Бивш италиански премиер: В опит да убият Кадафи, Франция и САЩ свалиха наш пътнически самолет

Бивш италиански премиер: В опит да убият Кадафи, Франция и САЩ свалиха наш пътнически самолет

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Бившият италиански премиер Джулиано Амато заяви в публикувано днес интервю, че през 1980 г. ракета на френските военновъздушни сили случайно е свалила пътнически самолет над Средиземно море при неуспешен опит за убийството на тогавашния либийски лидер Муамар Кадафи, предадоха Асошиейтед прес и ДПА, цитирани от БТА.

В интервю за римския всекидневник "Република" Амато призова френския президент Еманюел Макрон да опровергае или потвърди твърдението му за причината за катастрофата на 27 юни 1980 г., при която загинаха всичките 81 души на борда на италианския пътнически самолет. Експремиерът Амато заяви, че е убеден, че Франция е ударила самолета в опит да свали либийски военен самолет. Той призна, че не разполага с неопровержими доказателства, но добави, че Италия е предупредила Кадафи и затова либиецът, който се е връщал в Триполи от среща в Югославия, не се е качил на либийския военен самолет.

 

Останките на самолета DC-9, който се разбива в небето над Устика, Италия, през юни 1980 г. (AP Photo)

Причината за катастрофата е една от най-отдавнашните неразкрити загадки в съвременна Италия. Някои твърдят, че по време на полет от Болоня до Сицилия на борда на реактивния самолет е избухнала бомба, а според други анализа на останките, извадени от морското дъно години по-късно, показват, че той е бил ударен от ракета.  Радарните следи показват, че по време на падането на самолета в тази част на небето е имало оживление от самолети. 

"Най-достоверната версия е тази за отговорността на френските военновъздушни сили, които в съучастие с американците са участвали в сблъсък в небето тази вечер на 27 юни", казва Амато. НАТО планираше да "симулира учение с много самолети в действие, по време на което трябваше да бъде изстреляна ракета" с цел Кадафи, добавя експремиерът. 

След катастрофата официални представители на Франция, САЩ и НАТО отрекоха да е имало военни действия в небето тази нощ.

45-годишният френски президент Еманюел Макрон е бил малко дете, когато италианският пътнически самолет е паднал в морето близо до малкия италиански остров Устика, припомня АП. Канцеларията му заяви, че засега няма да коментира веднага твърденията на Амато.

Италианската премиерка Джорджа Мелони призова Амато да каже дали разполага с конкретни елементи в подкрепа на твърденията си, за да може нейното правителство да проведе допълнително разследване. Думите на експремиера "заслужават внимание", заяви Мелони в изявление, разпространено от нейната канцелария, но същевременно отбеляза, че бившият премиер е уточнил, че твърденията му са "плод на лични умозаключения".

Източник: segabg.com

 

 

 

Коментари

  • Няма престъпление, в което да не са забъркани САЩ и лакеите им от Западна Европа

    03 Sep 2023 18:29ч.

    Проклети да са.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Завиждате им рубладжии

    03 Sep 2023 20:50ч.

    Затова ги клеветите ама не отивате в Южна Корея?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • смях до сълзи

    03 Sep 2023 22:01ч.

    Много се самонадценяваш бре, гейропеец!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • горд евро- гей

    03 Sep 2023 22:26ч.

    Младежо , северна или Южна Корея ? Толкова сте неграмотни че ставате само за смях и съжаление...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Верно има разлика

    04 Sep 2023 12:59ч.

    И в двете се работи 16 часа на ден, но Южната е окупирана колония.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Хю

    03 Sep 2023 18:52ч.

    Всъщност това е самата истина, имаше филм по случая по Нешънъл Джиографик. Италиански журналист беше направил разследване с всички необходими доказателства. Обаче го покриха и натириха в кучи г. И както в БГ сега, тогава Италианският съд излезе с решение че, нямало доказателства.. Но както се вижда истината никога не остава скрита..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • https://www.theguardian.com/world/2006/jul/21/worlddispatch.italy

    03 Sep 2023 21:56ч.

    ... In his 5,488 page report, Mr Priore said he could not say for sure who had caused the deaths of the 81 people on board but he said that his investigation and previous investigations into the tragedy had been deliberately obstructed by the Italian military and members of the secret service, who had complied with requests from NATO to cover up the tragedy. ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Югоагент

    03 Sep 2023 19:43ч.

    Интересно е, че няма премиер който да рискува кариерно всичко, за да каже истината на момента (или поне обоснованата си догадка). Италия нямаше да се разпадне, но хората щяха да знаят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джако

    03 Sep 2023 20:12ч.

    Истината излиза след 43 години. Какъв страх тресе хората на нашата планета? Колко ли хора са избити от американците през този период? Кога ли ще научим всичко?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    03 Sep 2023 21:21ч.

    т. нар. „Запад“, самовлюбен и високомерен, се откъсна от останалото човечество и необратимо се движи към Великото Нищо. тъмната страна поглъща онези, които не са достатъчно силни, за да я управляват…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи