Билетът за градския транспорт в София става 2 лева

Билетът за градския транспорт в София става 2 лева

Столичната община иска да вдигне цената на билетите за еднократно пътуване в градския транспорт от 1.60 на 2.00 лева. Това става ясно от промени в Наредбата за градски транспорт, публикувани за обществено обсъждане на страницата на общината. Новата цена ще плащат всички, купили билет от водачите в автобусите, тролейбусите и трамваите, както и от касите в метрото.

Въпреки многократните заявки, че не се предвижда поскъпване на билета, дори след словесната престрелка между "Дондуков" 1 и "Московска" 33 относно искането за допълнителни пари от бюджета за градския транспорт на София и съвета от страна на правителството да бъдат вдигнати цените, публикуваният проект показва обратното.

Предвижда се въвеждането на два времеви билета за пътуване - от 30 минути и от 60 минути, които ще струват съответно 1.60 и 2.20 лева. Според документа, чийто обем надхвърля 120 страници, тези билети няма да се продават нито в превозните средства, нито в станциите на метрото. Къде ще се продават, не става ясно. Билетът за еднократно пътуване остава на старата си цена от 1.60 лева, само ако се купи от касите на Центъра за градска мобилност.

В предложението се вижда още въвеждане на карта за пътуване с нощен транспорт - тя ще струва 2.00 лева. Познатата дневна карта ще си остане 4.00 лева. Ще има и комбинирана, на цена от 6.00 лева.

В обосновката за новата тарифна политика на общината, изготвена от представители на всички политически партии и независимия Борис Бонев в общинския съвет, става ясно, че въпреки широкото използване на билетите с 10 талона за пътуване, те няма да останат сред новите документи. Липсва обяснение за премахването на този по-бюджетен вариант за хората, които по-рядко използват градски транспорт.

Без обяснение в мотивите се премахват също картата за една линия, срещу което са и по-голямата част от публикуваните до момента мнения по обсъждания документ. Премахва се и картата за метро и една наземна линия.

Въвежда се карта за седем дни на цена от 20 лева, като в нея не е включен нощният транспорт, който в момента не работи.

За тези, които не валидират картите си в превозните средства, ще има глоба от 3 лева, а глобата от контрольор на място ще стане 40 лева. 

Документът предвижда още месечната персонализирана карта за всички линии да остане на цена от 50 лева, но е заложено поскъпване на неперсонализираната - от 60 на 70 лева. Ученическата карта за всички линии си остава 20 лева, а с 1.50 лева по-евтина ще бъде студентската.

Въвежда се и карта за младежи до 26 години - тя ще струва 25 лева и ще е месечна. Картата за докторанти остава с досегашната си цена от 35 лева. Без промяна е и цената на картата за ученик от "Семейния пакет" - по 10 лева месечно. Толкова ще струва и новата карта за родител в майчинство или бащинство за дете до 2 години, като няма да има ограничения за населеното място, от което идва.

Колкото до картата за пенсионери под 68 години, нейната цена се намалява с 1 лев и ще бъде 25 лева, а хората над тази възраст ще плащат с 2 лева повече от досега - по 10 лева.

Картите за хора с увреждания също ще променят цените си - тези с намалена работоспособност до 70.99 процента ще плащат по 20 лева на месец, а останалите с намалена работоспособност над тази, дори и с придружител ще дават по 10 лева на месец, като увеличението спрямо сегашните цени е с 2 и с 4 лева месечно.

Напълно безплатни стават картите за деца с увреждания и приемни родители. Безплатно в градския транспорт на София ще продължат да се возят и общинските чиновници.

Предложения по проекта на наредбата може да се правят на страницата на Столична община: https://www.sofia.bg/en/web/guest/amend-suppl-ordinance-public-transport-2022

 

 

Коментари

  • Рошко Прошков

    25 Юни 2022 15:21ч.

    Малки жертви битките срещу Путин, призраците на климатоложката църква, невидимите вируси, в които също се вярва, и марсианците. Извинете, марсианците още не са дошли по телевизията. Като дойдат, билетът ще е 200 левро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съдът отмени цената от 1,60 лв. за билетчето за градския транспорт в София.

    25 Юни 2022 15:23ч.

    За да "бавят топката" общинарите промениха Наредбата (отпадна думата "билет", въведоха "карта за еднократно пътуване").

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    25 Юни 2022 16:31ч.

    значи на пенсионерите от 8 лв на 10 лв а за ромите какво авт 111 люлин младост защо не се качва контрола но не от жени а от мъже да види какво чудо е заради тези които не плащат ще ни вдигат на нас превоза това не е честно

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виновен е

    25 Юни 2022 18:19ч.

    Путин ! ... Слава Кокаине !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напълно несправедливо

    25 Юни 2022 18:32ч.

    ЕС и техните комисия спят зимен сън за действителността. Градският транспорт е най-зле организираната система в София. Затова и няма приходи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тези,

    25 Юни 2022 18:33ч.

    които се излъжат да се възползват, ще се уверят в сшедното- звукова система, напълно ненужна, нежелана музика, нежелани тел.разговори, грубо отношение, рязко спиране, липса на места за чакане, липса на сянка в бетоновия ад, дълги паузи за прехвърляне от едно на др.прев.сре и т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Или иначе казано:

    25 Юни 2022 18:35ч.

    Обслужване на робите, които си плащат прекомерно за увреждането да бъдат превозвани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи