Бил Гейтс: Светът прави огромна грешка, като не финансира нови ваксини срещу туберкулоза

Бил Гейтс: Светът прави огромна грешка, като не финансира нови ваксини срещу туберкулоза

Липсата на финансиране може да забави късните етапи на изпитанията на първата нова ваксина срещу туберкулоза от повече от век насам, предупреди Бил Гейтс, чиято фондация подкрепя разработването на тази инжекция, съобщава Ройтерс.

Съоснователят на „Майкрософт“ и виден филантроп каза, че има много обещаващи иновации в борбата с туберкулозата - най-големия убиец сред инфекциозните болести в света, но осигуряването на допълнително финансиране е от съществено значение.

„Неуспехът да се финансират тези неща ни пречи да продължим с пълна сила изпитанията на новите ваксини - а това е огромна грешка“, сподели той в интервю за Ройтерс в понеделник.

Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ е най-големият спонсор на борбата с туберкулозата, каза той и допълни, че работата по ваксината M72/AS01, първоначално разработена от „Глаксо Смит Клайн “ и подкрепяната от Гейтс биотехнологична фирма с нестопанска цел „Аерас“, в момента се ръководи от Медицинския изследователски институт към фондацията му.

Гейтс поясни, че планът за трета фаза на изпитванията на ваксината вероятно ще бъде обявен по-късно тази година. Той призова правителствата и други филантропи да се включат във финансирането на тези изпитания и на други иновации в областта на туберкулозата. Той изчислява, че изпитването на ваксината ще струва 700-800 млн. долара до нейното доказване. „Въпреки че ще бъдем голям спонсор, ние също се нуждаем от партньори, които да ни съдействат“, каза той и добави, че разработването на ваксини е свързано с висок риск от неуспех и поради това се нуждае от всестранно финансиране.

Туберкулозата, бактериално заболяване, което засяга предимно белите дробове, е лечима, но 10 милиона души все още се заразяват с нея всяка година. През 2021 г. от туберкулоза в света са починали 1,6 милиона души, почти изцяло в страни с ниски и средни доходи. Тя отдавна е най-смъртоносната инфекциозна болест в глобален мащаб, въпреки че за кратко бе изпреварена от КОВИД -19.

Инструментите за борба с туберкулозата, като например ваксината Bacillus Calmette-Guerin (БЦЖ), са несъвършени, но има „обнадеждаващи“ иновации в областта на ваксините като M72, по-опростени схеми на лечение и по-лесни диагностични тестове, казва Гейтс.

Предстои среща на високо равнище на ООН по въпросите на туберкулозата през септември, но Гейтс се опасява, че тя може да не се състои поради други глобални приоритети. „Дори и да се състои, срещата няма да получи голяма гласност“, каза той и допълни: „Винаги е трудно, когато има толкова много бюджетни приоритети, но светът прави огромна грешка, като не инвестира повече в борбата с туберкулозата“.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • Akvarium

    04 Апр 2023 20:49ч.

    Туберкулозата е болест на бедността и глада . С похарчените пази за съмнителни ваксини и войни може да се ликвидират всички значими болести по света. Но на Бил така няма да му влезе в джоба и е тъжен .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    04 Апр 2023 20:59ч.

    Децата на този индивид нямат нито една поставена ваксина, ни бебешка, ни задължителна - никаква!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГражданинНаРепубликата

    05 Апр 2023 11:42ч.

    На поставен въпрос от студент, той гостува на един университет, отговори защото моите деца са умни и интелигентни, те знаят как да пазят здравето си. Егати отговора. Означава ли, че имат достъп до други здравни грижи и продукти, които не са достъпни на простолюдието? Означава ли, че водят значително по-здравословен начин на живот, та нямат нужда от общоприетите ваксини? Е колко да е здравословен начина им на живот.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вуйчето

    04 Апр 2023 21:19ч.

    Който гроб копае другиму, сам пада в него!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    04 Апр 2023 21:19ч.

    Като чуя филантроп и си представям психопат. Отделно от това филантропията му измества фокуса на СЗО от борбата с причинителите на болестите - недохранване, липса на чиста вода, мизерия итн към бизнес инициативата, намаляваща населението, а именно ваксината. Доказано е, че не ваксините, а подобряването на хигиената и хранането оказват най-много ефект върху изкореняването на страшните болести от миналото. Но бизнесът на Били не е вече майкрософта, а филантропичните ваксини

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гейтс и останалите

    05 Апр 2023 10:01ч.

    американски неокони са МЕЗАНТРОПИ. Обичат повече кучетата си и парите си отколкото човек.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бъдеще несъвършено

    04 Апр 2023 21:40ч.

    ИИ и ваксини. Ваксини и ИИ. ХЕЙ, ЧОВЕЧЕСТВО, КОЕ ЩЕ ЗАХВЪРЛИТЕ: ЗДРАВЕТО СИ ИЛИ ГЛАВИТЕ СИ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Все още са твърде малко са убитите от ваксините ти ли?

    04 Апр 2023 22:24ч.

    Със следващата ви пландемия може пък и да преизпълните петилетката. Каквото правиш, прави, че май малко време остава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напиши Коментар

    04 Апр 2023 23:23ч.

    "Виден филантроп"?!?! Жив да не бях сестро! Значи Менгеле - хуманист, например.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хитър Петър

    04 Апр 2023 23:48ч.

    "Всичко това е много хубаво чорбаджи,ама нали знаеш един е гробът и за болярина и за сиромаха. Как ще натъпчеш в него всичко туй дето си окрал от сиромасите." От филмът Хитър Петър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Музикант

    05 Апр 2023 2:07ч.

    За какво е тази нова ваксина деБилчо? Против новия щам на туберкулоза, който си изобретил в лабораториите си ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    05 Апр 2023 6:31ч.

    Този "филантроп'' май вече не печели толкова много от вложенията си във фарма компаниите от мРНК ''ваксините''/ковид/? БЦЖ ваксините били"несъвършени'', независимо че са спасили милиони хора от туберкулоза? Новите разработки предполагам, че отново са на базата на мРНК. Помня ''предупреждението му" за следваща''епидемия'', която ще последва ковид, още "по-страшна"?! ;) Парите не миришат, както е установил Веспасиан, нали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ама тоя още

    05 Апр 2023 8:40ч.

    жив ли е?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кжужкжйжу

    05 Апр 2023 8:46ч.

    Гущера сериозно ни е подхванал!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Безплатна Енергия

    05 Апр 2023 9:41ч.

    Всичко това означава, че в най-скоро време ни очаква нова версия, дори и "пандемия" на туберкулоза, по-смъртоносна от предишната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи