"Билд": За първи път Русия използва тритонна бомба ФАБ-3000 срещу пункт на украинската армия в Харковска област (видео)

"Билд": За първи път Русия използва тритонна бомба ФАБ-3000 срещу пункт на украинската армия в Харковска област (видео)

Следвайте "Гласове" в Телеграм и Инстаграм 

Руските военни разпространиха в интернет информация, за която се твърди, че е моментът на използване на тритонна бомба ФАБ-3000 М-54 с управляем модул за планиране и корекция, пише анализаторът на "Билд" Юлиан Рьопке.

На 20 юни, руският канал в Telegram Fighterbomber публикува видеозапис на хвърлянето на такава бомба върху село Липци в Харковска област. Според него това е първото бойно използване на бомба от такъв калибър с УМПК в историята на човечеството. "Референтният радиус на непрекъснато разрушение при ФАБ-3000 е 230 метра, а фрагментите запазват убийствената си сила на разстояние 1240 метра", пише той.

Експертът по анализ на отворени данни Юлиан Рьопке твърди, че тази въздушна бомба е ударила сградата на "Новата поща", използвана от украинската армия като пункт за временно разполагане. 

"3-тонната тежка бомба (1,2-тонна бойна глава) е паднала на 15 метра от сградата, но въпреки това е причинила сериозни щети".

Руските сили вече увеличиха използването на управляеми и неуправляеми планиращи бомби срещу Украйна, особено в Харковска област, с  опустошителни последици  за украинските фронтови позиции и критична инфраструктура. 

Институтът за изследване на войната отбелязва, че бившият руски министър на отбраната Сергей Шойгу обяви серийното производство на FAB-3000 M-54 по време на посещение в Нижни Новгородска област през март 2024 г. Тези варианти, тежащи над 3000 кг ( 6613 lbs), могат да бъдат превърнати в управляеми планиращи бомби с добавянето на модификацията UMPC.

Според ISW успешното изстрелване на FAB-3000 от руските сили бележи „значително развитие“, което ще увеличи разрушителния потенциал на продължаващите атаки с планиращи бомби на Русия срещу украинските сили и инфраструктура.

Използването на коригирани бомби позволява на руските самолети да ги хвърлят от разстояние десетки километри от целта, като ги държат извън обсега на украинските системи за противовъздушна отбрана, според  Радио Свобода.

Беше съобщено, че само руският стратегически ракетоносец с голям обсег на действие Ту-22М3 може да използва такива бомби, но не може да използва бомби с контролиран модул за планиране и коригиране.

Източници: "Труд", kyivindependent.com, Х

 

Коментари

  • Може, ала не може, или обратното

    21 Юни 2024 15:43ч.

    Изобщо паника!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    21 Юни 2024 15:51ч.

    Малко вдясно падна от целта, но кат за първи опит става. Апропо има и ФАБ-5000 и ФАБ-9000. И на тях ще им дойде времето. Руските военни експерти се ОБЛИЗВАТ и за севернокорейските артилерийски системи с обсега 50 КМ. Кремъл има "Пион", но едва мисля 200 бройки. Плюс севернокорейските 600ММ РСЗО. Най-големия руски калибър е едва 300 ММ "Смерч". Сега разбирате защо Путин не му дреме от ДРОНОВЕ( Комари).Истинската заплаха са BIG GUNS. Но засега англосаксите и хохлите немат топки да стрелят с тях по руска територия.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИПе, мани ги теа пиратки ФАБ.

    21 Юни 2024 15:54ч.

    ГЪБАТА, ГЪБАТА кога?? The BIG BAD BANG.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    21 Юни 2024 22:48ч.

    ЗИП-е ФАБ 5000 и 9000 ги има на руските складове, но май няма носители за тях. Ту 16 вече в Русия ги няма. Има аналози в Китай - 轟-6 (Xian H-6). Интересно ще е кво ще стане с Тайван с тия бомби?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ударът има повече

    21 Юни 2024 16:01ч.

    Пропаганден и психологически ефект. КАБ 3000 има много по-малък радиус на планиране, съответно трябва да се пуска по-близо да фронта, респективно украинската ПВО. Така самолетът който я пуска е много повече изложен на риск. Руски военни на место твърдят че предпочитат множество удари с КАБ 500 с "хирургическа точност" по врага, наместо КАБ 1500 или КАБ 3000. Последните имат смисъл само по дълбоки и укрепени подземни и бетонни командни центрове на противника.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    21 Юни 2024 16:21ч.

    Точно така. А на ФАБ 5000 и 9000 е нужно още по-близък полет до фронта, което ги прави още по уязвими за 'Патриотите"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • българина

    21 Юни 2024 16:26ч.

    скоро ток в Украйна няма да има, тогава ще видите какво ще стане

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • какъв ти ток,

    21 Юни 2024 16:28ч.

    скоро Украйна няма да има

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    21 Юни 2024 16:49ч.

    Ток ще има и то безплатен от братска Чалгария ....................затова и увеличиха цената му безпричинно !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЛОПАТАР

    21 Юни 2024 16:39ч.

    Една таква за нашият парламент докато са вътре и ще станем най щасливата нация!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цинично, кьопеците за Галя едва ли ще намалеят

    21 Юни 2024 17:38ч.

    , принципите долу, всички се продаваме, за "по-изгодно".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Споко!

    22 Юни 2024 10:05ч.

    Вчера беше използвана и втора бомба. КОМЕНТАР: " Идет обкатка и "пристрелка". Совершенствуется не только аппаратная часть, но и программное обеспечение, как самого модуля УМПК на бомбе, так и софта на самолете- носителе. Дайте создателям и военным немного времени и эти три тонны тотального умиротворения будут залетать "в форточку" . Вы полагаете, что первые "Калибры" сразу стали в нору к бармалеям в Сирии залетать? Нет. Понадобилось время для совершенствования. И да - одно дело когда бомбометание новой бомбой - а скорее её массово-габаритным макетом - отрабатывается пилотом над мирным полигоном в глубоком тылу, и совсем другое, когда пилот, в боевой обстановке поднимает машину на высоту бомбометания и система начинает истошно сигнализировать ему о том, что он облучается сразу несколькими вражескими радарами ПВО обнаружения и подсветки цели. И тот факт, что с учетом этого, отклонение ПЕРВЫХ же боевых сбросов от точки прицеливания измеряется в считанных метрах - невероятный успех ... летчиков и конструкторов!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тотального умиротворения

    22 Юни 2024 10:21ч.

    Смешно. Руснаците копират лексиката на САЩ от Виетнамската Война. И там една от бомбените кампании с Б52 се наричаше "пийсмейкър" - миротворец. Знаем как завърши Виетнамската война за САЩ , твърде зле. Разликата е че САЩ и тогава, и сега , има могъща военна авиация. А днешните руски ВВС /путиновите/ са 4 /четири/ пъти по-малки от тези на САЩ. Други коментари няма. Путин проспа четвърт век на върха в Кремъл, днес Русия бере плодовете от путиновата дрямка. Догонят и перегонять ! Надо опять...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За голямо съжеление мисля

    22 Юни 2024 10:51ч.

    че последният коментар е много точен!Путин като виден последовател на ментора си Собчак действително почти проспа съвременното си въоражение а да не говорим за продажните му генерали които мислеха само за ипотеки и името из любимия им Запад!Дано здравите просталинистки сили вземат ръководството на страната им в ръцете си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колко мъка има по този свят!

    22 Юни 2024 10:53ч.

    Ако си извадиш главата от г@за, ще откриеш доста любопитни коментари! Слаби опорки, пич! Светът не е това, което беше вчера! Ферштест ду?:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хаха!

    22 Юни 2024 10:54ч.

    Не е нужно да мислиш! Просто си свали розовите очила!:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи