Бивш шеф на ВМЗ-Сопот: Поръчките за Централна Европа се повишиха от февруари

Бивш шеф на ВМЗ-Сопот: Поръчките за Централна Европа се повишиха от февруари

„Скандално е, че г-жа Нинова ни обвинява, че ние сме се опитвали да прокараме сделка за износ на оръжия към Украйна, а ние сме просто производител”, каза Стоянов пред Нова телевизия по повод пренасочването на пратка от Афганистан към Украйна.

Въпреки че до декември трудно намирали пари за заплати, от края на февруари изведнъж търсенето на продукцията на ВМЗ-Сопот се повишило драстично и към момента имало поръчки за две години напред. Много от дестинациите били в Централна Европа. Това каза в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия Никола Стоянов, бивш председател на Съвета на директорите на завода.

„Скандално е, че г-жа Нинова ни обвинява, че ние сме се опитвали да прокараме сделка за износ на оръжия към Украйна, а ние сме просто производител”, каза Стоянов в коментар на казуса с пренасочването на пратка от Афганистан към Украйна. Това предизвика остър спор между министъра на икономиката в оставка Корнелия Нинова и бившето ръководство на предприятието. 

Международната компания, с която ВМЗ-Сопот има рамков договор, поискала продукцията, предназначена за Афганистан, да не бъде изпращана, а да остане на склад в България. За целта се плащал и наем. След време фирмата решила да пренасочи въпросната пратка с оръжия към Украйна, за което ВМЗ веднага сигнализирало Министерството на икономиката и индустрията, увери Стоянов.

„След 2014 г. е издадена препоръка на Международната организация да не се изнася оръжие за този район, тъй като има напрежение там”, обясни Стоянов, като подчерта, че въпросната препоръка не е изрична забрана.

Целия разговор вижте във видеото.

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи