Бившият японски премиер Шиндзо Абе е прострелян по време на предизборна проява

Бившият японски премиер Шиндзо Абе е прострелян по време на предизборна проява

Бившият премиер на Япония Шиндзо Абе е бил прострелян в гръб от неизвестен мъж тази сутрин по време на предизборна реч в град Нара, съобщи агенция Киодо. По-късно японското правителство потвърди, че  Абе е прострелян, предаде Франс прес.

Бившият лидер на управляващата Либерално-демократическа партия е участвал в проява в града преди насрочените за неделя избори за горна камара на парламента. Полицията е задържала нападателя на местопрестъплението. Абе е паднал на земята, облян в кръв. Откаран е в болница.

Според службата за пожарна безопасност Абе не дава признаци на живот и е в състояние на кардио-респираторен арест, съобщи телевизия Ен Ейч Кей. Франс прес отбеляза, че това е терминът, който се използва в Япония, преди лекар да констатира официално смъртта.

Състоянието на бившия премиер на Япония Шиндзо Абе е много тежко след извършената срещу него атака с огнестрелно оръжие, заяви междувременно японският премиер Фумио Кишида, предаде Франс прес.

Моля се за оцеляването на Шиндзо Абе, каза още Фумио Кишида. "Ще ми се да вярвам, че са били взети достатъчно мерки за сигурност, но разследването ще даде отговор на този въпрос", подчерта той. Атаката срещу Абе е "абсолютно непростима", категоричен бе японският премиер.

Заподозреният за атаката срещу Абе е казал на полицията, че бил недоволен от политиката на Абе и затова искал да го убие, съобщи японската телевизия Ен Ейч Кей.

Във връзка с прострелването на Абе е арестуван 41-годишният жител на Нара Тецуя Ямагами. Той бе задържан на местопрестъплението, заяви японската полиция.

Тецуя Ямагами, мъжът, който простреля днес бившия премиер Шиндзо Абе, по-рано е служел във военноморските части на Силите за самоотбрана на Япония, съобщи телевизия "Нихон ТВ".

Посланикът на САЩ в Япония Рам Иманюел заяви, че е "натъжен и шокиран" от новината за прострелването на Абе. "Натъжени сме и сме шокирани от прострелването на бившия премиер Шиндзо Абе. Той беше невероятен лидер на Япония и непоколебим съюзник на Съединените щати. Правителството на САЩ и американският народ се молят за добруването на Абе, на семейството му и на японския народ", се казва в изявление на Иманюел.

Източник: БТА

Коментари

  • топ 10

    08 Юли 2022 8:45ч.

    Беше свестен, единственият японски премиер, който умееше да се договаря с Путин. Разбира се, ам.ок. не му простиха, защото не е идиот и обратен. Всички, които дават лош пример, биват убивани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    08 Юли 2022 8:50ч.

    аз си помислих същото, след като прочетох новината. не съм в течение на политическия живот в Япония в момента и нямам представа дали Абе имаше шансове да спечели изборите, но с оглед на глобалната картина, неговото отстраняване не е случайно и не е дело на "луд". по-скоро личи почерка на дълбоката американска държава (Кенеди, МЛК, Боби Кенеди, Ленън).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кирил подложи крак

    08 Юли 2022 8:48ч.

    Сега всички падат. Това беше цената на кирчовата услуга, мечешка услуга. Това е и цената за това, че избраха България, за да потопи либерасткия кораб. По един или друг начин ще се очистим от тези гниди. Буквално и преносно глави ще хвърчат като зелки. Някои хора го знаехме отдавна. Само либерастите още се надяват на незнайно чудо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кирил вече има ново име

    08 Юли 2022 8:49ч.

    Кирил-динена кора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Япония е окупирана страна

    08 Юли 2022 8:54ч.

    В окупираните страни окупаторите могат да правят каквото си поискат с окупираното население, вкл. с политиците на окупираните. Толкова !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Путинист в Япония?

    08 Юли 2022 8:59ч.

    Не бъркайте умението да се преговаря с предателството към собствената си страна. Япония никога не го е правела.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • обсесия

    08 Юли 2022 9:09ч.

    Ти си обсебен. Сам си поставяш опорки, и сам почваш да се въртиш около тях като прЕститутка около пилон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    08 Юли 2022 9:18ч.

    Случват се такива работи в "демократичните държави". Спецслужбите им са слабички. Има изперкали "вълци единаци". Специално в Япония не са рядкост подобни психопати. Помним оня сектант със зарина. По -малко познат е случая с един голям японски писател който напада военното министерство през 1970г... https://en.wikipedia.org/wiki/Yukio_Mishima

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бившият японски премиер Шиндзо Абе е прострелян по време на предизборна проява

    08 Юли 2022 9:24ч.

    Путин ли е дръпнал спусъка?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    08 Юли 2022 9:33ч.

    Защо пък Путин?А не е ли странна бързата загриженост и "шокираност" на американците?А Путин и Абе много неща щяха да изчистят в отношенията между страните си,ако краварите не си ръгаха рогата навсякъде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ВВВВВВВВВ

    08 Юли 2022 10:06ч.

    Един от малкото реално мислещи западни политици.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи