Бившият министър Никола Стоянов: С отпадането на дерогацията ще има сериозно поскъпване на горивата

Бившият министър Никола Стоянов: С отпадането на дерогацията ще има сериозно поскъпване на горивата

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Дерогацията е въведена поради липсата на невъзможност веднага да се премине на неруски петрол, а и да е в полза на българските граждани, за да няма шоково поскъпване на горивата. От една страна е важно цените да са ниски, а от друга – да няма свръхпечалби. Това заяви бившият министър на икономиката Никола Стоянов в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Това, което успяхме да постигнем е на тримесечие „Лукойл“ да се внася данък в хазната ни, като постигнахме споразумение да пренесат икономическата си дейност в България, подчерта той.

„Има данъчни закони в България и те трябва да се спазват от всички. Когато те преместиха икономическата си дейност в България през декември в хазната постъпиха 87,5 млн. лева“, посочи Стоянов.

Във връзка с обвиненията, че „Лукойл“ не внася данъците си, бившият икономически министър заяви: „Затова изискахме да има икономическа полза. Планът за преминаване на неруски петрол не може да се направи от парламента, а от „Лукойл“ под натиска на правителството. Още март месец са започнали тестове с неруски петрол. По-сериозен е проблема с логистиката. Когато виждаш, че има дерогация – е безмислено да пренастроиш на Уралс. Има действаща дерогация до края на 2024 година. Те не внасят друг петрол, защото има дерогация. С отпадането ѝ можем да очакваме сериозно поскъпване на горивата. Няма да се използва руски суров петрол, който е по-евтин и бензинът ще е по-скъп, но ще го има. Двете ни възможности за внос са през Босфора или през Черноморския регион“, обясни Никола Стоянов и показа схеми на печалбите на рафинерията и данъците, които е започнала да внася у нас, след натиска на служебния кабинет.

По думите му най-важният субект в енергетиката е да има предвидимост. „Ужасно е, че всеки ден се променят правилата. Като се реши нещо – да се работи по его. Като има свръхпечалби – да се обложат. Гордеем се, че успяхме да качим с 43%“.

Във връзка с поръчаните болни машини „Страйкър“, Стоянов заяви: „Изключително важно е тяхната поддръжка да се извършва тук и боеприпасите им да се произвеждат в България“.

 

Източник: бТВ

 

 

Коментари

  • евромайтап с изчезващ народ

    13 Ное 2023 19:15ч.

    Естествено,че ще има поскъпване . Ако някой си мисли обратното е завършен , истински , старателно изграден кретен. Но, понеже някои сили, имат интерес от бързо отпадане на дерогацията и понеже разрушаването на територийката е национален спорт и приоритет, бързо и спешно трябва да се въведе дерогацията. Това е и част от ефективното унищожаване на енергетиката и отъпяване на електората все по изчезващ и отчаяно обезличен. както се казва, държавата ще отмре, и да имаш държавна сигурност е срам и позор. Сакън, трябва да не е държавна сигурност а нещо да е нещо като сватбата на фигаро, танц с маски на дансинг. Много е важно, защото иначе подкрепяме Путин да избива добрите бандеровци. А какво каза един журналист от една велика държава за България и българите в централно гледано тв предаване. ? " Микроскопична страна, с. микроскопична икономика и микроскопичен народ." Обидно нали , но така възприемат страната с насмешка и пренебрежение,а и самите българи смятат за обидно и оскърбително да отидат да гласуват, след като знаят ,че някой примат ,полуграмотен председател на комисия ще се изгаври,като ще драска по бюлетината им. Несериозна ,малоумна работа все едно като за сбъркани триморски кретеноиди,които искат друг да ги храни и друг да ги брани а те да лапкат и папкат от чужда ръка парички колкото и както могат ,срещу рИформи разбира се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тестове с неруски петрол. По-сериозен е проблема с логистиката....

    13 Ное 2023 19:24ч.

    Веднага можем да предположим, че ще купуваме турски петрол, който (не)изненадващо ще е точно необходмият ни сорт "Уралс". Е, няма да е толкова евтино, колкото ако си го купувахме директно, но поне няма да пипаме нефтохима и ако турците не са прекалено алчни, цените ще са сравнително прилични (сравнени с това, което можеха да бъдат с друг петрол).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    13 Ное 2023 20:06ч.

    Някакъв оксиморон се е получило: ... Дерогацията е въведена поради липсата на НЕВЪЗМОЖНОСТ веднага да се премине на неруски петрол... ---- Логически следва да се каже : "липсата на ВЪЗМОЖНОСТ"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трагедия

    13 Ное 2023 21:42ч.

    Сериозния въпрос се свежда до нещо елементарно. В състояние ли е България,с нейния умствен, икономически и държавнообразуващ капацитет на нейна територия да съществува атомна централа и Нефтохим ? Отговорът е Не. Когато загуби суверенитет , губиш държавност и ставаш сбъркан в мозъка. В такова състояние България една магистрала не може да изгради камо ли да я поддържа, една трамвайна линия до кв.Княжево в София изгражда с години и не може. Един обикновен път без кръпки не може да поддържа. една обикновена болница за деца няма изградена,камо ли да я поддържа. Агонията е тази ,че в един момент и нефтохим и атомната централа ще престанат да функционират . Да не говорим за язовири ,каскади, промишленост и т.н. За това и смъртността сред населението е изключително голяма. Първо се оглупява , а после се умира. Това е процеса на деградация и той е очевиден за немалоумници останали тук там за кратко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уви, така е...

    13 Ное 2023 23:06ч.

    За 34 години си замина 1500 годишен народ. Но в края на краищата и велики народи - французи, немци и пр - са на подобен хал. Отрицателна демография, израждане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стандарт Лиеж

    14 Ное 2023 8:31ч.

    В Белгия веригата на Лукойл си работи най-нормално и бензиностанциите им дават НАЙ-НИСКИТЕ ЦЕНИ по шосетата. От вчера - А 95 на 1,64 евро ! Което прави около 3 лв.и 19 ст. Средните цени на другите вериги тук, както и в околните страни, са 1,75-1,85 евро/литър. Не съм чул дебат за закриване на Лукойл в Белгия, нито местните да протестират срещу руските горива.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гошо гробара Мишо Бирата ,Трактора и евроценностите

    14 Ное 2023 8:54ч.

    За Белгия може да е така,но на фронтовата територия на източния фланг ,отъпяването,деградацията , разрухата и разчовечаването са приоритет. Дерогацията е основна задача, бутане на паметници,смяна на национални имена, закриване на болници,унищожаване на всяка представа за държавност и най важното оглупяване и видиотяване ,чрез всякакви малоумни идеи и най вече насаждане на безнравственост и противоестественост сред населението.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи