Бивш брокер от "Голдман сакс" е новият лидер на СИРИЗА

Бивш брокер от "Голдман сакс" е новият лидер на СИРИЗА

Бивш брокер от банката "Голдман сакс" е новият лидер на гръцката лява партия СИРИЗА, предадоха световните агенции. Стефанос Каселакис беше избран на втория тур на вътрешнопартийните избори, произведени вчера.

Победата му породи всеобща изненада. Каселакис е на 35 години, никога не е заемал политическа длъжност и е прекарал голяма част от трудовия си стаж в САЩ.

Той е избран на овакантения от Алексис Ципрас лидерски пост на СИРИЗА с 56,69 процента от гласовете на партийните членове. Така Каселакис става лидер на първата опозиционна партия в Гърция.

Доскоро непознат на широката общественост, Каселакис победи на втория тур бившата министърка на труда в правителството на Ципрас, по времето на управлението на СИРИЗА - Ефи Ахциоглу, сочена за фаворитка във вътрешния вот. На втория тур тя получи 43,3 процента.

Каселакис е първият политик, който е открит хомосексуалист, който оглавява гръцка политическа партия. В Гърция, където традиционното семейство си остава един от стълбовете на обществото, Каселакис редовно се показва с американския си съпруг Тайлър Макбет, който работи в спешно отделение.

Стефанос Каселакис оглавява СИРИЗА след две тежки изборни загуби на парламентарните избори през май и юни. На вота на 25 юни партията получи едва 17,84% (48 места в парламента), което беше с 20 процентни пункта по-малко от постигнатото от "Нова демокрация" на премиера Кириакос Мицотакис. Четири дни след този изборен разгром, бившият премиер Алексис Ципрас обяви, че подава оставка от лидерския пост на СИРИЗА. Ципрас бе поел юздите на партията през 2008 г., когато беше едва на 33 години и която той превърна в даден момент във водеща европейска радикална лява сила.

Любопитното е, че Каселакис се кандидатира за депутатско място на последните парламентарни избори, но не беше избран. Приближени на Ципрас описват Каселакис като неподкупен и способен да бъде премиер на страната. Но Каселакис бе упрекнат и за липсата на политически опит, когато неотдавна нарече Севернокипръската турска република "малка държава" вместо обичайно използваното от гърците понятие "псевдодържава". После Каселакис каза, че този гаф се дължал на умората му и на това, че не бил запознат достатъчно добре с тънкостите на изказа.

Коментари

 • Парашутакис

  25 Sep 2023 12:25ч.

  Айдеее, монтираха и на Сириза начело поредното прогресивно ГМО made in USA. Сякаш по калъп ги правят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Любомир Русев

  25 Sep 2023 12:31ч.

  Да им е честит!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Косев

  25 Sep 2023 12:40ч.

  Хитри, издигат способни и оправни хора, които могат да се ориентират в съвременния свят. Нашите мислиха, мислиха и накрая решиха, че най-подходящия кандидат за кмет на столицата е Ванчето Григорова, възглупава креслива женица с професионален опит свеждащ се до чистачка в Макдоналдс и момиче за всичко в офиса на Подкрепа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бенизнджия

  25 Sep 2023 14:46ч.

  пак си се изпущИл. няма изненадани, споко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • BACHE KIKI

  25 Sep 2023 12:56ч.

  Хаха ако нас ни оправят с 200 то гърците ги работят с 300.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • проверен е

  25 Sep 2023 13:00ч.

  Тъкмо се чудих как така банкер ще води леви идеи, пък после прочетох, че бил пИдал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  25 Sep 2023 13:25ч.

  Това по всяка вероятност ще е и краят на левият соросов експеримент наречен СИРИЗА.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  25 Sep 2023 17:20ч.

  гърците си имат геи ние си имаме парапет светът върви към лош краи

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А ние нямаме ли?

  25 Sep 2023 17:51ч.

  Виж кандидатите за кметове на София. Виж в управлението в партиите. Виж в парламента. Виж за какви се дават пари за "култура"...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи