Бившият шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс купи и ТЕЦ "Марица Изток 3"

Бившият шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс купи и ТЕЦ "Марица Изток 3"

Още по темата: Скандален сърбин и офицери от ЦРУ купуват Нова телевизия,   Как бившият шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс се превърна в медиен магнат на Балканите

Компанията влезе в България през 2011 г., когато купи от италианската “Енел” един от тецовете в Маришкия басейн. Сега централата произвежда 13% от тока, който се потребява в България.

Американската инвестиционна компания Kohlberg Kravis Roberts&Co (KKR) е новият собственик на ТЕЦ “КонтурГлобал Марица Изток 3”, съобщи Ройтерс. Председател на борда на глобалния институт към компанията е бившият шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс. В сделка на стойност 2,2 млрд. долара KKR е придобил друга американска компания - ContourGlobal, която има мажоритарен дял в българската електроцентрала, а 27% в нея са на Националната електрическа компания, уточнява flagman.bg.

Бордът на компанията вече е одобрил офертата и препоръчва на акционерите да я подкрепят. Съгласие имало и от Reservoir Capital Group - най-големия акционер със 71,4% в ContourGlobal. Сделката ще се осъществи чрез компанията Cretaceous Bidco, регистрирана в Лондон в края на март 2022 г. От KKR заявяват, че оценяват ContourGlobal като висококачествен бизнес, подкрепен от балансирано и географски диверсифицирано портфолио за производство на електроенергия. Компанията осигурявала привлекателна платформа за значителен бъдещ растеж, увеличаващ стойността, воден от променящия се характер на енергийната индустрия в резултат на целите за декарбонизация в момент на глобален енергиен преход.

ККR e една от водещите световни инвестиционни компании, има екип от над 1900 служители, а управляваните от нея активи се оценяват на близо 460 млрд. долара. Инвестициите са насочени в 10 сектора, основни сред които са енергетиката и капиталовите пазари.

Сделката за теца всъщност не е първата инвестиция на KKR в България. Компанията има дял в “Юнайтед груп”, където мажоритарен акционер е лондонският фонд “БиСи партнърс”. Преди близо 2 години “Юнайтед груп” купи БТК за 1,3 млрд. евро, а в началото на 2021 г. стана собственик и на Нова тв в сделка за 185 млн. евро.

През 2018 г. KKR наддаваше заедно с вече покойния чешки милиардер Петр Келнер за покупката на бизнеса на “Теленор” в България, Сърбия и Черна гора. Сделката тогава бе спечелена от компанията PPF на Келнер с цена от 2,8 млрд. евро.

СоntоurGlоbаl yпpaвлявa 138 централи в Eвpoпa, Ceвepнa и Латинска Aмepикa и Aфpикa. Компанията влезе в България през 2011 г., когато купи от италианската “Енел” един от тецовете в Маришкия басейн. Сега централата произвежда 13% от тока, който се потребява в България.

Енергийната компания се търгува на борсата в Лондон, а съгласно сделката KKR ще плати 36% премия над постигнатата цена за акция на ContourGlobal на борсата в понеделник.

Очаква се придобиването да бъде завършено до края на годината, като плащането ще бъде изцяло в брой. Управителният съвет на ContourGlobal вероятно ще приеме офертата, тъй като акционерите ще реализират значителна печалба, става ясно от думите на председателя на борда Крейг Хъф.

Новият собственик вижда сериозен потенциал за растеж в компанията, воден от промените в енергийната индустрия, свързани с целите за декарбонизация. "KKR вярва, че може да подкрепи ContourGlobal в целите ѝ да намали с 40% парниковите ѝ емисии до 2030 г. и да постигне въглеродна неутралност до 2050 г.", се посочва в изявлението на фонда, цитирано от Reuters.

Инвестиционната компания преговаря и за закупуване на UK Power Networks, която доставя електричество до 8 милиона домове във Великобритания и в момента е собственост на азиатски милиардер.

ContourGlobal придоби въглищната централа в България през 2011 г. от италианската компания Enel Group, която се раздели със значителна част от енергийните си активи заради свръхзадлъжнялост. Дружеството притежава 73 на сто от въглищната мощност, останалият дял е на държавната "Национална електрическа компания" (НЕК).

ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3" е ситуирана в с. Медникарово, Община Гълъбово, гр. Стара Загора и отговаря на всички екологични стандарти.Топлоцентралата е оперирана от един от най-големите чуждестранни инвеститори в България. Тя е с мощност 908 MW и произвежда средно 10% от електроенергията в България.

KKR е базирана в Ню Йорк. Глобалният инвестиционен фонд управлява активи на стойност 471 млрд. долара. Инвестициите на KKR са в различни активи – енергийни, инфраструктурни и имотни проекти, а чрез свои стратегически партньори – и хедж фондове. Притежава над 100 компании, сред които и енергийни и инфраструктурни, занимаващи се с имоти, както и със застраховане.

Източник: epicenter.bg

 

 

 

 

 

Коментари

  • Иванов

    19 Май 2022 14:50ч.

    Всичко е изкарано на сергията,като на последна разпродажба.Евтинийка,на кило - с предимство се ползват клинти от Метрополията.Руснаци не се допускат на разпродажбата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отечествен фронт

    19 Май 2022 16:47ч.

    Рашисти не се допускат, познал си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чугунената тиква с зелените чорапи

    19 Май 2022 16:58ч.

    да налапа дулото и да се гръмне... Руснаците нямат нито необходимост, нито желание да се занимават с територията-колония България. А ОФ-то си го наври отзад. И да не ОФФФФФФФ-каш много...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отче Ваш

    19 Май 2022 17:03ч.

    Има ли изненадани ??? ТА ТОВА Е ЗАПАДЪТ !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киро за корупцията

    19 Май 2022 19:29ч.

    " Очаква се придобиването да бъде завършено до края на годината, като плащането ще бъде изцяло в брой." Купуват огромен имот в кеш... кой купува имоти в кеш и с каква цел?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НЕ ТРИЙТЕ ! (че ще се повтори)

    19 Май 2022 14:57ч.

    На снимката имате типичния рептил. Прилича на човек, но не е. По-скоро е бивш човек, чиято душа е заграбена от НЕхората.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • точно!

    19 Май 2022 17:48ч.

    Ако имаше опция за гласуване на коментар с палци, щях да сложа за твоя 10 палеца нагоре. При американските политици, високопоставени агенти и водещите им от мейнстрийма имат най-изкуственият човешки вид. Пълна гротеска!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В сделка на стойност 2,2 млрд. долара KKR е придобил друга американска компания - ContourGlobal, която има мажоритарен дял в българската електроцентрала, а 27% в нея са на Националната електрическа компания, уточнява flagman.bg.

    19 Май 2022 14:58ч.

    Шумата в активи. Отлично! Така е действал и Борис Морев в края на ВВС, според Димитър Димов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Камен

    19 Май 2022 15:00ч.

    Явно са оставили Български пощи за следващата седмица.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    19 Май 2022 15:03ч.

    Сега вече централата ще бъде правилно пусната, с правилните хора, без никакви промени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    19 Май 2022 15:18ч.

    С правилната цена, след нова и прочие интернет доставчици цру си закупи и енергетиката, после що просто киро обяви газова война на Русия, аман от палячовци, не вдевам, не ги ли учат малко на полит-икономия в техното аоунсу/айви лийг, макар, че това нещо дето го инсталираха на две магарета сеното, сещате се..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • https://glasove.com/kino/general-dejvid-petreus-ot-shef-na-cru-do-medien-magnat-na-balkanite

    19 Май 2022 15:04ч.

    https://glasove.com/kino/general-dejvid-petreus-ot-shef-na-cru-do-medien-magnat-na-balkanite

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жизел Каракютукова

    19 Май 2022 15:14ч.

    В момента България е нападната и ударена като САЩ на 11 септември, само че ударната вълна е с удължено действие! Чия е сега земята на Ботев и Левски, м?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лора Дан

    19 Май 2022 15:17ч.

    Оти ручахме жабетата? Про100Киро смени една зависимост с друга, далеч по-нагла, безскрупулна и унищожителна. Същият продаде огромно (за България) количество газ от Чирен на ниски цени, както и разреши износа на жито от миналогодишната реколта при задаваща се продоволствена криза. Докога ще търпим това подажно правителство?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лора Дан

    19 Май 2022 15:18ч.

    "подажно" да се чете "продажно".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    19 Май 2022 16:44ч.

    братята французи руат жабетата, ние ручаме на жабетата мрко-твърдите части, колониализъмъ за аматьори никой не го е отменял.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бие ме ток от шасито

    19 Май 2022 15:23ч.

    Е кой да го купи бе?! Ахмед Доган ли да го купи? Той вече си има ТЕЦ. Или бившия шеф на КГБ? Него не го зная дали си има ТЕЦ. Но по принцип е хубаво всеки уважава себе си шеф да си има ТЕЦ/ВЕЦ/ВЕИ/АЕЦ или БЕТ - Батерийна Електроцентрала - това е АЕЦ на "батерий"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    19 Май 2022 15:30ч.

    мъничк справка: http://pravosudija.net/search/node/%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%83%D1%81

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    19 Май 2022 15:55ч.

    сега токът ще се изнася а ние се връщаме към фенерите как може ам ченгета да ни превземат икономически какви са тези простотии в българия думи нямам оставка и нови избори

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ало

    19 Май 2022 15:56ч.

    Нали щяхме да затваряме въглищните централи? Какво става?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    19 Май 2022 16:43ч.

    недемократичните, цру си е знак за екология, примерно ейджънт "ориндж" и другите четири цвята, дето не станаха толкова известни, има примерно и "ддт", абе демокрация от въздуха...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ужас!

    19 Май 2022 15:59ч.

    Тоя съсел на горната снимка ли е бил шеф на ЦРУ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    19 Май 2022 16:19ч.

    Да минават руснаците насам и да национализираме!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти ли бе , интернетна куришко ?

    19 Май 2022 19:57ч.

    Ще се скриеш в дън земята, или ще се обявиш за "Велик Русофил", но бил "в нелегалност" ! Такива комсомолци сме ги виждали вечно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • dma

    19 Май 2022 16:25ч.

    Класика... Сандов е асистирал за да се снижи цената.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    19 Май 2022 16:28ч.

    Корнелио, защо разпродаваш държавата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руснаци йок

    19 Май 2022 16:34ч.

    Търсим ги, ама ги няма, чакаме ги ама не идват. Плюйте си на ръцете и викайте неволята, както правят руснаците,

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    19 Май 2022 17:03ч.

    оф-то, джендерала да не е турил пр у централата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много точно !

    19 Май 2022 19:59ч.

    Русия е в голямо изпитание. Точно в момента не й е до нас. Да си помогнем сами, а помощ от вън БОГ ще ни изпрати... На първо време да "денацифицираме и демилитаризираме" козяшките подлоги ! Малко са , страхливи са, макар и кресливи...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Glen

    19 Май 2022 17:34ч.

    Не е затворена Марица изток 3, а Марица 3

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    19 Май 2022 17:55ч.

    леле какъв въргал се задава а народът спи ли спи дремете после да не сте изненадани

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия краде тока на Украйна, за да ѝ го продава

    19 Май 2022 17:59ч.

    А ние ще купуваме ток от ЦРУ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Токът от ЦРУ по подразбиране е зелен

    19 Май 2022 18:07ч.

    като Простия Колаборационист и Зелената Еуглена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сигналиста

    19 Май 2022 18:35ч.

    "Плащането ще бъде изцяло в брой"??? Че те и в Руанда не правят вече така.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Смятай значи

    19 Май 2022 19:41ч.

    Къв е произхода на кинтите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Произходът е ---

    19 Май 2022 20:05ч.

    ---печатницата на частната фирма ФЕД. Могат да си напечатат толкова тона банкноти, колкото решат. Произвеждат си банкноти /зад които стои едно ГОЛЯМО НИЩО/ и с тях си купуват МАТЕРИАЛНИ АКТИВИ за десетки милиарди ! Хитрият номер се състои в това че ти купувт активите с опрян в челото пищов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мара канибала

    19 Май 2022 19:06ч.

    Още едно доказателство, че политическият елит от бивши и настоящи държавни чиновници много удобно източват милионите на данъкоплатците с разни инициативи и сделки, пълнейки собствените си джобове. Мръсна търгашеска сган!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги

    19 Май 2022 19:12ч.

    Като сме гламави и търпим това про-американско правителство ще продаваме активи на безценица, а после ще им купуваме доста по-скъпо произведения от българи електрически ток...Къде е Киро? - На кирия!... Дай, жено, пари за катран...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пак Маги

    19 Май 2022 19:14ч.

    Въпрос с повишена трудност - Кой ли ще вземе комисионната??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Очаква се придобиването да бъде завършено до края на годината, като плащането ще бъде изцяло в брой.

    19 Май 2022 19:19ч.

    плащането ще бъде изцяло в брой?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "плащането изцяло в брой"

    19 Май 2022 19:23ч.

    Как така бе, другари анти-корупционни хамериканци? И децата знаят защо се купуват имоти в брой...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не може да ви се угоди...

    19 Май 2022 19:27ч.

    Кога гласувахте за Киро, мислехте, че се казва Киро простото, ама "простото" Киро добре ви го начука...сега ще ви продават вашия собствен ток и вие, като много умни, ще го купувате хем на по-високи цени! Да би мъдро мислело, не би чудо видяло...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А тия два милиарда долара

    19 Май 2022 19:33ч.

    даже може да са и по-малко от цената на месечния произведен ток от централата, дори и без евентуална инфлация...Куку! Де е Киро - наистина на кирия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хайдукът Софиянски

    19 Май 2022 19:36ч.

    32 години капитализъм, 32 години грабеж, разруха и геноцид.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    19 Май 2022 19:40ч.

    абе да попитам - нема ли юесай, юесей митинг, зад който се подава пиратската превъзка на онова гнусно нещо, половината от Планът Ран-Ът? Или в дей*а бг е по-модерно - Хероин Мустафам всичкото сирийски, иракски, хавганистански и прочие азовсталь убавци? льош Путин, тегави руснаци, продължавате ли да ни имате за идиоти, идиокрацията си е ваша.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сигналиста

    19 Май 2022 19:45ч.

    Ех, Петре, ех, Келнер... Аз ако бях спечелил наддаване срещу шефа на ЦРУ, кракът ми нямаше да стъпи в образцовата им демокрация. Ти иди си прави разходки с хеликоптери...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    19 Май 2022 21:44ч.

    тй петер май скоропстижно му падна фъртолета, година няма преди "сделката".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сигналиста

    20 Май 2022 0:03ч.

    После, после-е-е....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Под името «Bone face» се крие гражданинът на САЩ, наследственият неофашист Кент МакЛелън (Kent MсLellan), който сега е в Мариупол в състава на "Азов".

    19 Май 2022 20:09ч.

    Кент МакЛелън може да се превърне във важен източник на информация и живо доказателство за износа на американски национализъм в Украйна. https://colonelcassad.livejournal.com/7624041.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дачков, къде е коментарът ми?

    19 Май 2022 20:10ч.

    Дачков, къде е коментарът ми?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    19 Май 2022 20:18ч.

    Тоя на снимката най-вероятно не знае какво е купил и къде е България, ама бибилиотекарското сайтче му вменило такава покупка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    19 Май 2022 22:34ч.

    По възрастните ще Ви кажат ,че преди 1989 нямаше нито 1 предприятие собственост на чужденци.Затова и колкото и лоши да бяха,цялата печалба си оставаше в НРБ. Слаба на НРБ старата. Слава на Русия.Долу гадната колония.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро?

    20 Май 2022 9:55ч.

    Контур глобал изнасяше 100% тока който се произвежда от безплатинет лигнитни въглища зобивани от Мини Марица изток ЕАД!! Същата унищожава последните 20 години ценен български чернозем и през нея трите ТЕЦа АЕС, Контур глобал и ТЕЦа на Ковачки Брикел биват скрито финансирани от българския народ!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи