Бивш командир на НАТО призова Украйна да се откаже от окупираните земи

Бивш командир на НАТО призова Украйна да се откаже от окупираните земи

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Бившият командващ силите на НАТО в Европа Джеймс Ставридис смята, че Украйна трябва да следва „корейския сценарий“ за прекратяване на войната с Русия и да започне преговори за сключване на договор „земя срещу мир“, предаде Bloomberg.

Той отбеляза, че Южна Корея се е превърнала от опустошена от война земя в десетата по големина икономика в света. Но това не е започнало веднага. Първото следвоенно десетилетие беше време на стагнация за Корея и само западната помощ и реформи успяха да дадат тласък на икономиката. Според Ставридис Украйна може да приложи същия модел.

Според американския адмирал Украйна може да получи железни гаранции за сигурност. В случая това е членство в НАТО. Това е подобно на начина, по който Южна Корея получи пълен статут на пълноправен партньор на САЩ през 1953 г.

"Фокус“ представя превод на статията без съкращения: 

През изминалата седмица прекарах няколко дни в Сеул, пулсиращ град с над 10 милиона жители, около 20% от общото население на Южна Корея. Посещението ми напомни за края на Корейската война - и нарастващите признаци, че краят на войната в Украйна може да изглежда по подобен начин.

Корейската война е емблематична за моето семейство. Баща ми се би там в началото на 50-те години на миналия век като млад офицер от морската пехота на САЩ. Той често ми казваше, че случилото се в годините непосредствено след това е чудо. Баща ми, в крайна сметка старши полковник в морската пехота, не беше склонен към хиперболи или идеализъм. Той имаше предвид невероятната реконструкция на Южна Корея, която я изведе от опустошена от война страна до 10-ата по големина икономика в света.

Какво могат да направят западните демокрации, за да подобрят резултата за нашия партньор днес, Украйна, подобно на това, което направихме за южнокорейците преди 70 години?

Докато карах из Сеул, преди всичко бях поразен от невероятната реконструкция. Градът може да се похвали с километър след километър високи офис сгради, лъскави апартаменти и мраморни търговски центрове. Но нищо от това не се е появило за една нощ от пепелта на войната, която приключи през 1953 г. с изключително нелеко примирие. Целият Корейски полуостров беше до голяма степен разрушен от този конфликт.

Което води до първия урок от Корейската война за Украйна: да притисне Запада за сериозна помощ за възстановяване. Южна Корея бе в застой през първото следвоенно десетилетие. Чистата решителност на нейния народ, съчетана с постепенната икономическа помощ от Запада, позволи на южнокорейците да започнат да подобряват условията до края на 50-те години. Тогава Южна Корея започна да се ускорява значително, както демографски, така и икономически.

Днес западните фирми виждат подобен икономически ръст в следвоенните строителни дейности в Украйна: масовите комуникации, електрическите съоръжения, пречистването на водата и новите жилищни сгради ще бъдат в списъка за пазаруване в Украйна. Допълнително положително за възстановяването на Украйна е потенциалната наличност на стотици милиарди долари в руски средства, които са под санкции на Запада.

Втори критичен фактор за Украйна ще бъде получаването на железни гаранции за сигурност. Това означава, ясно и просто, членство в Организацията на Северноатлантическия договор. Това е подобно на това, което Южна Корея получи като пълноправен договорен партньор на САЩ през 1953 г.

Въпреки че има основателни опасения в рамките на 32-членния Алианс относно приемането на член в активен конфликт и с територия, контролирана от враг, реалността е, че всяко военно действие на НАТО за възстановяване на пълния суверенитет би било колективно решение. Така Украйна може да бъде въведена в Алианса дори с 15% от територията й, окупирана от Русия; по-голямата част от страната ще получи гаранциите за колективна сигурност на основание член V от договора за НАТО, от които се ползват останалите държави-членки.

По отношение на предимствата за Алианса, Украйна ще има най-изпитаните в битки, иновативни и мотивирани сили в Европа. Украинците си спечелиха място в отбора и като гледам назад към времето си като военен командир на НАТО, бих се радвал да ги приветствам в редиците му.

Третият и последен урок от Корея за Украйна е по-труден за приемане. Вероятно ще е необходимо да се примири, поне за известно време, с окупацията от Москва на Крим и сухопътния мост между този полуостров и останалата част от страната. В известен смисъл всеки ще мрази този резултат. Със сигурност на Запад ще има гласове, които казват: "Не можем да дадем и сантиметър територия на агресията на Русия“. И украинците ще кажат: "Ние никога няма да предадем нито една квадратен метър от суверенна украинска територия“.

Но не забравяйте, че руският президент Владимир Путин също ще мрази подобен резултат - това ще означава, че той очевидно и напълно се е провалил в целта си да завладее цяла Украйна и ще трябва да се задоволи с опустошените от битките и силно минирани части на Югоизточна Украйна. А това едва ли е удовлетворяваща награда.

Доколкото Южна Корея не беше в състояние да поиска пълна териториална победа над Севера през 50-те години на миналия век, Украйна не е в позиция да поиска пълно изтегляне на Русия от нейната територия. Пролетно-лятната офанзива на Киев свърши в задънена улица и дори с доставката на изтребители F-16 през следващата година (нещо, което отдавна трябваше да се случи), изглежда малко вероятно да има реална промяна в играта. Подобно на Корейската война, и тази вероятно ще се превърне в замразен конфликт. Но колкото по-скоро спрат големите бойни действия, толкова по-скоро украинците ще започнат да се възстановяват.

Така че тези три урока от Корея се отнасят и за Украйна: намерете средства за възстановяване възможно най-бързо; борете се за реални и трайни гаранции за сигурност и се гответе да преговаряте за сключване на договор с размяна на територия срещу мир. Това е реалистичен сценарий, който ще подготви Украйна за успех с течение на времето, въпреки че очевидно окончателните решения трябва да вземат самите украинци.

Ако такава сделка бъде постигната, ето моята прогноза: въпреки че е много по-малка по отношение на население и територия, Украйна ще изпревари Русия след няколко десетилетия по отношение на брутен вътрешен продукт, обща аграрна продукция и със сигурност по отношение на това да е жизненоважно, демократично общество, в което хората искат да живеят. Не виждам нищо в извратената политика на цар Путин, което да промени този депресиращ резултат за Москва. Да се надяваме, че чудото на реконструкцията в корейски стил е на хоризонта за Украйна.

Източници: Агенция "Фокус", fakti.bg

 

 

Коментари

  • thenewone

    13 Ное 2023 15:34ч.

    Виетнам също е вариант.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    13 Ное 2023 15:48ч.

    и Корея, и Виетнам преди това са разделени по политически признак, а населението е от една националност, тук са руснаци срещу украинци, след ВСВ украинските националисти са били победени едва през 50-те години

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    13 Ное 2023 18:33ч.

    С чужда пита помен . Навремето опустошиха Фоклендските острови срещу Аржентина без да се замислят, и така стана и с Кипър !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тук са руснаци срещу украинци,

    13 Ное 2023 19:17ч.

    Явно че той не смята така. И със сигурностзнае нещо по вече от теб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MMN

    13 Ное 2023 15:47ч.

    Малоумно, както си знаем

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зари

    13 Ное 2023 18:16ч.

    Абсолютно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    13 Ное 2023 15:53ч.

    и защо му е на Путин цяла украйна, руските райони му стигат, пък и Русия винаги след войни се е разширявала, а империи като полската и шведската са губили територии, дори полша на три пъти е поделяна от Русия, Германия, а първия път и Швеция, Русия придобива територии дори след считаната за загубена война с финландия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • USS

    13 Ное 2023 16:13ч.

    Още един слепок с претенции за пророк. Ще правите каквото ви нареди Москва! Капиш?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Dendon

    13 Ное 2023 16:15ч.

    Кукувичката го кълве по лешивата празна тиква.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бившата УССР ще изгуби всичко, що е източно от меридиана на река Сбруч

    13 Ное 2023 16:19ч.

    Трите най-западни провинции може да бъдат обект на пазарлък.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    13 Ное 2023 16:38ч.

    Ако европедерастите отстъпят на Путин един метър украинска земя..... скоро ще трябва да му върнат ГДР и Източен Берлин!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    13 Ное 2023 16:47ч.

    Всъщност сделката е "обещания срещу земя"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Свобода за Украйна

    13 Ное 2023 17:00ч.

    Тоя е ебати тъпия! Не разбра ли досега , че Влад Мира започна войната, заради мераците на бивша Украйна да влиза в НАТО. После що контранаступа се оказа пълен шит. Щото е те такива съветват и разпореждат украинците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Украйна може да получи железни гаранции за сигурност. В случая това е членство в НАТО"

    13 Ное 2023 17:13ч.

    Ъхъ, и Русия тутакси ще се разтича да сключи мир срещу членството на Украйна в НАТО. На тия от Запад чавка им е изпила акъла до последната сива клетчица (доколкото са я имали изобщо). Виждат само себе си, чуват само себе си и могат да комуникират единствено само със себе си. Вирусен политически аутизъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Керпеден

    13 Ное 2023 17:14ч.

    Луда работа. Единствения разумен вариант е капитулация и мир. Тогава шапкарите и Императора ще решават. Не по рано. Лавров вече го каза, а Медведев си иска и Приднестровието. Войната категорично е загубена и Укровермахтът няма шанс. Предстои пълно затваряне на обръча край Авдеевка и в плен живите още!!! А на юг в Херсон Одеса и Николаев също са в сметките. До Екатерина Велика ще има паметник и на Путин някой ден.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    13 Ное 2023 18:35ч.

    Този какво е пушил, че твърди: Украйна ще изпревари Русия след няколко десетилетия по отношение на брутен вътрешен продукт, обща аграрна продукция и със сигурност по отношение на това да е жизненоважно, демократично общество, в което хората искат да живеят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Винкела

    13 Ное 2023 18:41ч.

    Що ви трябваше да тормозите рускоговорящите в Украйна? А, да, пак имахте "железни гаранции".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Porcus de grege Epicuri

    13 Ное 2023 18:45ч.

    Още един наивник на средна възраст. После, украинците не са корейци, нито виетнамци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Най-голямата глупост

    13 Ное 2023 18:50ч.

    на Зеленски беше, че малко преди СВО ревна че иска атомно оръжие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 404

    13 Ное 2023 19:13ч.

    Поредният слабoyмен американски шапкар. Русия милион пъти ви заяви, че няма да допусне нацистка укропия да стане член на НАТО, по-скоро ще я заличи от картата. И ако трябва ще го направи, защото укpoпите свършиха, и Русия, ако прави 400-500 000 армия, буквално ще ги помете. А това как ykропия щяла да изпревари Русия по БВП и по аграрна продукция, е такава олигoфрения, че нямам думи. Тоя изобщо виждал ли е 404 и Русия поне на картата? Икономическите му познания са като на петгодишно хлапе. Как ще я изпревари, като губи точно тия райони с развита индустрия и суровини за нея? С копане на картофи ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    13 Ное 2023 19:29ч.

    Бате Йорго се прави търговско пласие, и обещава, обещава.. Гърците още помнят как на предишните избори в САЩ обещаваше на гръцката диаспора, че Гърция ще си върне Смирни и Трапезунда, да гласуват за Байдън.. И ей го тук отново..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    13 Ное 2023 19:35ч.

    Ебати колко мирни предложения се изсипаха връз главата на Украйна през последните дни. Що ли тъй? Да не би щото Израел яко дъни, и войната в Украйна стана безсмислена

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    13 Ное 2023 19:41ч.

    Ако някой се пита защо е войната в Украйна https://www.youtube.com/watch?v=olZBLGWxu6E Видеото е от преди 7 години

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    13 Ное 2023 19:53ч.

    От Иван Страшни(грозни)насам Московията има фикс идея-обсаждат ни(и често с право). Русия е друго пиво-Москва+Киев.. Дори по Дугин евразийският проект не минава без Украината. Всъщност това дорине са сегашна Украйна, а Нова Русия плюс прикаеказието.Зад Урал Сибир го забрави. От Челябинск до Владивосток нямаш и една Москва Хора на три пъти Европа. Тъй че битката за Украйна е Битката за Империята. Без нея е просто Московия. Братушки некви. С ранг на остатъчни сърби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ъхъ ама рашките

    13 Ное 2023 22:49ч.

    Не са глупави да ви се хванат на споеазумения от типа Мински. Нее...е смяна на властта. Денацификация. Неутралитет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи