Бисер Петков: Пенсии ще има до 2037 г., после не се знае

Бисер Петков: Пенсии ще има до 2037 г., после не се знае
Увеличаването на пенсионната възраст и увеличаването на вноските са стабилизирали системата най-късно до 2037 г. Но при продължаващо застаряване и намаляване на работещите ще започне влошаване в баланса й и ще трябва да се вземат нови мерки. Това обясни в студиото на бТВ социалният министър Бисер Петков, но не посочи какви са тези мерки.

 

Той отбеляза, че и в настоящия момент бюджетът се налага да подпомага Държавното обществено осигуряване с 4,2 млрд. лв., а субсидията вероятно ще се налага да расте. Министърът цитира данни на НСИ, според които натрупаните пенсионни права само за 2015 г. са 150 млрд. лв., от които едва 9 млрд. лв. са обезпечени в активи в т.нар трети стълб. За останалите ще се разчита на бъдещите работещи.

Петков го определи като „скрит дълг” на държавата. "Това не са малко пари – 150% от БВП и 16-17 пъти сегашните разходи за пенсии", призна Петков.

Министърът обясни и промените, които ще засегнат новите пенсионери догодина. Техният доход от преди 1997 г. няма да се взема под внимание при изчисляването на пенсиите им. За периода до наши дни има данни в Регистъра на осигурените лица и така няма да се наложи да се издирват документи – включително и от отдавна несъществуващи фирми.

Така и таванът на пенсиите отпада, тъй като в края на 90-те е въведен максимален осигурителен доход като естествен регулатор на размера на пенсиите. За старите пенсии таванът ще бъде вдигнат на 40% от максималния осигурителен доход. Бисер Петков призна, че вероятно има хора, които изчакват с пенсионирането си именно заради новите правила.

 

 

 

 

 

Коментари

 • Конструктивно предложение

  30 Март 2018 16:10ч.

  До 2037-а са 20 години. Правителството трябва да вдига пенсионната възраст с 1 година всяка година. Така възрастта за пенсиониране ще надхвърли средната продължителност на живота и от пенсии няма да има нужда. Случайно оживелите до тази дата стари пенсионери ще се разчистят по естествен път, а въпросът с военните и полицаите трябва да се реши по друг начин. Като например да бъдат задължително назначавани за събирачи на такси за паркиране, за охранители, контрольори и други, но вече без пенсия към заплатата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма страшно бе!

  30 Март 2018 16:32ч.

  За сегашните управляващи таман ще стигне срока да вземат пенсии, а другите - да са мислили!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айде, айде!

  30 Март 2018 16:45ч.

  Всяка година работещите българи под различни форми плащат над 4 милиарда лева за циганската интеграция. Цифрата е от 2014 година, днес смело можем да говорим за поне 6 милиарда. Също така съществува пенсия по старост. Малолетните циганки превърнаха майчинството в професия. Всеки трети циганин е освидетелстван от ТЕЛК и получава помощи като инвалид. Голяма част от тези "инвалиди", по програма "Домашен асистент" получават и "болногледач", естествено от неговата рода парите не бива да се пилеят! Тези "болногледачи" получават по 200 лв. месечно възнаграждение, общините им плащат социалните вноски и им се признава трудов стаж! И всичко това за хора които не са внесли, не внасят и нямат намерение да внесат даже 5 стотинки в държавният бюджет! Аз който цял живот съм работил и съм плащал всички данъци не искам да живея в социална държава, искам да живея в справедлива държава! Внесъл - получил! Без значение кой от кой етнос е. Не внесъл - да го духа! Ама така Бойко Методиев Борисов ще остане без електорат, така че тцъ ви българи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хм...

  30 Март 2018 19:07ч.

  Малко си се изсилил за 4-те милиарда годишно за циганите, но и реалната сума не е малка. Сложи обаче плоския данък, който облагодетелства богатите, повсеместните кражби и ще стане ясно, защо по-богатата сумарно от преди 89 България плаща днес 2 пъти по-ниски пенсии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айде, айде!

  30 Март 2018 20:51ч.

  Хм, защо да си измислям? Източникът беше официален. Не помня името но беше някаква държавна организация занимаваща се с циганите. Мисля че това също върши работа: http://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/prof-petar-ivanov-stavame-tsiganska-darzhava-harchim-4-mlrd-za-izdrazhka-na-plodovitite-romi-18974

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи