Бившият генерал Петър Павел печели президентските избори в Чехия

Бившият генерал Петър Павел печели президентските избори в Чехия

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Бившият генерал Петър Павел си гарантира победа на втория тур на президентските избори в Чехия, съобщи днес чешката държавна телевизия.

"Новият чешки президент е Петър Павел. Андрей Бабиш вече не може да събере достатъчно гласове, за да достигне резултата на Павел", заяви водещ на предаване по чешката телевизия. 

При преброяването в 50% от избирателните райони Павел води с 54,9% от гласовете пред Андрей Бабиш – милиардер и бивш премиер, предаде Ройтерс. Очаква се преднината на Павел поне да се запази. Активността по време на втория тур е по-висока в сравнение с гласуването преди две седмици. Като до урните са отишли близо 70 на сто от имащите право на глас чешки граждани.

Петър Павел е на 61 години, бивш парашутист, удостоен с отличия герой от сърбохърватската война, по време на която подпомогна освобождаването на френски войски в зона на бойни действия. После той оглави генералния щаб на Чехия, а след това - военния комитет на НАТО.

Биле член на Комунистическата партия през 80-те, когато Чехословакия все още бе под настойничеството на Москва.

Павел разполагаше с подкрепата на партиите от десноцентристката коалиция на премиера Петър Фиала, докато съперникът му е намерил опора в лицето на своя отдавнашен съюзник - оттеглящия се президент Милош Земан.

Източници: БТА, dnes.dir.bg, actualno.com

 

 

 

Коментари

  • И що са го разжалвали? Щом е бивш генерал, значи е разжалван

    28 Яну 2023 17:35ч.

    Разжалван, пък печели избори. Ех, текстописци

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бог да прости Чехите...

    28 Яну 2023 17:37ч.

    Или да вземат пример от Полша и да подготвят отсега нови ВОЕННИ ГРОБИЩА. По възможност - ПО-ГОЛЕМИ! Щото новия им президент като нищо ще ги изпрати да воюват с Русия. А там нещо се сетиха , че известния Чехословашки корпус на път уж за вкъщи преди 100 и кусур години е отмъкнал златото на Руската Империя и ще предявят сериозни искания за възстановяване...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сега е момента славянските евреи да си платят вересиите

    28 Яну 2023 17:59ч.

    Като нищо ще има нови мъртви езици в т.нар. "Европа".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    28 Яну 2023 18:21ч.

    Каква империя бълнуваш, бе Мунчо? Те Харков за 1 година не могат да превземат, той за империя бълнува. Ще стане това, което стана през 1989г. Но с гражданска война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Младеж, ходи си играй с играчки

    28 Яну 2023 22:49ч.

    Ти не си служил в нито една армия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Бог да прости Чехите ... новия им президент като нищо ще ги изпрати"

    29 Яну 2023 0:05ч.

    при Свети Петър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До псевдо-ЗИПа да ще стане като 1989г.

    28 Яну 2023 19:01ч.

    Но според Такер Карлсон от Фокс - това ДАЖЕ В МОМЕНТА върви в САЩ, а не в Русия... А Харков руснаците и не бързат да вземат... Там бандеровците или трябва да измрад от студ и глад, или да се евакуират в Англия, че да се борят с мюсулманите там, или в Полша, че да берат ягоди и плащат полски данъци, или в краен случай - в България - да грабят паричните потоци на старите български мафиоти...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    28 Яну 2023 19:03ч.

    За съжаление, очаквам тук да се случи същото - войнолюбците да вземат властта. Твърдите ядра и купените гласове ще решат изборите. Народът спи. Като ни набутат във войната, шокът ще го събуди, но ще бъде късно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баба Ванга

    28 Яну 2023 21:46ч.

    Все по-често срещам версията, че ако нашите престъпници-управляващи решат да ни набутат в тази война насила, много верят о е един ден изведнъж да се събуди като част от Турция. И народът като цяло няма да има нищо против. Според Иван Хаджийски това се е случвало вече преди 600 години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да станем част от Турция - това може да е прекаленно добро решение на фона на разпадащ се ЕС

    28 Яну 2023 22:11ч.

    Прпоблема е - да не се превърнем в изгорена земя, където хора не виреят... Щото и такава възможност има от престараване към Големия Брат отатък локвата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Lila

    28 Яну 2023 22:24ч.

    Tezi 4evekoiadzi i insektoiadzi otdavna ni nabutaha v trapa ,no o6e 6avame.Vaprosat kak da se izmaknem ot tezi plemenni vojdove?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    28 Яну 2023 23:25ч.

    Дьонме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    28 Яну 2023 23:46ч.

    Това е чешкият Янев, единствената гънка по главата им е останала от фуражката! Иначе и двамата са симпатяги, паркетни генерали, като от филмова продукция...да им се радват женурята и да си мислят, че са защитени!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи