Бивш конституционен съдия: Кирил Петков не е извършил престъпление, двойното гражданство не подлежи на деклариране

Бивш конституционен съдия: Кирил Петков не е извършил престъпление, двойното гражданство не подлежи на деклариране

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Носи се отговорност тогава, когато са декларирани неверни обстоятелства, но те трябва да са посочени в кръга на подлежащите на деклариране. Двойното гражданство не подлежи на деклариране, следователно е без значение, че си дал декларация с невярно съдържание. Няма престъпление от Петков, този акт не подлежи на санкция. Това каза за "Твоят ден"  по "Нова нюз" Благовест Пунев, бивш конституционен съдия.

По думите му главният прокурор е бил пожертван за постигане на споразумение между ПП и ГЕРБ, а това беше цената, която трябваше да плати ГЕРБ, защото той е продукт на тяхното управление.

Относно решението на ВСС да обедини двете производства за предсрочно прекратяване на мандата на Гешев, Пунев коментира: "ВСС имат право да решават за прекратяване, но той няма да бъде освободен след това решение, а след указ от президента. Указът от своя страна би могъл да бъде оспорен пред Конституционен съд, което може да отнеме няколко месеца", посочи магистратът.

Главният прокурор внесе в Конституционния съд искане за обявяване на противоконституционност на разпоредби от НПК и ЗСВ.

Според Пунев прокуратурата като орган на съдебната власт притежава монопол върху разследването на престъпления и може да привлече към наказателна отговорност и да поддържа обвинение.

"Така излиза, че един орган, който е в същата система, ще разследва за престъпления главния прокурор, така се нарушава монополът на прокуратурата. Този орган трябва да е извън системата на прокуратурата. Аз не смятам, че това е необходимо, защото главният прокурор не е прокурор. Няма основание да се атакуват тези разпоредби. Има юридическо основание Гешев да смята, че разследването се поставя от политически обвързани лица. Този проблем може да се реши, следствието се изключи от прокуратурата", заяви той.

Източници: novini.bg, Nova

 

 

 

Коментари

  • Поздравления за "бившия конституционен съдия"!

    06 Юни 2023 15:33ч.

    "Отдавна не е откритие, че премиерът ни е лъжец и манипулатор, при това от най-елементарните. Тъжното откритие е, че вероятно не заслужаваме по-сложен. Голяма част от електората с готовност се закача и на бастуна за кривото. И Борисов си лъже смело и безотговорно. Лъже на литър и на килограм! Много често крие цялата истина, още по-често премълчава част от нея. А половината истина е любимата маска на лъжата. Изобщо Борисов е, по думите на един американски комик, алгебричен лъжец. Смята, че две добри лъжи дават една истина. При Борисов и лъжата се институционализира, укриването на истината стана политика на правителството, на отделните министерства. В България сме. Тук от всеки двама политици трима лъжат. Но Борисов е републикански, а вероятно и европейски шампион. Цялото му управление се крепи на лъжите. Лъженето вече се е развило до митомания, непреодолимо влечение към лъжа и измама. С една дума патология. Лъже и когато трябва, и когато не трябва. Лъже и за бъдещето, и настоящето, и за миналото, особено за своето." - Стойко Тонев – Тони Филипов, д-р

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "двойното гражданство не подлежи на деклариране"

    06 Юни 2023 15:35ч.

    Откъде се пръкна този кретен, а е "Бивш конституционен съдия". В Конституцията е казано ясно и точно: "Чл. 65. (1) За народен представител може да бъде избиран български гражданин, който няма друго гражданство". Ще му го преведа на идиота: "български граждани" .т.е. ИМА българско гражданство, "който няма друго гражданство" т.е. НЯМА двойно гражданство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И тоз чете конституцията, като дяволът евангелието

    06 Юни 2023 15:38ч.

    В чл. 65, ал. 1 от Конституцията, към която препраща чл. 110, изисква лицето да е български гражданин, „който няма друго гражданство". Чл. 65.(1) За народен представител може да бъде избиран български гражданин, който няма друго гражданство, навършил е 21 години, не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода. Чл. 110. Членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани, които отговарят на условията за избиране на народни представители.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    06 Юни 2023 15:53ч.

    Тоя затова е и "бивш конституционен съдия", защото явно не познава Конституцията... Много е "забавно" да гледаш как големите медии като бТв и Нова упорито се напъват да "изперат" шарлатаните и тяхната коалиция с мутрите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    06 Юни 2023 15:57ч.

    But it's clearly quite absurd!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    06 Юни 2023 16:01ч.

    Бивш конституционен съдия който не знае какво пише в Конституцията. Какво повече да кажеш за такива експерти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    06 Юни 2023 16:01ч.

    Боже, прости на този конституционен съдия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много бивш съдия

    06 Юни 2023 16:02ч.

    Всеки със завършен седми клас, който може да чете ще ти разтълкува чл.65 от Конституцията, скъпи мой. За твое голямо съжаление и най-висшият съд в страната не споделя мнението ти и вече се е произнесъл. Кретен!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логиката на бившия

    06 Юни 2023 16:46ч.

    бившият Пунев и настоящ Путев лъже най-безсрамно както за правната страна, така и за логичната страна на казуса с декларирането. Преведено на човешки език, казанато от него звучи така: лъжата не е престъпление, ако си излъгал за нещо, за което не са те попитали изрично. За да твърдиш горното си или много прост, или много платен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много е тъпо да си тъп

    06 Юни 2023 17:10ч.

    А този не само е тъп, но и нагъл мизерник. Какво да чакаме от такива "костетуцеонни" продажници? Про100Кир незаконно е бил Премиер на колонията. За такова нещо не се ли полага някаква отговорност?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чакам отговор

    06 Юни 2023 19:34ч.

    Мария Неделчева - Габриел с двойно гражданство ли е?! И ако е с двойно гражданство, избрана ли е противоконституционно за вице-премиер и министър на МВнР?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Pontifex Maximus

    06 Юни 2023 20:01ч.

    Това е доста невярна ( витиевата) теза на Пунев, но е в негов стил. Кирил Петков осъществява формален състав на престъпление - декларира невярно обстоятелство касателно към възможността му да заема определена властова позиция. Но Петков не може да носи наказателна отговорност за това, защото е налице валидиран състав. Който е юрист ще разбере. Останалите да не спорят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Pontifex, като си казал А, кажи и Б

    06 Юни 2023 20:50ч.

    Вероятно става въпрос за "Допустителство", т.е. длъжностно лице съзнателно /или несъзнателно/ допуска подчинено нему лице да извърши престъпление. Тук се явява въпросът, КОЕ Е въпросното длъжностно лице? Защото ако то би изпълнило вменените му задължения, Кирчо нямаше да може да осъществи състава на престъплението.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи