ще дигитализира над 50 услуги, вкл. адресната регистрация.

От ИТ сектора изразиха подкрепата си за Хекимян: 

София не е град, София е столица. Софийският кмет е четвъртият човек в държавата. Половината от икономиката е в София, повече от 65%. Това население може да бъде мобилизирано да изисква. Вие имате възможност да поставяте теми, които да бъдат разисквани. Едно е да се шеф на голяма фирма или председател на асоциация, но от трибуната, която се намирате вие можете да направите промяна от съвсем друго естество. Именно затова ще имате подкрепа от наша страна.

 

Коментари

  • Мери

    10 Окт 2023 14:07ч.

    Много е претъпкана залата, като гледам. Та наред с претъпканата такава ми е много интересно защо аптекари и джипита от квартала ката ден пищят, че компютърните им програми не бачкат, нещо се запъвали... Защо, бе, питам, нали сме най-квалитетните айтита в света. Що не протестирате! Жалка картинка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Въх

    10 Окт 2023 14:10ч.

    Чудесно. Но ще трябва, освен ИТ сектора, да подкрепите и производителите на восъчни, може и на лоени свещи. "Зеленият" ток - йок. И най-важното, да изобретите работещи компютри без ток. Да се задвижват директно от слънце и вятър. Дните без слънце, в случай, че бай Гейтс успее да го затъмни, ще бъдат обявени за почивни. Може и направо за национални празници, изрично написани в конституцията. А когато всички станат ИТ кадри, защото само те са носители на "истинската добавена стойност за града и държавата", най-накрая ще бъдат разрешени всички въпроси. Няма други отрасли - няма други проблеми. Като няма хляб, яжте виртуален. Накрая ще останат да стърчат само едни празни банкови клонове, а по улиците ще бродят банди от ИТ зомбита.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Z T.M.

    10 Окт 2023 14:22ч.

    На български се казва цифровизация!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хазин

    10 Окт 2023 14:27ч.

    Тази агенда 20-30 е на Давос, многопластова е, всеки васал повече или по-малко в своята компетентност участва. Отделно има и втори контур примерно ако правителството не е за, работят пряко с местната власт. В една света книга е записано: Който няма белега на звяра няма да може да купува и продава. Една от целите е транс националните компании да превърнат капитала във власт. Гледаме Канада, отидеш на митинг, самата банка ти блокира банковата карта, даже и на приятелите ако ти помагат. Сатанистите много милеят да няма пари в брой ;)...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    10 Окт 2023 14:59ч.

    Що за кандидат кметове? Погледнете им предложенията - дигитализация, детска градина, памтнека на съветстаа армия и не знам си какво. Къде е СТРАТЕГИЯТА за развитие на София? Докога лаици разни ще ни предлагат промени на парче и ще се упражняват върху гърба ни?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боги

    10 Окт 2023 15:13ч.

    Абе, Мехикянчо, София има нужда и от автомонтьори, електротехници, заварчици и пр. Не можеш да инсталираш цялото население пред компютрите. Или ще си внесеш инженери от мигрантите?)) Ама нали трябва да се докараш пред спонсорите...))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жалки отрепки

    10 Окт 2023 16:49ч.

    Демек София да я направят 15-минутен град. Само дето няма да стане, градовете, че дори и столицата не стават за дигитално " идеално бъдеще" според плановете на НСР. Само тези алчни ач кюпеци не могат да видят това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи