Бил Гейтс: Има 50% вероятност през следващите 20 години да се появи нова пандемия

Бил Гейтс: Има 50% вероятност през следващите 20 години да се появи нова пандемия

Основателят на Microsoft отбеляза, че "човешкото население се увеличава и ние навлизаме във все повече екосистеми".
 

Основателят на Microsoft Бил Гейтс смята, че през следващите 20 години човечеството може да очаква нова пандемия с 50% вероятност. Гейтс заяви в интервю за испанския вестник El Diario, публикувано в неделя.

"[Тя] може да дойде от вирус, който вече познаваме. Възможно е да е вид грип или друг вид коронавирус", смята той. "И това би ни позволило да получим поне някакви насоки за това как да получим лечение и ваксина много бързо." "Но може да е и нещо друго", добавя американският предприемач. "Възможно е да става дума за вирус, създаден от човек, биотерорист, който го е разработил и умишлено го е разпространил. Това е много страшен сценарий, защото може да има опити да се разпространи на различни места едновременно."

"Или пък може да е нещо, което идва от естествения свят", смята Гейтс. "Човешкото население се увеличава и ние навлизаме във все повече екосистеми. Ето защо изчислявам, че има 50% вероятност през следващите 20 години да се появи естествена пандемия вследствие на изменението на климата", добавя той.

За справяне с пандемиите предприемачът предлага да се създаде "глобален екип за реагиране и мобилизиране при епидемии", който той сравнява с пожарникарите. "Това, което предлагам, ще изисква 25% увеличение на бюджета на Световната здравна организация и с него ще разполагаме с екип от около 3000 души с различни профили", добави той.
 

Маймунска едра шарка

Гейтс не вярва, че огнището на маймунска едра шарка ще се превърне в нова голяма пандемия, но признава, че е загрижен за разпространението на рядкото заболяване. "Трябва да анализираме защо в Европа, където вирусът не е бил често срещан, изведнъж се появяват стотици случаи", уточнява Гейтс. "Изглежда, че това се дължи на някаква промяна в начина, по който вирусът се предава сега. "Фактът, че е свързан с дребната шарка, е малко плашещ, но не мисля, че това ще бъде следващата голяма пандемия", добавя той.

"Но е чудесно, че сме бдителни", смята предприемачът. "Ако не беше пандемията от коронавируси, за маймунската едра шарка нямаше да се пише дори в новините."

Коментирайки методите за ограничаване на разпространението на различни болести, Гейтс обърна внимание на мрежите против комари. "На всеки три-четири години произвеждаме ново поколение мрежи за комари", споделя той. "Те са евтини, ако се произвеждат в големи мащаби.

"Има и други, по-сложни методи", добавя предприемачът. "Тестваме един метод, който включва генетично модифициране на комарите, така че да не се възпроизвеждат, и драстично намаляване на популацията в рамките на няколко години, за да се премахне разпространението на малария. "Това е нещо, върху което работим в лабораторията, но мисля, че след пет години ще бъдем готови", заключава Гейтс.

Източник: ТАСС

 

 

 

 

Коментари

  • ЗИП

    29 Май 2022 11:25ч.

    Bat'Сали Бил голем метеор-олог и изкарвал добри пари,защото винаги познавал времето.Имал двама сина и единия казвал: ша вАли, а другия нема да вАли.Много обичал дългосрочните прогнози и давал 75/80 % вероятност , без да е чел Теория на вероятностите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    29 Май 2022 13:05ч.

    На среща с метеоролози, на Сталин докладвали, че прогнозата на времето им била 45%, на което генералисимусът предложил: А що не опитате да казвате обратното на прогнозата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    29 Май 2022 16:53ч.

    Много е притеснен Бил след като жена му го напусна заради гей аферата с еврейския милиардер !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Основателят на Microsoft Бил Гейтс смята, че през следващите 20 години човечеството може да очаква нова пандемия с 50% вероятност.

    29 Май 2022 11:26ч.

    К'во станá? Тоя вакснирà ли него си и потомството си с експерименталната течност?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тоя човеконенавистен рептил

    29 Май 2022 11:27ч.

    много иска да съкрати населението на земята с едни 70-%. Не се отказва лесно, боклука либерален.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    29 Май 2022 13:06ч.

    Мисля, че трябва да даде пример.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Който иска да сънува кошмари

    29 Май 2022 11:32ч.

    Да чете Били.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    29 Май 2022 13:07ч.

    Де Били

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock - "Много вълнуващо изказване от милеещ за плебса аватар""

    29 Май 2022 11:35ч.

    И със сигурност ще пристигне следващата пЛандемия, но само когато всички вакли агънца са признали частното СЗО за свой Главен овчар и водач за към Екарисажа! За целта сега се организират хепънинги на "съгласните", разпространява се проекта на Кошарата и правила за отнемане и на последните самостоятелни възможности за оцеляване. А политиците - гл. лекари!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колебание в редиците на сатанистите? -

    29 Май 2022 11:44ч.

    неолибералният фашизъм дали да е медицински или екологичен? Или и двете? Социопатът Гейтс, който смята другите хора за ограничаващи жизненото му пространство, е заложил и на двете. Няма ли кой да закрие биолабораториите им? Нормални политици няма ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има голяма вероятност тебе да те няма

    29 Май 2022 11:56ч.

    бил -о- педо, въпреки че участваш в милиардерскте педофилски игри на лов на деца, и като всички старчоци се инжектираш с детски адренални хормони (адренохром) -- няма да избягате. Скоро, скоро ще ви прибере Господ, всички 100 годишни крале и кралици, тия от давоската чакалня на смъртта, и целите ваши змийски гнезда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Онова от снимката...

    29 Май 2022 13:46ч.

    ...беше ли пътувало в Лолита Експрес на Епщайн?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вече денят ми е спокоен !

    29 Май 2022 11:59ч.

    Прочетох сводката от вивариума ! ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    29 Май 2022 11:59ч.

    Т. е. има 50 % вероятност лабораториите да се провалят в създаването на новата пандемия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тия нечестивци добруват на тоя свят, трупат богатство

    29 Май 2022 12:02ч.

    И мислех си, как да разбера това, но то беше мъчно в моите очи, докле не влязох в Божието светилище и не разумях техния край. Тъй, на плъзгави пътища си ги турил Ти и ги сваляш в пропаст. Как неочаквано дойдоха те до разорение, изчезнаха, загинаха от ужаси!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    29 Май 2022 12:08ч.

    "Тестваме един метод, който включва генетично модифициране на комарите, така че да не се възпроизвеждат" Дойдохме си на думата - Бил е решил да ваксинира комарите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Първо ще експериментира...

    29 Май 2022 13:44ч.

    ...да стерелизира комарите, след това ще дойде реда на по-сложни организми риби, земноводни и птици, и когато тези експерименти се окажат успешни идва реда на бозайниците, а на края за десет и на Човечеството.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сигналиста

    29 Май 2022 12:16ч.

    Аз направих едно "приложение" за телефон, което познава котето дали е мъжко, или женско; само насочваш камерата към муцунката му. Има 50% познаваемост, обаче никъде не ми го искат. Та и Билито тъй - направо гениален: или ще има, или няма да има. 50%.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Херпетолог

    29 Май 2022 12:33ч.

    На планетата са останали няколко стотин милиона ХОРА. Останалото са зомбита - изглеждат като хора, но душите им са ОБЛАДАНИ от подземните влечуги. Почти цялата световна политическа класа е обладана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Херпетолог

    29 Май 2022 12:37ч.

    ТЕ водят човешката цивилизация към ускорена гибел. Правят го без да се показват физически, чрез обсебените от тях хора. Ако не се събудим, нищо добро не ни чака. БОГ единствен може да ни спаси !??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги

    29 Май 2022 13:09ч.

    Няма ли да сте готови по-рано, съмнявам се дали парите ще ви стигнат дотогава?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    29 Май 2022 13:26ч.

    Били, човече нещастно, как след 20 години, няма ли да е след 2 месеца!? Били, жал ми е за теб, вместо да нахраниш децата в Африка, които от глад нямат сила да плачат, искаш да трупаш още кинти и да ги инвестираш в световната разруха! Какви са тези комплекси, Били, много тежки! Г-н Дачков, като "проста филоложка" най-любезно моля за анализ на добър психиатър по въпроса за този индивид!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    29 Май 2022 15:26ч.

    Крушката си има опашка. Сегашните путинофили преди това бяха антиваксъри, преди това бяха срещу 5 Джи технологията, а преди това смятаха, че самолетите тровят хората с цел намаляването на населението.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи