Бил Клинтън: Спрете с глупостите в Северно Косово

Бил Клинтън: Спрете с глупостите в Северно Косово

Бившият президент на САЩ Бил Клинтън, за когото се смята, че до голяма степен има основната заслуга за спирането на войната в Косово преди повече от двадесет години, призова косовското правителство да прекрати действията си в северната част на страната, където живеят предимно сърби и през последните няколко месеца  напрежението ескалира, предаде Ройтерс.

Северно Косово, дом на 50 000 етнически сърби,  се сблъска наскоро с най-сериозната ескалация на напрежението, откакто Прищина обяви независимост от Сърбия през 2008 г. Насилието избухна в края на май, след като етнически албански кметове поеха постовете си след местни избори, в които участваха само 3,5 процента от избирателите, тъй като сърбите бойкотираха вота. Около 30 войници на мироопазващата мисия на НАТО в Косово КейФОР бяха ранени при сблъсъци с протестиращи сърби, от които около 50 пострадаха.

„Лесно е за албанците, когато са мнозинство, да се опитат да използват момента да отбележат точка. Но това, което наистина трябва да направим, е да спрем с глупостите“, каза Клинтън по време на церемония в Тирана, на която получи медал от албанския премиер Еди Рама.

Клинтън беше най-отявленият привърженик на намесата на НАТО за спиране на избиването на косовски цивилни от сръбските сили, като част от репресиите на Белград през 1998-99 г. срещу въоръжения бунт на косовските албанци, отбелязва Ройтерс.

САЩ и Европейският съюз, основните съюзници на Косово, обвиниха главно косовския премиер Албин Курти за разпалването на напрежението в Северно Косово заради назначаването и въвеждането на четирима кметове в сградите на общините с помощта на полицията въпреки несъгласието на местните сърби.

„Какъв важен политически въпрос би могъл да бъде разрешен по начина, по който тези четири малки града се управляват?“, попита Клинтън.

В Белград нидерландският премиер Марк Рюте посочи, че нарастващото напрежение между Белград и Прищина „създава голямо притеснение, както и нарастващото насилие“.

След като се срещна с президента на Сърбия Александър Вучич, той подчерта важността на това Белград и Прищина да предприемат стъпки за деескалация и нормализация на отношенията.

„Изключително важно е за широкия регион и Европа като цяло. Докато войната в Украйна бушува, е по-важно от всякога да действаме заедно“, каза Руте.

ЕС вече наложи санкции на Косово, включително спиране на голяма част от икономическата помощ, и заплаши да въведе още мерки, ако Курти не отстъпи.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • прецедент на Хелзинки

    04 Юли 2023 12:49ч.

    Този е военнопрестъпник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Истински изрод. Срамота е, че има всички шансове да умре от естествена смърт

    04 Юли 2023 12:59ч.

    А най-голям срам за човечеството е, че търпи квази-държавата му да осира светът ни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сиктир!

    04 Юли 2023 13:09ч.

    За глупостта със Косово, ти си виновен! Отвори война на Балканите, за да отвлечеш вниманието от това, че Моника ти е лапала пишката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...

    04 Юли 2023 13:41ч.

    Я и педрофиля на епщайн се изказва. Ами да каже и колко пъти е возил кон на лолита експрес. За мисирките ще е интересно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • за когото се смята, че до голяма степен има основната заслуга за спирането на войната в Косово преди повече от двадесет години

    04 Юли 2023 13:58ч.

    Да поправим БТА, явно там работят неграмотници: "който лично е отговорен за започването на войната в Косово преди повече от двадесет години и насилственото му отделяне от Сърбия, ..."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    04 Юли 2023 14:02ч.

    Разбихте Югославия и оставихте другите да сърбат попарата ви, щото нали Нато/Сащ/ е отбранителен съюз, ама който не им играе по свирката, веднага го бомбардират в името на демокрацията, а после го пускат да пасе с поколения бурени в подредената ви градина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Бившият президент на САЩ Бил Клинтън, за когото се смята, че до голяма степен има основната заслуга за спирането на войната в Косово "

    04 Юли 2023 14:21ч.

    Не е ли по-точно да се каже: "за когото се ЗНАЕ, че ЗАПОЧНА войната в Косово"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България е на първо място в света по онкологични заболявания и смъртност. ЗАЩО ли?

    04 Юли 2023 15:57ч.

    Единствената му “заслуга” е 50 хиляди тона обеднен уран, който изтрови всичко живо наоколо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    04 Юли 2023 16:00ч.

    всички убиици господ ги наказва с деменция

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • северомакедонец

    04 Юли 2023 16:14ч.

    Понеже имаше хелзински процес обявяващ границите за неизменни, нащшите съюзници бастисаха Югославия и най-вече границите на Републиките и....Разделяй и владей. Клинтън спрял войната... егати политкоректния изаказ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логото

    04 Юли 2023 16:27ч.

    Правилно забелязвате, браво! На всичкото отгоре и за да направят зло на майка си, си отрязаха ушите, обричайки Финландия на драстично обедняване и изолация от големите суровини и реална помощ. Натикаха я в НАТО само и само да направят мръсно на Русия, а трябваше поне от кумова срама да я пазят неутрална, предвид символизма на миналото й. За референдуми относно мнението на самите финландци пък няма какво да говорим - референдумът изобщо не е демократична практика, според англоамериканското разбиране на демокрацията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • късане на ризи току пред самия разобличаващ крах на историите им

    04 Юли 2023 16:21ч.

    Второто основно свойство на свободното (либерално) използване на лъжата е, че използващият я постепенно започва сам да й се доверява в качеството й на самозаблуда. Това излиза днес наяве покрай безкрайните утвърждаващи мнимата мощ на западната цивилизация истории. Русия, разбирай Бог, се оказва велик деконструктор на собствените им самозаблуди, които на първо място бяха поднасяни глобално на всички в качеството им на откровени (външно примамливо артикулни) лъжи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    04 Юли 2023 16:41ч.

    Бил, защо Курти не те слуша?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нашите съюзници бастисаха Югославия

    04 Юли 2023 18:23ч.

    че кво по-хубаво от това?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи