"Бизнес инсайдер": Украинската армия не е изградила отбранителни линии в ключов сектор на фронта, ситуацията е критична

"Бизнес инсайдер": Украинската армия не е изградила отбранителни линии в ключов сектор на фронта, ситуацията е критична

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Украинските сили извън наскоро превзетия Авдеевка са превъзхождани с въоръжение, има недостиг на критични доставки и се бият срещу руско настъпление от отбранителни позиции, които далеч не са добре укрепени, пише Business Insider.

Погрешни стъпки в планирането и различни пропуски накараха Украйна да пропусне възможността да изгради отбранителни линии в този ключов сектор на фронта, което означава, че украинската армия сега трябва да го направи, докато отблъсква руските атаки, което значително затруднява ЗСУ.

Сателитните изображения на украинските позиции показват колко базови са всъщност тези отбранителни линии. Украйна не е обърнала достатъчно внимание на този проблем, а освен това ѝ липсва оборудване и работна ръка. Строителството е изостанало, има липса на инженерни подразделения.

„Качеството на тези отбранителни линии не e достатъчно добро, за да се противопостави на масивните булдозерни тактики на руските сили“, каза Сергей Храбски, пенсиониран полковник от украинската армия, пред The ​​New York Times.

Той казlа, че Украйна не е поставила достатъчeн акцент върху изграждането на защита, но също така проблем са и недостигът на работна ръка и оборудване. Строителството е изостанало. "Имаме липса на инженерни подразделения. И дори тези, които имаме, нямат необходимото оборудване", каза той.

Украинската армия започна процеса на планиране на отбранителни укрепления близо до Авдиевка само преди три месеца, но има ограничен напредък, съобщи The Times. Украйна е изградила доста основни траншеи, но не много други.

Украинската армия започна процеса на планиране на отбранителни укрепления близо до Авдеевка само преди три месеца, но има ограничен напредък. А самият град, за който месеци наред се водеха ожесточени боеве, попадна под руски контрол.

За сравнение, Русия започна да планира своята отбранителна стратегия в Южна Украйна повече от шест месеца преди контранастъплението на Украйна, укрепвайки позициите си с множество препятствия. Тази тактика в крайна сметка се оказа печеливша за руските окупатори, защото украинската контраофанзива през 2023 г. не доведе до резултат.

Военни експерти посочват, че ситуацията на фронта е критична за Украйна най-вече заради липсата на снаряди и оръжия. Освен това Киев все още не е приел така важния закон за мобилизацията, макар че по различни оценки страната има капацитет да мобилизира на теория 5 милиона мъже. Армията поиска поне още 500 000 войници на фронта.

Източник: businessinsider.com

 

 

Коментари

  • на теория

    08 Март 2024 10:21ч.

    404 може да е 35 милиона. На практика е 19 милиона. На теория може да мобилизира 5 милиона мъже. В действителност 1,5 - 2 милиона. Впрочем и това не е никак малко, изтреблението на хохлите е предвидено да продължава още...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    08 Март 2024 10:36ч.

    Много от мобилизираните дават фира преди да стигнат до фронта. Сателитите и агентурата не спят. Има ли струпване на повече от 40 - 50 човека и нещо долетява.Колко полигони, хотели и общежития вече не съществуват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    08 Март 2024 14:24ч.

    Когато не си подготвил резервна отбранителна линия предварително, се налага да се копае замръзналата почва 1

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И нищо за

    08 Март 2024 10:38ч.

    краденето в пирамидата, не казва хохолът?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Михаил Михайлов Константинов

    08 Март 2024 10:40ч.

    Една държава, която насилствено мобилизира войниците си, пиши я бегала. М-да.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    08 Март 2024 10:42ч.

    Тез сега и бетон, и строителни машини ще искат. Наште жълтопаветници, да фащат по една лопата 8-ми номер и бегом да бъркат бетон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логото

    08 Март 2024 10:45ч.

    Изграждането на отбранителни линии зависи от доктрината и стратегията, то не е въпрос на конюнктура и тактика. Време и средства трябват за едно такова изграждане, а западният инвеститор натиска пушечното месо за офанзива, независимо, че самият инвеститор едва ли разбира какво е това военна офанзива, и то срещу руснаци. Слабото място на Запада е, че знае само едно - да граби, да унищожава, да убива.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    08 Март 2024 11:04ч.

    Значи, в скоро време руснаците да чакат нещо... Съпрайз, тъй да се каже... Англо и вся остальная кожата си менят, ама нрава си не. До няколко дни. Предполагам, че руснаците вече са го разбрали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    08 Март 2024 11:07ч.

    На теория може и с мобилна отбрана. Ма трябват механизирани съединения, авиация и ПВО, както и дълбочина стотина километра. Кат няма-копаш. Ма настъпление, че настъпление...сега кога да леят бетон, кога да стяга.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бай дъ уей...

    08 Март 2024 11:11ч.

    Тези алармистки дописки в стил - "Помощ, Украина губи във войната !..." Се пускат съвсем умишлено. Първо, те са яко пресилени. Русия държи инициативата и настъпва с малки стъпки в много направления. Но укрите съвсем не са пред "рухване" на фронта. Например , след като загубиха Авдеевка, те се окопаха здраво на 10 км. западно /Тоненкое-Орловка-Бердичи/ и в момента удържат здраво тези позиции. Руснаците се отказаха от "атака в движение" и прегрупират сили... Така е и на другите направления. Фронтовете са почти замръзнали, или руснаците имат микроскопичен напредък, измерващ се в метри. Явно такава е стратегията на Кремъл. Не се цели "пробив" , не се цели решителен разгром на ВСУ, цели се - разкарване на топката ! Явно се чака ноември и изборите в САЩ. Москва чака Доналд Тръмп, въпреки майтапчийските заявления на Путин че "предпочита Джо Байдън да спечели, защото е по-опитен политик!" ... Какво целят такива алармистки дописки ? Защо те представят ситуацията за укрите по-тежка, отколкото е в действителност ? Нищо друго, освен задържането на вниманието на западната публика върху "необходимостта от още подпомагане на Украйна !" . Подготвяне на атмосфера за изпращане на западни военни на терен ! Насаждане на усещане за нова Студена Война, преминаваща дори в гореща ! На запад отскоро вече редовни са страшките тип "Карибска криза" , за ядрени атаки, унищожаване на западни градове от атомните оръжия на "злите руснаци" , и т.н и т.н... Ето например френските медии ! Франция напоследък е поставена на "устата на топа" на русофобията посредством зависимия сбърканяк президент. Та какво пускат френски медии /следящи много внимателно какво говорят в Русия!/ - https://www.msn.com/fr-fr/actualite/monde/un-pr%C3%A9sentateur-de-la-t%C3%A9l%C3%A9vision-russe-joue-la-carte-de-la-provocation-et-de-l-outrance-contre-la-france/ar-BB1jvbo5?ocid=msedgdhp&pc=DCTE&cvid=a403e0d2928345fd90304b91dc257425&ei=27 Соловьев в своето ток-шоу се двоуми кой френски град първи да бъде заличен ? Париж, Марсилия ... ? Аууу , какъв зъл Соловьев ! Какви лоши руснаци ! Тази елементарна демагогия се поднася на редовите французи извън контекста на реалността в Европа. Забравят се елементарнити въпроси ! Чии бойни самолети летят по очертанията на държавните граници ? ЧИИ ??? Руси самолети ли летят около сепаратистка Корсика и Кот д Азюр, или френски рафали летят на майната си трънкина по границите на Крим и в Черно Море ??? Няма втора наглост като западната наглост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • спрете сирените

    08 Март 2024 11:24ч.

    Русия на Путин няма сметка да среща натовските армии извън територията на Украйна, за да не ги консолидира излишно. В такъв случай те ще влязат на театъра на бойните действия като интервенти, което ще отслаби собствената им консолидация и няма да даде възвишен мотив на нито един натовски войник да се потапя в илюзията, че воюва за правдата. Същевременно Русия не би следвало да допусне натовски крак да стъпи на собствените й територии, които не са покрайнина. Така или иначе, стратегически Западът не е добре позициониран, доколкото в тази игра той не знае какво е дефанзива, въпреки че уж призовава укрите да строят отбранителни съоръжения. Но свой ред Русия не залага на офанзивна тактика по ред познати на всички съображения, и най-вече защото е безумно мразена от всички западни елити, което се отразява донякъде и на части от народите им.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    08 Март 2024 11:19ч.

    Вероятно ще съберат ПВО от страната и ще прикрият артилерията да пробват с бараж да спрат руснаците в направленията на ударите. Ако намерят снаряди или жертват неприкосновеният запас(остава и да нямат). Плюс пушечно месо да закърпят пробивите. Само че ще оставят градовете - население, индустрия и комуникации без прикритие. Включително подвоза на снаряди. За съжаление моментът за преговори бе изпуснат и войната вече си е в коловоз.Касапницата ще си продължи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ганди

    08 Март 2024 11:19ч.

    В един друг форум имаше една куха манерка, която по липса на фантазия постоянно припяваше едно и също - чемодан- вокзал-Масква. Малко ше го барна само - лопата-вокзал- Киев! Съвсем по евроатлантически - няма войски, само помагаме. Умнокрасивите? п.с.ако трябва и паре за разширение парцела в Банкя може да се помисли. Социални бонуси бе!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    08 Март 2024 11:27ч.

    Добра, но закъсняла идея. Ще трябват поне три месеца да научиш умнокрасивите от коя страна се държи лопатата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ганди

    08 Март 2024 12:12ч.

    Ааамиии! Ако можем да решим само част от задачката - умнокраставите /аз тъй си им викам/ на собствен ход да отидат на брегада в 404, там по съкратената процедура ше ги научат с лопатата да копат като малки багерчета. Не им мисли аз обучението.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    08 Март 2024 12:25ч.

    Смисълът на живота им по дефиниция е че са успели, умни и красиви щото никога не са си цапали ръцете с физическа работа. Екзистенциален конфликт, по-важен от разгрома на Путин. Ако ги накараш да бачкат ще озвереят и ще посрещнат Бащицата с цветя кат Освободител.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател 13

    08 Март 2024 11:45ч.

    Чух експерт да казва, че в момента се търсят къде са 10-ната милиарда дадени от американците за изграждане на отбранителната линия която я няма. Въпроса ми е колко от тези пари са откраднати преди да стигнат до Украйна? Другото което чух, че вече руснаците не прилагат щадящи тактики а я карат вече по учебник- първо с далекобойна артилерия и ФАБ-250 и 500 се разрушава всичко по пътя а това означава и увеличение на жертвите всред цивилното население.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • това цивилно население

    08 Март 2024 12:10ч.

    Доколкото изобщо има останало такова, наистина няма какво повече да се "щади". Имаха над две години да се махнат ! Ако нямат пари да дадат рушвет и да са в България или Словакия, поне можеха да са в Карпатите или около Ровно. Какво повече се церемонят руските сили на фронта ? Имам приятел руски гражданин, който следи отблизо какво става в родината му и съпреживява естествено... Та какво ми преразказа /от негови познати, семейство с военен, офицер от фронта/ още от първата година на войната... Руски части настъпват , танкова колона се движи по черен път, бързат за да не спрат и да станат мишена за обстрел. Внезапно на пътя изниква ужасна "преграда". Местни цивилни, закопани до шия в земята от ВСУ на средата на пътя !!! Танковете спират и тутакси започва артилерийски обстрел от към позициите на ВСУ ! Ей затова им служат цивилните на ВСУ ! Ей това правят бандеровците с /уж/ собственото си население ! Живи щитове ! Затова стига нежности - ФАБ 500 , ФАБ 1500 , ФАБ 3000 , Солнцепек , касетъчни бомби, Искандер-и и т.д. Всичко по пълна програма !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ами айде де

    08 Март 2024 12:00ч.

    Какво толкова се мотаете, сега е момента, утре Европа ще има повече оеъжия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    08 Март 2024 12:24ч.

    Ще има - дръжки. Откъде ще ги вземе? Ще произведе - къде, с кого и как? Ще купува - откъде и от кого? Пари има ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отбранителни линии може да няма

    08 Март 2024 12:03ч.

    Но има пари за многомилионни имения в Италия и Флорида :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    08 Март 2024 12:30ч.

    Запазването на уменията е основна причина елитите да водят война. Какъв е смисълът да я печелят ако останат без имения?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи