Бивша служителка на "Амнести": Да се отнеме статута на Навални "вкаран в затвора заради убежденията си"

Бивша служителка на "Амнести": Да се отнеме статута на Навални "вкаран в затвора заради убежденията си"

Бивша служителка на "Амнести интернешънъл", критикувала обявяването на хвърления в затвора руски опозиционер Алексей Навални за човек, лишен от свобода заради убежденията си, въпреки негови предишни антиимигрантски изказвания и уволнена, подаде иск срещу неправителствената организация, който се гледа днес от лондонски съд, предаде Франс прес.

Айша Джънг работи 17 години за "Амнести интернешънъл", по-специално в Беларус, а разногласията ѝ с НПО датират от май 2021 г., когато организацията решава да възстанови статуса на Навални, затворник в Русия от над две години,  като "вкаран в затвора заради убежденията си".

Тя му отнема този статус четири месеца по-рано заради негови по-раншни расистки изказвания, в които Навални критикува имигрантите от Централна Азия и от мюсюлманските републики в Кавказ. Тогава Айша Джънг, самата тя мюсюлманка, открива за първи път въпросните изказвания на Навални, по-специално два видеоклипа от 2007 г. "Бях напълно шокирана (. . .) и много разгневена", казва тя и обяснява, че е споделила с колеги и началници недоумението си по повод решението на НПО. Почувствала се изолирана и взела дълъг отпуск по болест, а близо година и половина след това я уволнили.

"Естествено (Алексей Навални) е преследван по политически причини и не трябва да бъде в затвора (. . .), но те не биваше да го обявяват за "вкаран в затвора заради убежденията си", добавя тя, като осъжда "двойните стандарти" на "Амнести", където вътрешно проучване разкри през 2020 г. расистки тенденции.

Тя припомня например, че през 1964 г. "Амнести" отне статута "вкаран в затвора заради убежденията си" от Нелсън Мандела, щом той получи присъда за насилствени акции срещу южноафриканския режим.

Мотивирайки решението си за Навални, НПО обяснява: "Вярно е, че някои изявления на Навални отпреди десетина години са достойни за укор и ние изобщо не ги толерираме. Но признаваме, че възгледите и поведението на даден човек могат с времето да се променят".

"Те пожертваха мюсюлманите в случая", упреква ги Айша Джънг. Тя настоява за обезщетение и "публични извинения пред (нея) и мюсюлманите".

"Амнести" отхвърля всички твърдения на Джънг, според които "Амнести" се е отнесла с нея незаконно", реагира организацията в писмено послание до АФП.

НПО уверява, че за нея е "приоритет да бъде антирасистка организация" и тя вече две години взема множество мерки за целта. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Бивша служителка на "Амнести интернешънъл", критикувала обявяването на хвърления в затвора руски опозиционер Алексей Навални за човек, лишен от свобода заради убежденията си

    27 Март 2023 11:22ч.

    аууу, анатема! трижди анатема! никой да не пипа свети дневални!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    27 Март 2023 11:33ч.

    особата навални е измислен герой, от тия, които западните служби отвъд голямата локва произвеждат с помощта на присъдружни медии за да гонят целите си. но и тая гусжа си е повярвала, като гледам. въпреки че за 17 години "в бизнеса" все трябва да е разбрала къде си вади хляба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Щом е работила в Беларус,

    27 Март 2023 11:36ч.

    нещата са ясни. Батка използва комбинация от мъчения и подкупи, за да вкара в правия път и най-яростния опозиционер. Спомнете си какво направи с отвлечения опозиционен журналист Роман Протасевич. Първо го показа във видео с пресни рани по лицето. Няколко дни по-късно го направи водещ на проправителствено предаване, възхваляващо режима.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Батката

    27 Март 2023 14:29ч.

    е единственият лидер на европейска държава, който не повярва на лъжите и пропагандата за CovID-19, не си съсипа икономиката с локдаун-ване, не си задължаваше гражданите да се ваксинират с НЕтествани-генномодифициращи препарати и си отпразнува Денят на Победата на 9 май - защото този Ден е съвсем законен и обичан празник там. Колкото нашите набедени интелектуалци да въртят чук над паметни плочи инспирирани от речи на Путин, или да махат баданарките с розова боя по статуи, в Беларус ВСВ е била съвсем реална трагедия и много хора, поне един от всяко семейство, са положили кости за Победата. Така че няма какво да му броиш греховете на "Батката"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Интересното тук е другаде,

    27 Март 2023 11:40ч.

    недругарите ни Медведев,Путин,Дерипаска и & почувстваха че оплескват нещата с тази неподготвеност да водят сегашното мурабе и почнаха да пробутват това леке Навални по запасната писта!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • недругарите ни

    27 Март 2023 14:34ч.

    Къде поставяте Олег Дерипаска на един ред (дори без интервал) с Медведев и Путин??? Той, Олег, е лично свързан с Ротшилд, и изкупи за една нощ най-важната им индустрия, (добивът на алуминий) и с това - цялата икономика на Черна Гора като негово подставено лице... Наблюдавайте сега как се развива държавата Монтенегро, и се поинтересувайте какво мислят по темата тамошните хора...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Навални не е на мода вече

    27 Март 2023 13:15ч.

    Зеленият потник засенчи Навални, Тихановская, Гайдьо, абе всички ги засенчи !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бурятмонгол

    27 Март 2023 14:06ч.

    В затвора Навални е вкаран с присъда за изгоди чрез измама по обвинение на потърпевша френска фирма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ценител

    27 Март 2023 14:52ч.

    на един етап същата тази френска фирма бе "посъветвана" от "някого" и оттегли иска си. един вид - била е щастливТа да бъде ограбена от тоя ситен шмекер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има някакво противоречие обаче

    27 Март 2023 16:03ч.

    Ние тук не харесваме Навални, но също така сме против мигрантите от Азия. Та значи или и ние сме расисти като него и трябва да си посипем главите с пепел, или да го приемем за наш съмишленик. От друга страна пък той посегна на самите устои на руската държава и ценностната и система, а това не може да се приеме току така.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Али Луя

    27 Март 2023 17:49ч.

    Тоест, ако е расист е спорно дали е в затвора поради убеждения, но ако не е расист - със сигурност е поради убеждения там.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    27 Март 2023 19:26ч.

    Обаче ако навални се беше изокал за имигрантите мислюмани, въпросната уволнена сама щеше да разстреля Путин. Айшето всъщност си е мислюманска екстремистка, нещо бетер нашите ДПС-ари, а Доган е прообраза на навални. Що да питам за какво се бори въпросната служителка, след като е ясно и на тия дето не са чели новината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи