Бизнесът пита Петков: Има ли договор за американски втечнен газ? КЕВР обяви, че такъв няма

Бизнесът пита Петков: Има ли договор за американски втечнен газ? КЕВР обяви, че такъв няма

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) призовава правителството да обяви на какъв етап са евентуални преговори за доставка на природен газ, защото е изключително важно да се знае дали те са гарантирани не само за юли 2022 г., но и в дългосрочен порядък.

Понастоящем бизнесът и обществото все още не са информирани дали има подписани споразумения за дългосрочна доставка на природен газ от алтернативни на "Газпром" доставчици.

Това е записано в писмо на Асоциацията, подписано от председателя на АОБР и на УС на БСК Добри Митрев и адресирано до премиера до премиера Кирил Петков.

След спирането на доставките на природен газ за България от страна на Руската федерация бяха осигурени алтернативни доставки. Значителна част от тях са благодарение на танкери с втечнен природен газ, напомнят работодателите.

Правителството обяви, че "Булгаргаз" ЕАД е закупил два танкера, които са достатъчни да задоволят търсенето в страната до края на юни 2022 г. От правителството беше дадена и информация, че се търси дългосрочно решение за гарантиране на доставките, се посочва още в позицията на АОБР.

Припомняме, че в понеделник сутринта пред БНТ председателят на КЕВР Станислав Тодоров обясни, че все още няма подписан договор за доставка на американски втечнен газ.

Ако хранилището в Чирен не бъде запълнено на 100% и не заработи газовата връзка с Гърция, има риск за доставката на газ към потребителите и топлофикациите, обясни още Тодоров.

"До момента мисля, че се водят преговори, но доколкото съм информиран, не мога да потвърдя дали има подписан такъв. В момента, в който се пристъпи към такава стъпка, трябва да го представят договора в КЕВР за одобрение.

Второто нещо, което трябва да се случи, за да гарантираме потреблението в България е да напълним Чирен на 100%. Към момента е 23%. Според мен е твърде малко. С около 15% трябва да се пълни Чирен от тук нататък без да се пропуска дори един ден, за да може да се напълни до 1 октомври.

Третото нещо, което трябва да се случи, е газовата връзка с Гърция да е построена и оперираща", каза още Тодоров.

"Епицентър" припомня, че на 11 май от САЩ премиерът Кирил Петков обяви, че е договорил евтин газ, за да не може Русия да ни извива ръцете. Колко точно струва „синьото гориво“ от Америка така и не стана ясно, като цената му варираше от „в пъти по евтино“, „30% по евтино“, „същата цена“ или „би трябвало на еквивалентна цена“.

На 15 май пред Нова ТВ премиерът съобщи, че двата кораба от САЩ вече са тръгнали и уточни, че договорът е подписан директно с американска компания. Очаквало се те да стигнат в България на 8 и 23 юни. Но отказ да съобщи коя е тази компания.

Три дни преди първата уречена дата вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев обяви, че не просто газът е тук, а вече е и влязъл в микса.

„Доколкото знам, танкерите с американския втечнен газ се разтоварват в момента и си ползваме газа от там”, обяви той съвсем между другото, отново пред Нова ТВ на 5 юни.

А на 6 юни от Министерството на енергетиката официално обявиха, че България е получила първия танкер с американски втечнен газ, синьото гориво е пристигнало и вече се разтоварва.

Ето пълния текст на писмото на АОБР:

ДО
Г-Н КИРИЛ ПЕТКОВ,
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА Р БЪЛГАРИЯ

КОПИЕ:
СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ

ОТНОСНО: Осигуряване на доставки на природен газ за страната за м. юли 2022 г. и дългосрочно

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

След спирането на доставките на природен газ за Република България от страна на Руската федерация бяха осигурени алтернативни доставки. Значителна част от тях е благодарение на танкери с втечнен природен газ.

Правителството обяви, че „Булгаргаз“ ЕАД е закупил два танкера, които са достатъчни да задоволят търсенето в страната до края на юни 2022 г. От правителството беше дадена и информация, че се търси дългосрочно решение за гарантиране на доставките.

Понастоящем, обаче, бизнесът и обществото все още не са информирани дали има подписани споразумения за дългосрочна доставка на природен газ от алтернативни на „Газпром“ доставчици.

Призоваваме правителството да обяви на какъв етап са евентуални преговори за доставка на природен газ, защото е изключително важно да се знае дали те са гарантирани не само за юли 2022 г., но и в дългосрочен порядък.

С УВАЖЕНИЕ,

ДОБРИ МИТРЕВ

Председател на УС на БСК
и председател на АОБР за 2022 г.,
по поръчение на АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ

 

Коментари

  • Начи, ся пазарими дипутати

    13 Юни 2022 15:55ч.

    после ши пазарими гаС ку устани времи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Али Луя

    13 Юни 2022 16:33ч.

    Стига въпроси, стига мрънкане, ние сме на страната на цивилизаоваността, щяли да банкрутират бизнеси и да гладуват и студуват хора. Ако ще да измрем, ще е с гордо вдигнати чела, ние сме толерантни богоборци, демократични либерали, капиталът е нашият природен закон, банкерите и технократите са нашите водачи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    13 Юни 2022 17:10ч.

    Не питайте, ще ви излъже отново! Докато се усетите, ще мине време и после пак ще трябва да питате :(((. После пак

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи